AK Parti'de 12 Haziran'daki milletvekili seçimlerine yönelik temayül yoklaması son buldu. 5 binden fazla aday adayı teşkilat tarafından değerlendirildi. Temayül yoklamasında her ilde il, ilçe ve belde yönetim kurulu üyeleriyle, mahalle ve köy temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 200 bin teşkilat mensubu oy kullandı. Temayül yoklamasının sonuçları il başkanlıkları tarafından AK Parti Genel Merkezi'ne gönderildi.
25-31 Mart tarihleri arasında AK Parti Genel Merkezi'nde MKYK üyelerinden oluşacak 6 komisyon aday adaylarıyla yüz yüze görüşme yapacak. Yapılacak ilk elemenin ardından Genel Başkan Yardımcılarından oluşan ara komisyon devreye girecek.

Aday adayları, bu komisyonlarda elenecek. Bu süreçte, gerekirse bazı illerde anketler yapılarak, aday adayları halka sorulacak. Başbakan Erdoğan'ın başkanlığında kurulacak son komisyon, listelere son şeklini verecek ve liste 11 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na teslim edecek.

Seçim rotasyonu

Partiler, 12 Haziran'da yapılacak genel seçimlerde daha iyi sonuçlar almak için güçlü adaylarını daha çok oy alacak illere kaydırıyorlar. Bu yöndeki en yoğun çalışmanın AK Parti'de olduğu gözleniyor.
AK Parti'nin, 12 Haziran seçimlerinde de ciddi rotasyona hazırlandığı belirtiliyor.
Kulislerde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, Manisa yerine doğum yeri Bursa'dan, Devlet Bakanı Faruk Çelik'in Bursa yerine İstanbul'dan, Binali Yıldırım'ın Erzincan yerine İzmir'den aday gösterilebileceği belirtiliyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Gaziantep'ten, Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in Van'dan aday olmayacağı konuşuluyor. İddiaya göre Hüseyin Çelik, Van yerine Adana'dan aday gösterilecek. AK Parti'den aday olacak eski MHP'li Ramiz Ongun memleketi Adana veya Mersin'den aday gösterilecek. Kürşad Tüzmen'in Antalya'ya kaydırılması bekleniyor.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in ise büyük şehirlerden birinden aday gösterilebileceği konuşuluyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın seçim bölgesi de değiştirileceği ifade ediliyor. AK Parti'nin Kayseri'de oy potansiyeli çok yüksek olduğu için Yıldız, Ankara'ya kaydırılacak.

AK Parti 22 Temmuz 2007 seçimlerinde Mehmet Ali Şahin'i İstanbul'dan Antalya'ya, Kemal Unakıtan'ı İstanbul'dan Eskişehir'e, Yıldırım'ı İstanbul'dan Yıldırım Erzincan'a Kürşad Tüzmen'i Gaziantep'den Mersin'e, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ü de Kocaeli'nden İzmir'e kaydırmıştı.