AKP'nin geçtiğimiz ay TBMM'ye sunduğu, ÖSYM'de sınav güvenliğini sağlamaya dönük önlemlerle yeni teşkilat yapısını düzenleyen tasarının ardından, önceki gün akşam saatlerinde bu tasarı ile büyük oranda örtüşen bir yasa teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. AKP Grup Başkanvekillerinden Bekir Bozdağ ve Mustafa Elitaş ile AKP Milletvekili Veysi Kaynak'ın imzasını taşıyan teklifte, Polis Yüksek Öğretim Kanunu'nun iki kuruma alınacak öğrencilere ilişkin 10 ve 15. maddeleri değiştiriliyor.

Referandum şartı

Buna göre 10. ve 15. maddedeki, "genel lise, erkek teknik öğretim, kız teknik öğretim ve ticaret ve turizm öğretimine bağlı okul" hükmü, "lise ve dengi okullar" olarak düzenleniyor. İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (ÖNDER) gibi sivil toplum kuruluşları referandum öncesi, aralarında polis meslek yüksekokulları ve akademi giriş hakkının da bulunduğu birçok hak için 'evet' oyu kullanacaklarını açıklamıştı. ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut, 2 milyon imam hatiplinin 'evet' oyu kullanacağını açıklarken, polis okullarına girme yasağının kalkması gerektiğini vurgulamıştı.

Sınav havuzu yasak

Bu arada ÖSYM Başkanlığı'nın Teşkilat ve Görevlerine ilişkin yasa teklif ile tasarıdan farklı olarak, sınav havuzunun üçüncü kişilere verilmeyeceği, adli soruşturma sırasında ancak Bakanlar Kurulu kararıyla bunun mümkün olabileceği kuralı getirildi. Ayrıca, ÖSYM Başkanı'nın, YÖK'ün göstere­ceği üç aday arasından Bakanlar Kurulu'nun önerisiyle Cumhurbaşkanı tarafından atanması öneriliyor. Tasarıda başkanın, YÖK'ün önereceği üç aday arasından müşterek kararnameyle atan­ması öngörülüyordu.

Kötü niyetin daniskası


CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, AKP grup başkanvekillerinin ÖSYM'nin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasa teklifi verdiklerini, yasa teklifinde imamhatip liselerinden mezun olanların polis okullarına girebilmesine ilişkin bir maddenin de yer aldığını ifade etti. Ersin, "Bu, çok garipsenecek bir şey değil. Emniyet istihbarat ve kaçakçılık ile organize suç şubelerinin tümüyle cemaatin elinde olduğunu bilmeyen yok. Emniyetin F Tipi örgütlenmenin merkezinde olduğunu artık bilmeyen yok. Demek ki bu bile yeterli görülmüyor ve yeni bir dini örgütlenmenin içine girmek istiyorlar. Hiç ilgisi olmayan bir kanun teklifinin içine böyle bir maddeyi sokuşturmak kötü niyetin daniskasıdır" diye konuştu.

Bu düzenleme Anayasa'ya aykırı değil

Bir gazetecinin, "Tüm liselerin mezunlarının ve dolayısıyla imam hatip lisesi mezunlarının da polis meslek yüksekokulu sınavlarına girebilmeleri konusu tartışılıyor. Sizin hazırladığınız kanun taslağında bu yoktu. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, "O bizim yazdığımız teklifte de vardı. Onda da bir mahsur görmüyorum. Herkes girebilir" yanıtını verdi.
Özcan, bir başka soru üzerine, böyle bir düzenlemenin Anayasaya aykırı olduğunu düşünmediğini belirterek, "Öyle yapmamak Anayasa'ya aykırı olur" değerlendirmesinde bulundu.
Gazetecilerin Kars'a yaptığı geziyi anımsatarak, "heykel tartışmalarını" hatırlatması üzerine Özcan, "Biz böyle konularla ilgilenmiyoruz" dedi.