Konuşmasında CHP'lileri 'Entellektüel despotlar' olarak' nitelendiren Erdoğan, "Yüzlerin kızarmadığı edebin rafa kaldırıldığı bir muhalefetle karşı karşıyayız. Sadece siyasi değil sivil muhalefetin de edebin dışında yağıldığını görüyoruz. Müzikten mimariden heykelden sadece bunlar anlar. Maşallah bunarla göre entelektüellik kazanılan bir şey değildir. Abadan oğla geçere. Bunlar mürebbidir. Mürebbiyedir. Bunlar allame-i cihandır. Her türlü özgürlüğü savunurlar ama bir o kadar da entelektüel despotturlar" dedi.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "İlla güzel Sanatlar Fakültesi'nde mi okumalı? Bu işin pratiğini yaptık. Bir şarkıyı bir türküyü bile sorar. Hangi konservatuarı bitirdiniz diye sormaz, şarkıyı türküyü beğendiniz mi diye sorar. İlla bunu Güzel Sanatlar'dan mezunlar değerlendirir derseniz gidin bunu farklı özel yerlerde inşa edin o zaman. Hiçbir tarihi eserin odluğu yerde inşaat bile yapamazsınız. Belli bir mesafe konulur, orada yaparsınız. Karşıyaka Belediyesi talip olmuş. Ne güzel. Alsın orda diksin. Kaldı ki ben bu heykeltıraşın çok başarılı olduğunu eleştirmiyorum, başarılıdır tamam saygı duyarım. Ben o tarihi eserin olduğu yerde böyle bir heykelin dikilmesine müsaade edemem. O heykele ucube derken kralın da çıplak olduğuna işaret ettim. İçlerindeki o arkala çıplak dedirtmek istemiyorlar. Gözü olan herkes estetikle ucubeyi ayırabilir. Bunun için asil bir aileden gelmiş olmaya gerek yoktur. Milletin estetik anlayışını aşağılamayı alışkanlık haline getirmiş olanlar bunlardır. O heykel başlamadan başkana yapmamasını ona söyledim."


Son günlerdeki içki yasağı tartışmalarıyla ilgili ise Başbakan 'İsteyen istediğini içiyor. Hatta ıksırıncaya tıksırıncaya kadar içiyor.' dedi.