Radikal'den Ömer Şahin'in haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sadece yerel seçimleri değil Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimleri de kapsayan yeni bir tasarıma gidiyor. Şu anda yüzde 70’i kesinleşen belediye başkan adayları 10 gün içinde açıklanacak. Aralık ayı başında ise kabine revizyonu geliyor. Kabine ve parti yönetiminden en az 2’şer ismin belediye başkan adaylığı netleşmiş durumda.

Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçiminin provası sayılan yerel seçimlerde mümkün olan en yüksek oyu almayı hedefliyor. Bunun için partinin ‘ağır’ toplarını sahaya sürecek. Bakanlardan Binali Yıldırım, Fatma Şahin, Sadullah Ergin potadaki isimler. Bu isimlerin adaylığa istekli olmadıkları biliniyor. AKP yönetimi İzmir’i ancak Binali Yıldırım’la alabileceğini düşünüyor. Suriye krizi sonrası kritik bir noktaya gelen Hatay’da olası bir yenilginin farklı sıkıntılara yol açacağına inanan AKP, Adalet Bakanı Ergin’i sahaya sürmeyi düşünüyor. ‘Çözüm süreci’nin önemli aktörlerinden olan Bakan Ergin’in durumu hafta sonuna kadar belirlenecek. AKP daha önce anayasa değişikliği ihtimaline karşın Meclis’teki sandalye sayısını önemsiyordu. Ancak, bu ihtimalin ortadan kalkmasıyla daha çok milletvekilinin aday gösterilmesinin önü açıldı. AKP Genel Başkan Yardımcılarından Menderes Türel’in daha önce CHP ’ye kaptırdığı Antalya’ya, Edip Uğur’un da Balıkesir’e aday gösterilme olasılığı yüksek görülüyor. Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın ismi de Erzurum için geçiyor. Mersin anketlerinde önde çıkan Zafer Çağlayan adaylığa soğuk. Çağlayan’ın alternatifi Aile Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Zahteroğulları.

AKP’li eski bakanlardan İdris Naim Şahin’in çok istediği Ordu Belediye Başkanlığı için ibre İstanbul Milletvekili Enver Yılmaz’dan yana. Adana için öne çıkan isim ise Sağlık Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar. Eski yöneticilerden Hüseyin Tanrıverdi’nin Manisa adaylığı da neredeyse kesinleşti.

İki âkil bir ‘solcu’ sendikacı


AKP’nin Diyarbakır ve Batman belediye başkanlıkları için iki ‘âkil’ isim gündemde. Diyarbakır’a Abdurrahman Kurt, Batman’a ise Mehmet Emin Ekmen’in aday olabileceği söyleniyor. Batman’da öne çıkan sürpriz isim ise eski sendikacı Münir Ceylan. 312’nci maddeden hapse giren Ceylan’ın, cezaevi arkadaşı Tanju Çolak’la dostluğu uzun süre konuşulmuştu. AKP’de adaylığı kesinleşen ‘eski’ isimler Kadir Topbaş (İstanbul), Melih Gökçek ( Ankara ), Mehmet Özhaseki (Kayseri), Tahir Akyürek (Konya), Yusuf Ziya Yılmaz (Samsun), İbrahim Karaosmanoğlu (Kocaeli), Zeki Toçoğlu (Sakarya), Ahmet Eşref Fakıbaba (Şanlıurfa), Recep Altepe (Bursa)