Avukat Melik Bayat, istifa dilekçesinde önemli noktalara işaret etti. İktidar sorumluluğunun yolsuzluğun üstüne kararlılıkla gitmeyi ve şeffaf olmayı gerektirdiğini vurgulayan Bayat, “Maalesef bugün özellikle, hukukun üstünlüğü tartışılır hale gelmiştir. Bu şartlar altında, yıllardır hizmet etmeye çalıştığım partimde, siyasete devam etmemin, yanlışlara ortak olmak anlamına geleceğini düşünmekteyim.” dedi.

AKP’de davet üzerine görev aldığını anlatan Melik Bayat, “Partide görev aldığım günden bugüne kadar, şahsım adına hiçbir beklenti içinde olmadım. Her zaman, siyaseti millete hizmet için bir vesile olarak kabul ettim. Bugün gelinen noktada, bırakın parti teşkilat mensuplarını, milletvekili hatta, bakanları bile devre dışı bırakan ‘dar oligarşik bir yapının’ parti politikalarını belirlemede, tek yetkili haline gelmesi kabul edilemez bir durumdur. Bu durum, partimize büyük zarar vermektedir. Bu oligarşik yapının, politikaları ve yanlış yönlendirmeleri, milletimizi kutuplaştırmaktadır. Bu yapının hasmane tutumu, aynı zamanda kendi seçmeni olan ve “insanlığa hizmetten başka hiçbir gayesi olmayan” toplumun bir kesimini, hedef haline getirmiştir.” diye konuştu.

AKP’nin kendi seçmeninden “yeni bir düşman” üretme arayışına girdiğine dikkat çeken Bayat, “Paranoyalarla toplumun hemen hemen her kesimiyle çatışılması, temel hak arayışlarına kulak tıkanması, “yolsuzluk ve rüşvetin üzerine gidilmesi” gibi masum ve haklı taleplerin parti yönetimindeki “dar oligarşik bir yapının” yönlendirmeleri doğrultusunda “komplo, dış güçlerin tertibi, darbe” olarak nitelendirilmesini kabul edilemez bulmaktayım. Partimiz belki de hiç farkında olmadan, milletin ortak aklından, sağduyusundan ve demokrasiden giderek uzaklaşmakta ve maalesef otoriterleşme eğilimine girmektedir. İktidar sorumluluğu, yolsuzluğun üstüne kararlılıkla gitmeyi ve şeffaf olmayı, gerektirir. Maalesef bugün, hukukun üstünlüğü tartışılır hale gelmiştir.” ifadelerini kullandı.