CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Soma Holdingin Işıklar bölgesinde hali hazırda işlettiği madende ciddi bir göçük tehlikesi olduğunu söyledi. Erdal Aksünger bilginin, ocakta maden mühendisi ve işçi olarak çalışan kişilerin kendisine ilettiğini, konuyu farklı kaynaklardan da teyit ettiğini ifade etti. Aksünger “Işıklar ocağındaki yaşanabilecek göçük tehlikesi bize iletildiğinde, İzmir Maden Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Yıldız ile bir görüşme yaptık. Muhammet bey de konu hakkında bilgi sahibi ve durumu teyit etti. Hatta kendilerinin bu durumu bir çok kez gündeme getirdiklerini ama buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığından yakındı” dedi.

Her gün 2-3 santim çöküyor!

Erdal Aksünger, bölgenin jeolojik yapısının aşırı killi olmasından kaynaklı olarak, tüm yükün ocakta açılan galeri ve tüllerin üzerine bindiğini bunun da içeride sıkıştırma yaptığını belirterek “İçeride çalışan ama ismini veremeyeceğim mühendis ve işçi arkadaşlar, ocaktaki çelik menfezlerin her gün sıkıştırma nedeni ile 2-3 santim çöktüğünü bunların tabanca taranarak(itilerek) düzeltilip tekrar çalışmaya devam edildiğini söylüyorlar. Burada meydana gelecek bir göçükte, yüzlerce insan toprak altında kalarak ölebilir” dedi.

1500 madenci her an ölüm riski altında çalışıyor…


İzmir milletvekili Erdal Aksünger, madende çalışan yaklaşık 1500 insan belirterek, ocağın Üniversiteler ve Meslek Odalarından oluşan bir bağımsız kurul tarafında incelenmesi ve bu süreçte üretime ara verilmesi gerektiğini belirtti. Bu süreçte madende çalışan işçilerin ücretli izne ayrılması, yapılan denetim ve alınacak önlemler sonrası faaliyete geçirilmesi zorunluluğuna işaret eden Erdal Aksünger “Bu yapılmadığı takdirde orada gerçekleşecek her türlü ölümden şu anki iktidar ve işletme sahibi ve oradaki yetkili kişiler sorumludur. Bu konuda şimdiden suç duyurusunda bulunuyorum” dedi…