Doğum yapan memur ve işçilere yönelik düzenlemeyi de içeren 'Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, kadın çalışanlara kreş hakkı yerine esnek, yarı zamanlı çalışma getirildi. Annelik izninde yarı zamanlı, izin ve yarı zamanlı çalışma sonrasında çocuğu mecburi ilköğretim çağına gelmesine kadar ebeveynlere kısmi süreli çalışma hakkı tanınıyor. Bu durum, iş sözleşmesinin feshinde geçerli bir sebep sayılmayacak ve çalışan kadınlar doğum sonrası izinlerinin bitiminden itibaren 6 aya kadar ücretsiz izin alabilecek veya her doğumda altı aya kadar haftalık süresinin yarısı kadar ücretsiz izin kullanabilecek. Doğum yapan kadın işçilerin yerine 'kiralık işçiler' çalışacak. Doğum yapan işçi döndüğünde, kısa süreli çalışan kişinin sözleşmesi otomatik olarak feshedilecek. Geçtiğimiz günlerde de haberini yaptığımız, özel istihdam bürolarıyla uzaktan çalışma ve yarı zamanlı çalışmanın önünün açıldığı ve güvencesiz çalışmayla emekçilerin mevcut haklarını da ortadan kaldıracak işçileri esneklik ve güvencesizliğe mahkum edecek planının yaşama geçirilmesi 'kiralık kölelik' eleştirilerini de beraberinde getirdi. 

'Düzenlemeyle, kimsenin emekli olma şansı yok'

Bu yarı zamanlı çalışma biçiminin kiralık köleliği getrieceğini sürekli dile getirdiklerini belirten CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, 'Bu düzenlemenin sonrasında istihdam büroları kurulacak. Bunların kurulmasıyla da tamamen kiralık sisteme geçilerek, yarı zamanlı ve esnekleştirilmiş çalışma biçimine geçmek oluyor. Yarı zamanlı ve esnek çalışma biçiminde sosyal güvenlik primleri tam olarak yatmayacağı için, prim gün sayısının dolması mümküm olmayacak. Bu şartlar altında ise Türkiye'de kimsenin emekli olma şansı yok. Hamile kadınlar, yarı zamanlı çalışma sistemiyle eve mahkum ediliyor. Kadınlar, 'çocuk doğurarak evde kalmak ya da çalışıp kariyer yapmak' arasında tercihe zorlanıyor. AKP'nin istediği de kadınları çalışma hayatından çekerek, kadınları eve mahkum etmekti. Bu düzenleme, hamilelik bahane edilerek kiralık köleliğin, kadınlar üzerinden meşrulaştırılmasından başka bir şey değil. Bunun içinde hamilelik kullanılıyor' diye konuştu.

Güvencesiz çalışmanın önü açılacak

Düzenlemenin yanlış olduğunu ve düzenlemeyle güvencesiz çalışmanın önü açıldığını savunan Çam, şunları ifade etti: 'Aslında yapılması gerekenin kadının doğum öncesi ve sonrası izin sürelerinin uzatılması, çocuklar için kreşlerin çoğaltılması, gerektiğinde ücretsiz izinlerin arttırılması ve iş güvencesinin korunmasının sağlanması gerekiyor. Bunların hepsinden vazgeçilerek, yarı zamanlı çalışma modeliyle çalışmayı esnekleştiriyor ve kadınlar tercihe zorlanıyor. Burada kadının süt izni, hamilelik ve sonrasında izinlerle korunmaya çalıştığı izlenimi yaratılmaya çalışılsa da güvencesiz çalışmanın önü açılıyor.'

'Tasarıyla kadınlar eve hapsedilmek isteniyor'

Bu tasarıyla kiralık köleliğin önünün açıldığını ve güvencesiz çalışma koşullarıyla çalışanın emeğinin sömürülmek istendiğini savunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 'Özellikle uzaktan çalışma sistemiyle kadınlar eve hapsedilmek isteniyor. Ekonomik hayattan elinin ayağının çektirilerek, kafalarındaki bütün düşüncelerini ve zihniyetlerini hayata geçirmek. Bunlar alıştırmadır. 21 Mart'ta taşeron yasasını meclise getireceklerini söylüyorlar ama özel istihdam bürolarıyla kiralık işçi dönemi başlatılıyor. Kısmen bir şeyi kaldırmaya çalıştıklarını söylerken, diğer taraftan çalışanların emekli olamayacağı bir sistem getiriliyor. Bu sistemle güvencesiz çalışma koşullarında, dayıbaşılık sistemi içerisinde çalışma hayatını tamamen emek sömürüsü üzerine düzenlemeye çalışıyorlar. Bu tasarının, kadını ekonomiden çekerek, yalnızlaştırmak ve eve hapsetmek, özel istihdam bürolarıyla tamamen emek sömürüsü üzerinden kıdem tazminatının ortadan kaldırılmaya çalışılmak ve güvencesiz çalışmayla işverenlerin üzerindeki yükü almaktan başka bir açıklaması olamaz' dedi.


Memur kadınlarla ilgili düzenleme şöyle:

- Doğum yapan memurlar, analık izni sonrasında birinci doğumda 2 ay, ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay, günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.
- Bu süre içinde süt izni verilmeyecek, mali ve sosyal haklarda herhangi bir kesinti yapılmayacak.
- Çoğul doğumlarda bu sürelere birer ay eklenecek.
- Bebeği engelli doğan kadın memur 12 ay süreyle yarı zamanlı çalışabilecek.
- Annelik izninin başlayacağı tarihten önce gerçekleşen doğumlarda, bu aradaki süre farkı doğum sonrası izne ilave edilecek. Örneğin normalden 10 hafta önce gerçekleşen doğumlarda mevcut düzenlemeye göre doğum sonrası izne sekiz hafta ilave edilecek.
- Kadın memurlar, analık izni bitiminde başlayan 24 aylık ücretsiz izni, isterlerse yarı zamanlı çalışma süresinin biriminde de kullanabilecek.
- Tüm bu haklardan 3 yaşını doldurmamış bir çocuğu evlat edinen memurlar da faydalanabilecek.
- Çocuğu olan veya evlat edinen memur kadın ve/veya erkek, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar normal çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilecek.
İşçi kadınlar
-

İşçi kadınlarla ilgili düzenlemeler ise şöyle:


- Yarı zamanlı çalışan kadın işçilerin ücretleri ve çalıştıkları süreye tekabül eden kısmın prim ve ücretleri işveren, çalışmadıkları süreye tekabül eden prim ve ücretleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.
- Ödenecek ücret, günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar olacak.
- Kadın işçilerin bu ödemeyi alması için, doğum tarihinden önceki 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması ve doğum sonrası iznin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde kuruma doğum sonrası yarım çalışma belgesi ile başvuruda bulunması gerekiyor.