CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün Arap gazetecileri kabulünde Canan Arıtman'ın 'Arap kadınlar gibi' sözlerinin yanlış bir söylem olduğunu ve Arıtman'ı bölge ülkelerine göndermenin yerinde olacağını söylemişti. Arıtman, Kılıçdaroğlu'nun eleştirilerine bugün Meclis'te cevap verdi. Genel Başkan'la birlikte Irak'a gitmekten keyif alacağını söyleyen Arıtman, bir Arap ülkesinde Atatürk Cumhuriyeti'nin çağdaş kadını ile ülkesindeki bir erkeğin dört eşinden biri olan kadın arasındaki o derin farkın daha net görülebileceğini dile getirdi. Arıtman şunları kaydetti:
"Bizim Arap kadınlarına öykünecek bir durumumuz yok. Allah korusun diyorum. Bir erkeğin dört eşinden biri olmaya mı öyküneceğiz. Ehliyet bile alamamak, araba bile kullanamamak, oy kullanamamak, seçilememek, mirastan eksik hak almak gibi durumlarına mı öyküneceğiz" şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu ile bu sabah bir telefon görüşmesi yaptığını ve bazı uluslararası raporlarda Türkiye'nin yerini anlattığını dile getiren Arıtman, son 9 yıl içinde Türk kadınının hızla geriye gittiğini öne sürdü. Arıtman, "Mesela Suriye'ye gidelim Sayın Genel Başkan'la birlikte. Orada erkeklerin nüfus defterlerini bir göstereyim Sayın Genel Başkana. Çünkü orada erkeğin nüfus defterinde 4 eş için, 20 tane de çocuk için sayfa var. Biz böyle olmak istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Arıtman, 'Kılıçdaroğlu'nu açıklaması sizde bir kırgınlık oluşturdu mu?' sorusuna, "Hayır. Ne ben Genel Başkan'a kırıldım, ne Genel Başkan bana kırıldı. Gerek yok bunlara. Birbirimizi daha iyi anlamaya ve daha iyi anlatmaya gerek olduğunu düşünüyorum. Ben Sayın Genel Başkan'a, 'Keşke siz o Arap gazeteciye, kadınların eşit insan haline gelmeden demokratikleşmenin mümkün olmadığını söyleseydiniz. Keşke 'Ülkenizdeki kadınlara insan haklarını eksiksiz verin, o kadının toplumsal statüsünü yükseltin, bizim milletvekillerimiz sizi böyle eleştirmesin' deseydiniz dedim" karşılığını verdi.

Arıtman, Kılıçdaroğlu'nun bu sözlere ne karşılık verdiği sorusuna tebessümle cevap verirken, "Sanıyorum ben bakış açımı ve neyi ifade etmek istediğimi daha detaylı anlattıktan sonra Sayın Genel Başkanım da bundan sonra bu tür eleştirilere daha farklı yaklaşacaktır" değerlendirmesini yaptı.

Arıtman, Atatürk'ün koltuğunda oturan her CHP Genel Başkanı'nın kadın hakları ve insan hakları konusunda son derece duyarlı olacağına inandığını vurguladı.