Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) geleceğine yön verecek reform zirvesi, İzmir'de düzenlenecek. 26-27 Nisan'daki zirveye ev sahipliği yapacak olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Konseyi'ne üye 47 ülke ile gözlemci sıfatındaki ülkelerin dışişleri ve adalet bakanlarını ağırlayacak. Geçtiğimiz yıl "AİHM'de reform" konusunu görüşmek için İsviçre'nin Interlaken kasabasında bir araya gelen Avrupa Konseyi üyesi 47 ülkenin resmi temsilcileri, bu kez İzmir'deki zirvede buluşacak.
"AİHM'in Geleceğine İlişkin Yüksek Düzeyli Konferans" aynı zamanda dünyanın gözünü de İzmir'e çevirmesine neden olacak. Çünkü zirve, sistemi ciddi tehlike altında olan AİHM'in geleceğine yön verecek. Swissotel Grand Efes Kongre Merkezi'ndeki konferansta, İsviçre'nin dönem başkanlığı sırasında başlatılan çalışmaların devam ettirilmesi ve sürecin geldiği noktanın değerlendirilmesi ile AİHM'de değişiklik gerektirmeyen önerilerin tümünün ele alınması planlanıyor.


Kimler katılıyor

26 Nisan'da saat 09.30'da yapılacak açılış törenine Davutoğlu'nun yanı sıra Avrupa Komisyonu Genel Sekereteri Thorbjorn Jogland, AİHM Başkanı Jean-Paul Costa, Avrupa Komisyonu İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammerberg de birer konuşma yapacak. Daha sonra komisyon toplantılarına geçilecek. Zirvinin ikinci gününde ise saat 10.30'da aynı zamanda Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Dönem Başkanı da olan Davutoğlu, Jagland ve Costa ile ortak basın toplantısı düzenleyecek.

En fazla mahkum edilen ülkeyiz

Türkiye, yerel mahkemelerdeki davaların uzun sürmesi nedeniyle AİHM'de en fazla mahkum olan ülke konumunda. 47 ülkede 800 milyondan fazla insanı kapsayan AİHM'in 2010 raporuna göre Türkiye hakkında 278 davada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmedildi. Bunlar arasında 83 davada mahkeme sürecinin çok uzun sürmesinden dolayı sözleşmenin 6. maddesinin ihlal edildiğine karar verildi. Toplam mahkumiyet kararları arasında yüzde 18.55 ile Türkiye birinci oldu.