CHP'nin bu hamlesi rakip partileri de harekete geçirdi. AKP, MHP ve HDP' listelerinin başına daha güçlü isimleri koymaya hazırlanıyor. AKP Kılıçdaroğlu'nun karşısına, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan ile çıkmaya hazırlanırken, HDP'de Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder ismi üzerinde duruluyor. MHP'nin as adayının ise MHP Grup Başkanvekil Oktay Vural olacağı konuşuluyor.

Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den ön seçimlere girmesi, ikinci bölgede dengeleri değiştirirken; sandık yarışındaki kontenjanda değişiklik yapılması bekleniyor. Kılıçdaroğlu'nun kontenjan adaylığı yerine İzmir'den ön seçimlere girmesi, 81 adayın yarışacağı ikinci bölgede dengeleri değiştirdi. Örgütte tercih sonrası beklenti, kontenjanda değişiklik yapılması. İzmir'de 650 sandığın kurulacağı 29 Mart'ta yapılacak CHP önseçiminde listeler, yarın kesinleşecek. Bu tarih aynı zamanda hukuki olarak ön seçimle ilgili başvuralara yönelik CHP MYK'nın karar vermesi gereken son gün. Kılıçdaroğlu'na, CHP'nin kalesi olarak gördüğü İzmir'den ön seçimlere girmesi daveti, 21 Şubat'ta, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan geldi. Başkan Kocaoğlu, Kılıçdaroğlu'na, "Sayın Genel Başkan, İzmir'den aday olmanızı istiyoruz. Cumhuriyetin kalesinden aday olmanızı istiyoruz. Sizi İzmir milletvekili olmaya davet ediyoruz. Ön seçime de girerek, demokrasiyi İzmir'den taçlandırmanızı istiyoruz" dedi. Kocaoğlu'na kürsüden hemen cevap vermeyen, yetkili organlarla görüşeceğini bildiren Kılıçdaroğlu'nun davete icabet ettiği, Çarşamba günü, kamuoyuyla paylaşıldı. Kılıçdaroğlu'nun, İzmir İkinci Bölge'den 57. sıradan ön seçimlere girerek milletvekili aday adayı olduğu duyuruldu. Kılıçdaroğlu bu kararıyla 24 yıl aradan sonra İzmir'den ön seçimlere giren ikinci genel başkan oldu. 1991 yılındaki seçimlerde SHP Genel Başkanı Erdal İnönü de, ikinci bölgeden ön seçimlere girmiş, sandıktan birinci çıkmıştı.

Hesaplar değişti

Her iki seçim bölgesinde kadın adaylara ayrılan 1. ve 3. ile 5. sıraların kontenjan olduğu partide Kılıçdaroğlu'nun ön seçim kararı, "İlk 6'da dört kontenjan" tepkisine neden oldu. Son seçimde CHP'li 7 milletvekilini Ankara'ya gönderen 2. Bölgede aday adayları şimdi ilk dörde girmek için mücadele verecek.
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ilk sıra kadın adaylara bırakılmıştı. Kılıçdaroğlu, eğer, ön seçimden birinci çıkarsa 2. sıraya oturacak. Rakibi Mustafa Balbay'ın ön seçimde birinci olup Kılıçdaroğlu'nun ikinci çıkması durumunda ise adı 4. sıraya yazılacak. Kılıçdaroğlu'nun rakibi olan favori adayları düşünceye ve tedirginliğe sevk eden tercih, buruk bir sevinçle karşılanırken, "Ön seçimin birincisi belli ikincisi de 4. sıraya konacak. Üçüncü çıkan 6. sırada yer alacak" yorumları yapıldı. Ön seçim sandığının rahatlatılması için, "Kontenjanlar kaldırılmalı. Sayısı 3'ten 2'ye düşürülmeli veya sadece kadınlara ayrılan 1. kontenjan kalmalı" önerileri de ortaya atıldı.

Selahattin Demirtaş da aday olabilir

CHP tarafından aday belirleme sürecinde Kılıçdaroğlu faktörüyle yapılan manevra, kentteki rakip partileri de siyasi tablolarını oluştururken düşünceye sevk etti. Bu hamle, Ak Parti, MHP ve HDP'yi, listelerinin başlarına daha güçlü isimleri koyma arayışına itti. Kılıçdaroğlu'yla yarışın kendilerinde daha fazla motivasyona neden olacağına inanan rakip partilerden AKP'nin, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Lütfi Elvan'la bu hamleye karşı koyacağı ileri sürülüyor. Baraj endişesi yaşamasına rağmen HDP'de üzerinde konuşulan isimler ise Sırrı Süreyya Önder, Figen Yüksekdağ hatta Selahattin Demirtaş. MHP'nin as adayının ise MHP Grup Başkanvekil Oktay Vural olaçağı konuşuluyor. Diğer partilerdeki arayışlar devam ederken, İzmir'de 650 sandığın kurulacağı CHP'nin ön seçiminde listeler, yarın kesinleşecek. Bu tarih aynı zamanda hukuki olarak ön seçimle ilgili başvuralara yönelik CHP MYK'nın karar vermesi gereken son gün. MYK'nın, İzmir'deki ön seçimde kontenjanda değişiklikle ilgili talepler doğrultusunda karar verip vermeyeceği de belli olacak.