Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ı ziyaretinde konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihad Akay, partilerinin İzmir'deki algılanışıyla ilgili tespitlerde bulundu. Özellikle din sosyolojisi üzerine çalışmaları ile dünya çapında tanınan Şerif Mardin'in 2007 yılında bir demeçte kullandığı ve 'muhafazakarlığın topluma yayılmasıyla birlikte dini bir yaşam tarzını benimsemeyenlerin dışlanma korkusuna' işaret ettiği 'mahalle baskısı' kavramına da atıf yapan Akay, kentte 'mahalle baskısı' mağdurlarının muhafazakar kesim olduğunu iddia etti.

Korku tüneli algısını yıkmak için çalışıyoruz

Ziyarette konuşan Akay, "İzmir'de bize karşı mahalle baskısı var. Biz de İzmir'de partimize karşı oluşturulan korku tüneli algısını yıkmak için çalışıyoruz. Bu algının yıkılmamasında demek ki bizim de eksiğimiz var. Biz bunun yıkılması için sonuna kadar çalışacağız. Başarılı olmak için gayret edeceğiz. Biz tabandan siyaset yapıyoruz. İzmir'de çalmadık kapı, girilmedik ev bırakmak istemiyoruz. 2011 seçimleri çok farklı olacak" dedi.

Rakı balığa karışmayacağız

İzmirliler'in özel hayatlarına müdahale olacağı endişesi ile AK Parti'den uzak durduğuna dikkat çeken Akay, şunları söyledi: "Ben AK Parti'ye oy verirsem benim özel hayatıma, içkime karışır, akşam rakı balığıma karışır' diyor. Böyle bir şey yok. Ayrıca 'AK Parti'ye oy verirsem benim başımı kapatır. Şeriatla yönetir. Türkiye İran olur' diye düşünüyor. 9 yıllık iktidar döneminde nerede bu oldu? Yok böyle bir şey. İnsanlar şartlandırılıyorlar. Sanal baskı var. Bize karşı mahalle baskısı var İzmir'de. Muhalefet partileri de oy kazanmak için bunları sürekli gündeme getiriyor. Biz hükümetimizin hizmetlerini daha çok İzmirliler'e anlatacağız. Sivil toplum örgütlerinin de AK Parti'yi desteklemesi lazım. Sizin de içinizde farklı görüşten insanlar olabilir ama kurum olarak desteğinizi arkamızda görmek isteriz."

İzmirli bildiğini yapar

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise İzmir'de korku tüneli olduğunu tahmin etmediğini söyledi. İzmirliler'in sadece tercihi olduğunu düşündüğünü ifade eden Yorgancılar, "İzmirliler'in tercihi bu yönde. İzmirliler korkmaz çünkü. İzmirli bildiğini yapan, demokrat yapısı ve çizgisi belli olan toplum. Baskı ile kararını değiştiren bir yer değil. Baskı olduğunu düşünmüyorum ama farklı algılıyorlar. Onların kendi içlerindeki bir algı bu. İzmirli her zaman zaten baskılara tepki gösteriyor" dedi.