İki parti arasındaki temaslar, MHP’den Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ile AKP’den Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik arasında gerçekleşiyor.

AKP-MHP görüşmelerinin hangi noktada olduğu ise oldukça merak ediliyor.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’a göre, AKP ile yapılan görüşme bir koalisyon görüşmesi değil, “İlişkilerin kesilmemesi adına iyi niyet görüşmesi ve hepsi bundan ibaret”.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik’le şimdiye kadar bir kez görüştüklerini aktaran Yalçın, “Bir koalisyon ya da Moda tabirle istikşafi bir görüşme olmadı. Bir çay içmekten başka bir şey değildi” dedi.

MHP’nin şartları gerçekleşiyor mu? MHP'nin olası bir koalisyon için ilk şartı, “PKK kendisini lağvetsin, HDP legalleşsin” şeklinde. PKK ile çatışmasızlık da sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümet yetkililerinin açıklamalarına bakıldığında çözüm süreci de “askıda”.

Gelinen noktada, AKP ve MHP’nin yakınlaşan dilini anımsatarak, ‘AKP şartlarınızı kabul ediyor mu’ şeklindeki soruya MHP’li Yalçın, şu yanıtı verdi: “Öyle bir bilgi gelmedi, açıklama yapmadılar. Yapmaları da şu an için doğru değil. Çünkü AKP ve CHP arasında görüşme devam ediyor. Orada saygılı davranmak zorundayız. AKP ve CHP’nin en yüksek oyu alan iki parti olarak koalisyon kurmalarından yanayız, bunda da samimiyiz. Bunu söylerken arka planda farklı bir görüşme içerisinde gerçekten değiliz.” Azınlık hükümetine destek verilecek mi? Son günlerde Ankara kulislerinde konuşulan bir başka senaryo ise MHP’nin, AKP azınlık hükümetine “seçim şartıyla” destek vereceği yönünde.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın ise bu iddiaları reddetti ve “7 Haziran’da millet AKP’yi tek başına iktidardan indirdiyse MHP’nin, AKP azınlık hükümetine destek vermesi söz konusu olamaz” dedi.

Peki, ‘MHP bir seçim hükümetine destek verir mi?’ Yalçın’a göre, “bundan neyin kastedildiğinin görülmesi lazım” ve AKP’nin kuracağı azınlık hükümeti Türkiye’yi seçimlere “bir sene sonra mı, iki sene sonra mı, yoksa Kasım’da mı” götürecek? MHP’nin hangi tarihe sıcak baktığı şeklindeki soruya, Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın yanıtı ise şöyle: “Tarihi bilmemiz lazım. Sayın Devlet Bahçeli, 'çare bulamazsanız, Kasım’da yapalım' dedi. Bu teklif önümüze geldiğinde ancak bunun cevabını verebiliriz. bugün itibariyle o biraz erken bir cevap olur. Üstelik görüşmeler devam ediyor. Biz, AKP-CHP hükümetinin kurulacağından da ümitvarız.”