"Ceza İnfaz Kurumlarında İnfaz Hizmetlerinin İyileştirilmesi Projesi"nin açılış toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Ergin, Yenipazar Cezaevi'nden tahliye olan Mehmet Ağar'la ilgili bir soruya Ağar'ın 60 yaşın üzerinde olması nedeniyle herhangi bir çalışma tedbiri öngörülmediğini ifade etti.

Ağar'ın ilk 3 ayda haftada iki kez, ikinci 3 ayda haftada bir kez imza vereceğini anlatan Ergin, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü'nün takip sonucunda sürece ilişkin tedbirlerinin değişebileceğini, farklı tedbirlerin öngörülebileceğini açıkladı.

Anayasa Mahkemesi'ne uzun tutuklulukla ilgili yapılan birkaç bireysel başvuruyla ilgili ise Adalet Bakanlığı'nın görüş bildirdiğini söyledi. Daha önceki emsal olabilecek dosyalardaki AİHM'in görüşünü içeren emsal kararları da görüşlerine koyduklarını anlatan Bakan Ergin, "Bunları bildirdik. Onun dışında takdir tamamen Anayasa Mahkemesi'ne aittir. Adalet Bakanlığı orada oluşacak karara, kanaate, etki etme pozisyonunda olan bir kurum değil. Zaten bu görüş zorunlu bir görüş de değil. Mahkeme talep ettiği için verilmiş bir görüştür. Biz AİHM'in bu konuda geçmişten bu yana uygulama birliği oluşan içtihatlarını baz alarak bir görüş sunduk." şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne gönderilen görüşlerin Ergenekon davasından tutuklu CHP milletvekilleri Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'la ilgili başvuruları kapsamadığına dikkat çeken Ergin, Silivri'de tutuklu bulunan Sami Hoştan'ın koğuşundan iki cep telefonu çıktığı iddialarının hatırlatılması üzerine ise cezaevinde alınan tüm tedbirlere rağmen zaman zaman önlemleri ihlal eden uygulamalar olabildiğini belirtti.

Ergin, şöyle devam etti: "Kuralları ihlal edenler bu kuralların ihlalinden kaynaklanan sonuçlara katlanırlar. Bu hayatın her alanında böyle. Bu konuyla ilgili gereken soruşturma yapılmış, ilk tedbirler alınmış, soruşturma sonucuna göre de gereken işlemler yapılmaya devam edecektir." dedi.

4. Yargı Paketi'nin yürürlüğe girmesinin ardından 32,5 yıldır cezaevinde bulunan Tahir Canan'ın yanı sıra kaç kişinin tahliye olacağının sorulması üzerine de Ergin, "Çok fazla olduğunu düşünmüyoruz ama şu an için bilinen Tahir Canan var. Onun dışında tespit edilen, öngörülen kimse çıkar mı onu beraber göreceğiz. Tespitlerimize göre fazlaca bir isim görünmüyor." karşılığını verdi.