İlk oyu Ak Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay kullandı. İl, ilçe ve belde teşkilatları yöneticileri, kadın ve gençlik kolları yöneticileri ile belediye başkanları, belediye ve il genel meclisi üyelerini kapsayan 5 bin kişi temayül yoklamasına seçim bölgelerine göre oy kullandı. Her ilçe için birer, il yönetiminin ise ikametlerine göre 2 ayrı olmak üzere toplam 32 sandıkta oy kullanılan temayül yoklaması, saat 16.00'ya kadar sürdü. Temayül yoklamasına Genel Merkezi temsilen Genel Sekreter İdris Naim Şahin ile Teşkilat Başkan Yardımcısı Mehmet Müezzinoğlu katılırken, her sandıkta il, kadın ve gençlik kolları yönetimlerinden birer olmak üzere 3 kişi gözlemci olarak bulundu.

Birinci sırada belirleyici değil

Ak Parti Genel Sekreteri İdris Naim Şahin, " Büyük bir heyecan ve mutluluk içinde gururla ülkemizin ileri demokrasiye geçmesi yaşaması adına Ak Parti aday adayları için eğilim yoklaması yaptık. 12 Haziran Pazar günü yapılacak olan seçimler için 81 ilde eğilim yoklaması yapacağız. Birbirine yakın sayılan başvurular arasında vekil adaylarımızın seçimini yapabilmek için teşkilat il, ilçe ve belde yönetimleri, mahalle temsilcileri oy kullanıyor. Bu çalışma partimizin ada belirlemesinde çok önemli bir gösterge. Eğilim, tercih, arzu belirlenmesi yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışma tamamen demokratik, bilimsel ve İzmir için önemli bir çalışma oldu. Sonuçlar birinci sırada belirleyici değil, sadece ön değerlendirme niteliği taşıyor" dedi.

İzmir daha da güzeleşecek

İdris Naim Şahin İzmir ile ilgili değerlendirmelerde de bulundu. Şahin, "2011- 2015 Türkiye siyasi, demokratik yönetim ayağında İzmir'in geleceğine yönelik çalışmalar yapılacak. Farkındalık için de oy kullanacakların insaflarına dayanarak İzmir için iyi tercih yapsınlar. Kendi iç demokrasimizi bağlamlaştıralım. Biz muhafazakar demokrat bir partiyiz. Parti içi mekanizmaları gerçekleştirmede detaycıyız. Bu işe çok önem veriyoruz. İzmir ve Türkiye için sevdalarla, hülyalarla dolu bir çalışma yapacağız. Ak Parti Türkiye'ye hizmet İzmir'e hizmet için yola devam edecek. Bizleri daha da kalkınmış yıllar bekliyor. Ege'nin kalan ihtiyaçları giderilecek. Demokrasi şöleni ile yeni çiçekler açacak. İzmir'de her şey daha da güzel olacak. Zaten Ak Parti'nin hizmetinde olduğu yeler yükseliyor ve yükselmeye devam edecek" diye konuştu.

Yağmura rağmen geniş katılım

AK Parti il Başkanı Ömer Cihat Akay da yaptığı konuşmada, "Havanın sağanak yağışlı olmasına rağmen katılımın memnun edici düzeyde olduğunu belirterek, "Bu da teşkilatımızın partisine ne kadar sahip çıktığının göstergesidir. İzmir İl Teşkilatı olarak emeğimizin ve gayretimizin boşa gitmediğini gördük" dedi.

Haftaya mülakat yapılacak

AK Parti il Başkanı Ömer Cihat Akay, "Kimsenin ilçelerin tercihi belli olacak diye çekinmesine gerek yok. İlçe ilçe değil, sonuçlar bölgelere göre açıklandı" dedi. Akay, önümüzdeki hafta Genel Merkez'de mülakatların başlayacağını belirterek, "Mülakatlarımızın ardından son kararı, mülakat komisyonu, İl Başkanı ve Başbakan verecek. Ama son sözü Genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan verecek" diye konuştu. Bu arada aday adayları ve taraftarlarının seçim propagandası için temayüle gelenlere dağıttığı şişe su, ıslak mendil, broşür, dergi, gazete ve kitapların bunları alanlar tarafından salonun değişik yerlerine atılması çöp dağları oluşmasına sebep oldu.

Denizli temayülünde Zeybekci birinci oldu


AK Parti'nin Denizli milletvekili aday adaylığı temayül yoklamasında eski Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci birinci çıktı. AK Parti'nin 31 Denizli milletvekili aday adayı için temayül yoklaması yapıldı. Yoklamada, mevcut milletvekili ve il başkanlarının girme zorunluluğu bulunmamasından dolayı 28 aday adayı yarıştı. Yapılan seçimde Nihat Zeybekci birinci çıktı. İkinci ise eski il başkanı Şahin Tin, üçüncü eski İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir oldu. Eski il başkan yardımcısı Muhammet Subaşıoğlu'nun dördüncü olduğu temayül yoklamasında avukat Cahit Özkan beşinci, eski Tarım İl Müdürü Yusuf Gülsever altıncı, bir önceki AK Parti Denizli Milletvekili Osman Nuri Filiz ise yedinci sırada yer aldı.


AK Parti Muğla'da  yüzde 70'lik katılım oldu

AK Parti Muğla teşkilatındaki 12 sandıkta gerçekleştirilen temayül yoklamasına 34 aday adayından 31 aday adayı katıldı. 3 bin 335 delegesi bulunan AK Parti Muğla Milletvekili aday adayları temayül yoklamasında 2 bin 048 delege oy kullandı. AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk, yüzde 70'lik bir katılımla temayül yoklamasını gerçekleştirdiklerini belirterek, "AK Parti üçüncü defa milletvekili genel seçimlerini yaşıyor. İlk defa 34 aday adayı başvuru yaptı. Bizim için aday adayı sayısının çok olması partimize olan destek ve güvenden kaynaklanıyor" dedi. Mestan Yayman 1179 oy, Ali Boğa 1073 oy, Mustafa Er 886 oy aldı.


Aydın'da 31 aday adayı yoklamaya girdi

AK Parti Aydın İl Başkanlığı, Aydın'dan milletvekili adayı olacak isimlere ilişkin temayül yoklaması yaptı. AK Parti Aydın İl Başkanı Sadık Atay yapılan temayül yoklamasına AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Atilla Koç ve Ahmet Ertürk'ün dahil edilmediğini belirterek, toplam 31 aday adayının temayül yoklamasına girdiğini söyledi. Atay, temayül yoklamasında il ve ilçelerin ana kademe ile kadın ve gençlik kolları yöneticileri, belde yöneticileri, köy başkanları, belediye ve il genel meclis üyeleri ve belediye başkanlarının oy kullanacağını belirterek, yaklaşık 3 bin 300 kişinin oy kullandı. Temayül yoklamasına gözetmen olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar katıldı.

AK Parti temayül yoklaması sonuçları

1. Bölge'den 1350 oy, 2. Bölge'den ise 1885 oy kullanıldı. Toplam delege sayısı 3239. 1. Bölge'den en yüksek oy alan kadın Zerrin Kök toplam 388 oy aldı. 2. Bölgede ise en en yüksek oy alan kadın aday 878 oyla Nesrin Ulema oldu.

BİLAL DOĞAN-964
FEVZİ BAYRAM- 959
SIDDIK TOPALOĞLU - 855
NECİP NASIR - 837
ALİ AŞLIK - 821
LATİF ÖZKAN - 780
RAHMİ TAŞTAN - 749
DURSUN BÜLENT TERCAN - 632
OSMAN SAKMAN - 603
AHMET AYAKDAŞ - 552
EROL SEVGİCAN - 492
BEYTULLAH SELMAN - 523

2. Bölge sonuçları

MEHMET BAYINDIR - 1392
HAMZA DAĞ - 1241
ÖMÜR KABAK - 1239
EROL ALTUN - 1180
AYDIN ŞENGÜL- 1177
NECİP KALKAN - 1167
MEHMET GİRGİN - 1038
HASAN ŞAHİN - 1037
BÜLENT DELİCAN - 1003
UĞUR TÜRKAN - 960
KENAN YAVUZ - 921
NESRİN ULEMA - 878
CEMAL ÖZTÜRK - 874

'Particilik değil hizmet önemli olmalı'

Ege Bölgesi Konyalılar Vakfı Başkanı Vasfi Çakıroğlu, İzmir 1. bölgeden AK Parti milletvekili aday adaylığını açıkladı. Çakıroğlu, geçtiğimiz günlerde AK Parti İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile görüştükten sonra resmi başvurusunu yapmıştı.
Seçim biter bitmez hizmet yarışının başlaması gerektiğini ifade eden Çakıroğlu, "Parti taassubu yıkılmalı, vatandaşın her derdine ayrımcılık yapmadan koşulmalı. Aksi halde halkın acı ve sızısını biz de duyamayız. Daha iyi bir İzmir için öncelikle iç çekişmeyi bitirmek zorundayız. İzmir'de ekip ruhu eksik" dedi. Vasfi Çakıroğlu, seçilmesi halinde İzmir için hazırladığı plan ve projeleri masaya yatırarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ve milletvekilleriyle birlikte çözeceğini söyledi.

Emine Kantarcı- Nihal Işık