Tutuklu CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Alman Parlamentosu'na "halkın oylarıyla seçilenlerin yerlerinin parlamentoda olması gerektiğini" belirten bir dilekçe yazdı. Alman Yeşiller Partisi Federal Milletvekili ve Federal Meclis Dilekçe Komisyonu Üyesi Memet Kılıç ile Alman Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Milletvekili Steffen Cladio Lemme, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan ve 16 duruşmaya katılmama cezası alan CHP İzmir Milletvekili gazeteci-yazar Balbay'ı Silivri Cezaevi'nde ziyaret etti.

Politik bir yargılama

Kılıç, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, ziyaretten çok etkilendiğini belirterek, Balbay'ın tutuklanmasını "politik bir yargılama süreci" olarak değerlendirdiğini söyledi. Balbay ile birlikte "Parlamenter Dostluk Anlaşması" imzaladıklarını hatırlatan Kılıç, şunları söyledi: "Balbay görüşmemizden çok memnun oldu. Balbay, 2007 yılına kadar ödül aldığı kitapların daha sonra kendisine terör örgütü malzemesi olarak sunulduğunu ve kendisinin gözaltına alınmasının halka tehdit anlamına geldiğini anlattı. Balbay, 'Cumhuriyet gazetesi yazarlarından Uğur Mumcu ve aynı şekilde gazetede oda arkadaşım Ahmet Taner Kışlalı teröre kurban gitti. Ben de hep teröre kurban gideceğimi düşünürdüm, terörist ve halkı silahlı isyana teşvikle suçlanacağım hiç aklımın ucuna bile gelmezdi. Bu suçlama da zaten beni çok üzüyor' dedi. Balbay bize, 'Türkiye daha önce Ortadoğu'da çözümün bir parçası olarak görünürdü, şimdi sorunların bir parçası haline geldi' şeklinde Türkiye'deki son olaylara ilişkin değerlendirmede bulundu."
Kılıç, Balbay'ın Alman Federal Meclisi Dilekçe Komisyonu'na, "Türkiye-Almanya ilişkilerinin demokrasi ve hukukun üstünlüğü çerçevesinde gelişmesini istemekteyim. Başta adil yargılanma kurallarının ihlali ve uzun tutukluluk süreleri olmak üzere temel insan hakları sorunları her iki ülkenin de ortak kaygısı olmalı düşüncesindeyim. Halkın oyları ile seçilen vekillerin parlamentoda yer almaları evrensel demokrasi değerleridir" şeklinde bir dilekçe yazdığını belirterek, bu talebi diğer milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Alman Hükümetine ileteceklerini bildirdi.
SPD Federal Miletvekili ve Parlamento Dilekçe Komisyonu Üyesi Lemme de Silivri'deki cezaevi koşullarının kötü olduğunu, her tarafın demir ve betondan oluştuğunu gözlemlediğini vurgulayarak, tutukluların yeşil ve doğa ile bağlarının kesildiğine dikkati çekti. Türkiye'de insan haklarının tehdit altında olduğuna işaret eden Lemme, uzun tutukluluk süresi ile bir ülkede bağımsız yargıdan bahsetmenin mümkün olamayacağını söyledi.