Yoğun katılımın olduğu Ak Parti Siyaset Akademisi'nin 4'üncü dersinde konuşan  Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Reha Denemeç, 'deneyim paylaşımı' başlıklı sunumuyla Türkiye'nin yaşadığı siyasi dönüşümü ekonomi ve demokrasi çerçevesinde ele aldı. Sunumunda Ak Parti'nin iktidarı sürecindeTürkiye'nin geçirdiği  değişimi tarihsel örneklerle aktardı. Reha Denemeç, "Türkiye'nin bugüne gelmesinde yaşanan sıkıntıları nasıl geçtik onları anlamalıyız. Bu yaşananları salt siyaset üzerinden bakarsak anlayamayız. Siyasetin dışında ekonomi, uluslararası ilişkiler, tarih, sosyoloji, teknoloji ve hukuk gibi konularda dönüşümün yaşanmasına etkilidirler.  Son on yılı anlamak için bu ders, ekonomi ve siyaset alanındaki değişimleri inceleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

 
'İki dünya savaşının çıkması ekonomik temelli'
Denemeç sunumunda, Türkiye'nin son 500 yılda geçirdiği ekonomik ve siyasal dönüşümleri, temel başlıklarıyla günümüze kadar olan dönemi de kapsayacak şekilde anlatarak şunları vurguladı: "Ekonomi birçok konuyla ilintili. 2008 yılında başlayan ekonomik krizi anlatmak için 1492 Avrupası'na ve sonrasına bakmak gerekir. ABD'nin keşfi, Kristof Kolomb'un gitme isteği ne o dönemde? Amaç, tabiki ticaret yapmak. Çünkü Osmanlı İmpartorluğu tüm icaret yollarını ele geçirmiş durumda. Yeni yollar arıyor Avrupalılar. Alternatif yol aranması bizi keşiflere ve bağlantılı olarak sömürgecilik faaliyetlerini getirecek. Avrupa kıtası şimdi zenginse bu sömürgcilikdöneminden kalmadır." Denemeç, sonraki süreçte Fransız İhtilali, milletçilik akımının etkisinin bizim ülkemize yansıyan olumsuz yönlerini aktararak iki dünya savaşının da çıkmasının ekonomik temelli olduğunu belirtti.

'Vesayet Sistemi' oluşturuldu
Ülkemizde yaşanan darbeleri de eleştiren Denemeç, kurulan vesayet sistemini de şöyle ele aldı: "Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra savaşı kazanan devletlerin yanında yer aldı. Ancak kazanan devletler demokrasinin vurgusunu yapıyorlardı. Tek parti yönetimleri benimsenemezdi. Bu sebeple Türkiye çok partili sisteme geçme çalışmaları başlattı. Oluşan muhalefet partileri CHP içinden çıkıyordu. 1946 yılında kurulan Demokrat Parti, 1950 seçimlerine iktidar oldu. 10 yıllık iktidarı sürecinde ezanın arapça okunmasına geri dönülmesi kırılma noktasıdır. Bu değişim ile cumhuriyet kazanımlarından geri adım atıldığı izlenimi yaratılarak ordu kaynar hale getirildi. Sistemi koruyan vardı. Ama iktidar el değiştirince sıkıntılar ortaya çıktı ve 27 Mayıs  1960 darbesi yapıldı. Bu darbe ile 'vesayet sistemi'nin  temelleri atıldı. Cumhuriyet değerlerini koruyacak demokratik gibi görünen ama perde arkasında öyle olmayan sistem asker, yargı ve cumhurbaşkanı saç ayaklarıyla sağlamlaştırıldı. 1961 Anayasası ile beraber vesayet sistemine uyumlu şekilde çalışacak sistem kuruldu. Sonraki süreçte  1971 muhtırası, 1980 darbesi, 28 Şubat 1997 post modern darbesi bu sitemin devamında oluşmuştur. Sisteme uygun olmayan güçlü iktidarlar bu sistem ile etkisizleştirilmiştir."


'Ak Parti dünya markası olacak'
Ak Parti içerisinde 2002 seçimlerinin öncesi ve sonrasında yer alan Denemeç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine daha iktidar olmadan söylediği ve gerçekleşen bu söylemler hakkında şöyle konuştu: "2001 Şubat ayındaki krizden sonra yeni söylemler oluşmaya başladı. Ak Parti ise 14 Ağutos 2001'de kuruldu.  O gün Tayyip Bey bana şu üç şeyi söyledi. Birincisi, siyasette hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. İki, Ak Parti siyasetin merkezinde yer alacak. Üç, Ak Parti dünya markası olacak. Bunları o gün söylediğinde Genel Başkan'ın bizi yüreklendirmeye çalıştığını düşünmüştüm. Ama o günden bu yana bu söylediklerinin hepsi gerçekleşti." 

İskender Dörtoluklar