Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, proje için, "250 milyonluk kısım ilk iki yılda tamamlanacak. 20 yıl boyunca işletilecek. İşletmeci buraya yaptığı yatırımın karşılığını almış olacak. Devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş, hem cepten para çıkmıyor, hem iki misli büyük yeni bina yapılıyor. Acemiler için fena bir proje değil" dedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katıldığı törende, DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener imza attı.

  
İzmir Adnan Menderes Havalimanı İç ve Dış Hatlar Terminalleri Kiralama Sözleşmesi İmza Töreni ile Yeni CIP Salonu Açılışı T. C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımı ile İzmir'de gerçekleşti. Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürü Orhan Birdal ve TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener'in imza attığı sözleşmeyle TAV Havalimanları,  610 milyon Euro + KDV tutarındaki teklifiyle kazandığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı ihalesi çerçevesinde  250 milyon Euro da yatırım yapacak. Yatırımla İzmir'in 10 milyon yolcu kapasitesinin 30 milyona çıkması hedefleniyor.


EXPO için yatırım

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 35 İzmir 35 proje'nin birini gerçekleştermek için biraraya geldiklerini söyleyerek, İzmir'de imzalanan sözleşme ile 2020 yılında 25 milyon yolcuya ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Yıldırım, "Dış hatlar yıllar öncede rekor sürede yapılmıştı. Şimdi bu alanın iki katı büyüklüğünde bir terminal daha yapacağız. 2020 EXPO için İzmir'i dikkate aldığımızda, bunun ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. İzmir'in gelceğine yatırım yapıyoruz. 2020 EXPO'da 30 milyon yolcu geleceğini düşünürsek, mevcut terminal ile ne hale geleceğimizi düşünün. 2003 yılından önce bırakın havaalanı büyütmeyi olanlar bile kapatılıyordu. Biz sadece hizmet için çalışıyoruz. Bugün 7.5 milyonu aştık. 2020 yılında rahatlıkla 25 milyon yolcuyu göreceğiz" dedi.

İzmir'in kayıp yılları

Bakan Binali Yıldırım, TAV yetkililerinden, İç Hatlar Terminali'nin 20 ayda tamamlanmasını istedi.Bakan Yıldırım, "İki yılda tamamlanacağını söyledi yüklenici firma ama İzmir'in kayıp yılları var. İki yıl bu anlamda çok uzun. İzmirliler hizmet için çok bekledi. Söylenen iki yıldan birini kayıp giden yıl, birini iş yapılacak yıl olarak düşünelim. Bu arada terminal tamamlanınca laf aramızda Ankara'daki terminalden büyük olacak" dedi.


Acemiler için fena değil

Yıldırım, 2003 yılından beri havacılıkla ilgili yatırımlarda kamu özel ortaklığını ön plana aldıklarını söyleyerek şunları dedi: "Bütçeden yaptığımız yatırımların daha fazlası bütçe kaynaklarını kullanmadan yap- işlet- devret kamu- özel sektör ortaklığı ile gerçekleşti. Yatırım miktarı, 2 milyar dolara ulaştı. 250 milyonluk kısım ilk iki yılda tamamlanacak. 20 yıl boyunca işletilecek. İşletmeci buraya yaptığı yatırımın karşılığını almış olacak. Devlet de 2 milyar liralık kira geliri elde edecek. Güzel iş, hem cepten para çıkmıyor, hem iki misli büyük yeni bina yapılıyor. Acemiler için fena bir proje değil."


Sorunlar aşılıyor

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı M. Sani Şener, "Ulaştırma Bakanlığımız ve DHMİ bu yılın başında İzmir için en önemli altyapı projelerinden birini ortaya koyarak eski İç Hatlar Terminal Binası'nın yıkılıp yerine yenisinin yapılacağı ve mevcut Dış Hatlar Terminali'ne entegre edileceği bir platform yarattı" dedi. Şener sözlerini şöyle sürdürdü: "Son dönemde yoğun çalışmalar ve projeler ile İzmir atağa kalktı. Şimdi kentte yatak kapasitesi ve tanıtım gibi sorunlar yavaş yavaş aşılıyor. 2007'den bu yana İzmir Adnan Menderes Havalimanı Dış Hatlar Terminali'ni işleten TAV Havalimanları olarak ciddi pazarlama faaliyetleri gerçekleştirdik. Dünyanın hemen hemen her köşesinde gerçekleşen fuarlarda İzmir'i tanıttık. Yolcu sayısının artışında bu çalışmalarımız etkili oldu. Bununla birlikte halen havacılık sektörü açısından İzmir'in hak ettiği yerde olduğunu düşünmüyorum. İzmir yüksek bir potansiyele sahip. Potansiyeli artırmak adına TAV Havalimanları olarak önümüzdeki dönemde çalışmalarımız ivme kazanacak."


Vali Cahit Kıraç, İzmir'in yıl sonunda turist sayısı itibariyle 1,5 milyonun üzerine çıkacağını, yıllık artışın Türkiye ortalamasının çok üzerine çıkarak yüzde 20'lere ulaştığını söyledi.
İzmir'e günde 160 uçağın iniş kalkış yaptığını, geçen yıl 7,5 milyon olan yolcu sayısının bu yıl 8 milyonu aştığını belirten Kıraç, EXPO 2020 sürecinde 20-40 milyon turisti ağırlamayı ve 20 milyar dolarlık altyapı yatırımları öngördüklerini, ancak yatırım rakamları bakımından bu seviyenin şimdiden aşıldığını gördüklerini ifade etti.
Kıraç, İzmir Ankara hattında THY tarafından sabah ve akşam olmak üzere ek seferler konmasını da talep ettiklerini söyledi. TAV Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, İzmir'in iç hatlar konusunda yaşadığı sıkıntının giderilmesi DHMİ'nin pratik düşünce tarzıyla hareket ederek iç ve dış hatlar terminalini birleştirerek Yap İşlet Devlet ihalesine çıktığını, ihalede 610 milyon Avro kira bedeli ve 250 milyon yatırım bedeliyle projeyi üstlendiklerini, gelecek günler içinde yer teslimini alarak en kısa sürede inşaata başlayacaklarını ifade etti.
Projeyi 24 ay gibi bir sürede bitirerek, 2014 Şubat ya da Mart ayında hizmete sunmayı düşündüklerini belirten Akın, şunları kaydetti:
"İzmirliler hem turizm hem ulaştırma bakanının İzmir milletvekili olmasının kıymetini bilmeliler. Başbakanın İzmir'den seçilmesiyle eşdeğer bir şey. İzmir'de altyapı yatırımlarında çok ciddi bir hareketlenme olacaktır. İzmir'de yatırım hamlesi iki misline çıkacaktır. İzmir'in tüm sivil toplum örgütleri, valilik, belediye, üniversitelerin sayın bakanlara destek olması gerekiyor. Turizm ve ulaştırma alanında çok ciddi şeyler yapıldığına önümüzdeki 3-4 yılda şahit olacaksınız. Biz buna güvenerek aldık terminali, bunun için yatırdık bu parayı. Önümüzdeki günlerde İzmir çok daha fazla turist ağırlayacaktır."
Akın, İstanbul'daki İstinye Park'ın, İzmir'de Balçova'ya geleceğini, bunun çok önemli bir yatırım olduğunu da sözlerine ekledi.
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal da imzalanan anlaşma ile ilgili teknik bilgi verdi.

2032 yılı sonuna kadar işletecek

TAV Hava limanları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından açılan ihalede 610 milyon Avro, artı KDV bedelle iç ve dış hatlar ile CIP'nin 2032 yılı sonuna kadar işletilmesi hakkına sahip olmuştu. Sözleşmeye göre TAV, 250 milyon Avro'luk yatırım yaparak yeni iç hatlar terminali yapacak, iç ve dış hatları, Atatürk Hava limanı benzeri bir yatırımla köprü sistemiyle birbirine bağlayacak.

Nihal Işık