Adalet ve Demokrasi Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, adalet ve demokrasi kavramlarının önemine değinerek, "Karanlık odakların düşmanı, yürekli gazeteci Uğur Mumcu 19, büyük hukukçu Prof. Dr. Muammer Aksoy 22 yıl önce aramızdan ayrıldı. Bu iki değerli insanın sevenlerinin isteğiyle, Ocak ayının son haftası 'Adalet ve Demokrasi Haftası' oldu. Gerçekten de Mumcu deyince aklımıza en başta demokrasi, Aksoy deyince de en başta adalet geliyor. Zaten bu iki değerli insanın ortadan kaldırılma gerekçeleri de bu iki sözcükle özetlenebilir. Karanlık işler çevirenlerin, derin devletle bağlantılı olanların, yolsuzlukların, usulsüzlüklerin batağına saplananların en büyük düşmanları demokrasi ve adalet değil midir? Onları deşifre edebilecek sistem demokrasi, yaptıklarını ortaya çıkarıp cezalarını verecek mekanizma da iyi işleyen bir adalettir. Adalet ve demokrasinin değerini elbette Mumcu ve Aksoy hayattayken de biliyorduk, ama bugünlerde onların mücadele ettikleri, uğruna can verdikleri bu kavramlara ekmek gibi, su gibi gereksinim duyuyor, özlüyoruz" dedi.

Demokrasinin, tek sesliliğin olmadığı, farklı seslerin ezilmesine izin verilmediği bir sistem olduğunu anlatan Öz, "Oysa bugün Türkiye'de muhaliflerin sesleri kısılmaya çalışılıyor, yüreklice ses çıkarmaya çalışanların başlarına bin türlü çorap örülüyor. Nerede gizli kapaklı bir iş yürütülüyor, nerede bir usulsüzlük, yolsuzluk var, nerede karanlık bir el ülkenin üzerinde oyun oynuyor, Uğur Mumcu, bilgi ve belgelerle bunu
yapanların karşısına çıktı. Toplumu aydınlatmak için, demokrasiyi yaşatmak için mücadele verdi. Mumcu'nun yazdığı tek cümleyi bile kimse tekzip edemedi. Mumcu'yu örnek alan gazeteciler, bugün tehdit altında. Yeni Mumcuların çıkmasına izin vermeyecek bir ortamı hazırlamak, aslında Uğur Mumcu'yu her gün yeniden öldürmek demektir" dİye konuştu.

Öz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Muammer Aksoy ise hukukun, adaletin simgesi bir bilim insanıydı. Bugün onun hukuk anlayışına belki çok daha fazla ihtiyaç var. Türkiye'de birçok insan, uğradığı haksızlığı ortaya çıkarabilmek için adalet arıyor. Dünyanın hangi demokratik ülkesinde, muhalefet yapan insanlar neredeyse sistematik bir biçimde, gözaltına alınır, tutuklanır, yıllarca hapislerde tutulur? Aramızdan ayrılışlarının yıldönümünde, Mumcu'yu ve Aksoy'a olan özlemimizi bir kez daha vurguluyoruz. Zaman, onları aramızdan alanlara inat makalelerini, kitaplarını, fikir yazılarını bir kez daha okuma zamanıdır. Onları yeni nesillere okutma zamanıdır. Ancak, böyle yeni Mumcu'lar ve yeni Aksoy'lar çıkabilir."