CNN Türk'ün canlı yayınına katılan Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Aykırı Sorular programında Enver Aysever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Yapılan kabine değişikliğinin bir süredir konuşulduğunu dile getiren Arınç şunları söyledi:

"Kabinede bir değişiklik olacağı, yazılıp, çizilip, konuşuluyordu. Bu tamamen Başbakanımızın takdirinde olan birşey. Çalışma arkadaşlarını zaman içerisinde bazı değişimlerle karşımıza çıkarıyor. Bugün itibarıyla ayrılan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Şimdi görev alan arkadaşların da başarılı olacağına inanıyorum. Biz AK Parti olarak yarışmacı bir siyasi jargonu benimsedik. Bu partide görev alan, görev almak isteyen herkesin önü açık olmalı, başarı onu her noktaya getirebilmeli, önüne engel çıkarılmamalı. Bu süreç içerisinde değişim ve dönüşüm zorunludur. Bu siyasi taktik olduğu kadar herkesin aklıyla bulabileceği bir metodtur. Herkes aynı noktada kalamaz, kalmamalıdır. 3 dönem üst üste milletvekilliği görevini yürütenlerin 1 dönem ara vermeleri de buradan çıkmıştır."

KOMİSYON BAŞKANLIĞI YAPMIŞ BİRİNİN TANIDIĞI BİR KURUMDA BAKAN OLMASINI TABİ BULUYORUM

Bülent Arınç, İdris Naim Şahin'in söylemlerinden dolayı görevinden alınıp alınmadığının sorulması üzerine, Şahin'in görevinde başarılı olduğunu ifade etti. Arınç, "İdris Naim Şahin mülkiye kökenli, kaymakamlık yapmış bir arkadaşımızdı. Daha sonra büyükşehir belediyesinde çalıştı. Partimizin uzun yıllar genel sekreterliğini yaptı ve haklı olarak bakanlığa atandı. Belki bakanlığı kısa sürdü ancak görevi sürecinde bakanlığının kabul gördüğünü düşünüyorum. Ama gazetelerde yazılan yaptığı konuşmaları, o konuşmaları birilerinin eleştirmesi konusu vicdanların takdir edeceği bir konu. Bu görev değişikliğinin bunlarla ilgisi ‘vardır’ desem de, ‘yoktur’ desem de, bu benim ağzımdan çıkacak bir söz değil" diye konuştu. Muammer Güler’in bakanlığına kimsenin itirazı olmayacağını ifade eden Arınç, “İdarecilik açısından çok güçlü, iyi bir isim olduğunu düşünüyorum. Yadırganacak bir isim değil. Ben de hükümette bulunan bir arkadaşımız olarak İçişleri Komisyonu başkanlığı yapmış, valilik yapmış birinin tanıdığı bir kurumda bakan olmasını çok tabi buluyorum" dedi.

SÜRECİ ÇOK OLUMLU BULUYORUM

İmralı görüşmelerini değerlendiren Hükümet Sözcüsü Arınç, netice alınması durumunda bunun Türkiye için büyük bir şans olacağını vurgularken şöyle konuştu:

"İmralı’yla MİT’in başlattığı görüşme sürecini ben çok olumlu buluyorum. Öncesi ve sonrasıyla bu süreç medyanın çoğu tarafından destekleniyor. Siyasette MHP’nin karşı çıkmasını bir kenara koyarsak, diğer siyasi güçlerin de olumlu bir beklenti içinde olduğunu görüyoruz. Eğer terör bitecekse, örgüt silahlarını bırakıp Türkiye dışına çıkacaksa, onun sonu da bir şekilde planlanacak ve sonunda Türkiye yıllardır maddi manevi büyük kayıplar verdiği terör konusunda kurtulmuş olacaksa, bir netice alabileceksek, bu Türkiye’nin çok büyük bir şansı olur. Türkiye adeta uçar. Halk memnun olur. Artık kimse kandan, gözyaşından bahsetmez."

DÜN AKŞAMKİ KONUŞMALAR, ÖYMEN'İN DERSİM KONUSUNDAKİ SÖYLEMLERİNDEN FARKLI DEĞİLDİ


Anadilde savunma hakkının görüşüldüğü oturumda, CHP’nin ırkçı bir tutum içerisinde olduğunu savunan Arınç, şöyle devam etti:

“130 kişilik parti grubundan 100’ü kaçmış gitmiş, sadece 30'u orada kalmıştı. Başlarında Emine Ülker Tarhan, yanında Süheyl Batum, Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, çok iyi tandığımız Yeni CHP jargonuna hiç uymayan yapıdaki bu insanlar, sonunda bir bayan milletvekilinin ağzından ‘Türklerle, Kürtlerin eşitliği, böyle bir şey düşünmeyin’ ben daha yumuşatarak söylüyorum. Böyle bir cümleyle maalesef gerçek CHP’nin BDP’liler tarafından ‘faşist’ olarak nitelendirilmelerine yol açacak bir tavır vardı. CHP kalkıyor MHP’liler alkışlıyor. MHP kalkıyor CHP’liler alkışlıyor. Sayın Kılıçdaroğlu’nun orada olmasını ve o damarın ne kadar güçlü olduğunu görmesini isterdim. Dün akşamki söylem ve konuşmalar daha önceki Onur Öymen’in Dersim konusundaki söylemlerinden farklı değildi."

PATRİOTLARIN SAVUNMA AMAÇLI OLDUĞUNA YÜREKTEN İNANIYORUM

Türkiye'ye konuşlanan patriot bataryalarının savunma amaçlı olduğunu kaydeden Bülent Arınç, Suriye'nin füze imkanına sahip olduğunu ve buna karşı Türkiye'nin bu imkanını kulanmasının doğru olduğunu belirtti. Arınç sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkiye’de konuşlanan patriotların savunma amaçlı olduğuna yürekten inanıyorum. Bunu kendi içimizde de müzakere ettik. Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere uçağımızın düşürüldüğünü biliyoruz. Arkadan Akçakale’de bombaların düştüğünü, vatandaşlarımızın can verdiğini de biliyoruz. Suriye füze imkanlarına sahip. Böyle bir saldırıya karşı Türkiye’nin kendini koruma amaçlı tedbir alması bence çok doğru bir davranış. Bu İran’a karşı, Suriye’ye karşı veya başka biryere karşı olması önemli değil. Türkiye herhangi bir saldırıya karşı kendisini korumak için en akılcı tedbirde NATO’nun elinde bulunan bir imkanların Türkiye’de konuşlanmasını temin etmektir. Bunun komuta kademesinde de Türkiye mutlaka önemli bir ayrıcalığa sahip olacaktır."