Teklifin, AK Parti tarafından 18 Ekim itibariyle TBMM’ye sunulduğunu hatırlatan Bahçeli, anayasa değişikliğinin zaman, şekil ve yöntem açısından siyasi ahlak ve tutarlılıkla bağdaşır hiçbir yanının bulunmadığını öne sürdü. Bahçeli, değişiklik teklifinin yeni anayasa çalışmalarını sabote edeceğini öne sürerek, bu teklifi 'İşgüzarlık ve fırsatçılık' olarak nitelendirdi. Bahçeli açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"Madem bahsi geçen konularda anayasa değişikliği düşünülmektedir. O halde TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun niçin ve hangi amaca dönük olarak çalıştığı da acilen netleştirmelidir. Bu gelişmeler karşısında partimizin 18 yaşındaki gençlerimizin seçilmesiyle ilgili siyasi kararı nettir. Gençlerimizin öncelikli beklentisi seçilme değildir. Eğitimlerini tamamlama, aradıkları işi bulma ve hak ettikleri yuvayı kurma konusunda gençlerimizin müşterek ve ertelenemeyecek talepleri bulunmaktadır. AKP, Türk gençliğinin işini, aşını ve evini temin edecek politikalarla meşgul olmalı, ağırlaşan problemlere yoğunlaşmalı ve bu büyük varlığı siyasi hesaplara kurban etme sinsiliğinden kesinlikle vazgeçmelidir. MHP, 18 yaşını doldurmuş gençlerin seçilebilmesine imkan sağlayan anayasa değişikliğine karşıdır ve doğru bulmamaktadır. AKP zihniyeti, demokrasinin erdemlerinden bahsedip genç dimağların seçilme konusuyla uğraşacağına, biraz vicdan ve izanı varsa önce seçilmiş milletvekillerinin mahrumiyetlerini telafi etmek için harekete geçmeli ve elini taşın altına koymalıdır."

MHP lideri Devlet Bahçeli, anayasa değişiklik teklifinde, 18 yaşını doldurmuş gençlerin askerlik hizmetini yapmadan seçilebilme imkanının getirilmesine ilişkin olarak da "Vatan görevine sadakatsizlik, halen terörle mücadelede eşsiz fedakarlıklar sergileyen evlatlarımıza hakaret" olduğunu savundu.

"GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NIN GÖRÜŞÜ ALINMALI"

MHP lideri, 18 yaşını dolduran Türk vatandaşlarının oy kullanmasının üzerinde tartışma olmayacak bir kural olduğunu, bunun aynı zamanda 'Eşit vatandaşlık' prensibine dayandığını vurguladı. Bahçeli, er, erbaş ve askeri öğrencilerin oy kullanmasına partisinin ilkesel bazda olumlu baktığını ancak bazı sakınca ve açmazlara neden olacağına da inandıklarına dikkat çekti. Açıklamasında çekincelerini sıralayan Bahçeli şunları kaydetti;

"Mahalli veya genel seçimlerin propaganda dönemlerinde kışlaya siyasi faaliyetlerin girecek olması, vatan görevini yapan evlatlarımızın arasına ister istemez kutuplaşma tohumları ekecektir. Askerlerimizin veya askeri öğrencilerimizin arasında doğabilecek siyasi rekabet ve tartışmalar ise ülke savunması konusunda eksiklik ve zafiyetlere neden olabilme riski taşımaktadır. Meselenin üzerinde etraflıca duracak siyasi çaba, çalışma ve objektif adımlara fazlasıyla ihtiyaç vardır. Bunun için konuyla ilgili Genelkurmay Başkanlığı’nın görüşü alınmalı, uzman kişiler ve sivil toplum kuruluşları fikir bildirmelidir. AK Parti hükümetinin 'Yangından mal kaçırırcasına' kamuoyuna getirdiği söz konusu anayasa değişikliklerinin gündem saptırmaya dayalı ve gelecek seçimler için yığınak yapmaya dönük fırsatçılık olduğu gün gibi ortadadır. Bu yüzden Türk gençliğinin siyasi ikbal ve hırslara alet edilerek sömürülmesine fırsat vermemek için AKP tarafından hazırlanan bu Anayasa değişikliği teklifine esastan ve usulden olumsuz yaklaştığımızı aziz milletimizin bilgisine sunarız."