Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar bir dizi ziyaret ve inceleme için İzmir’e geldi. İzmir Valiliği ziyaretiyle programına başlayan Bayraktar, ardından AK Parti İzmir İl Başkanlığı’na geçti. AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay’la görüşen Bayraktar, daha sonra basın toplantısı yaptı. İzmir’in dünyanın önemli kentlerinden biri olduğunu söyleyen Bakan Erdoğan, termal özellikleri ve tarihi özellikleriyle İzmir’in öne çıkan bir şehir olduğunu belirtti.

İZMİR'İ PARLATMALIYIZ

İzmir’de şehircilik kimliğinin ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayan Bakan Bayraktar, “İzmir’i parlatmamız gerekiyor. Hükümet olarak İzmir’e gereken önemi veriyoruz. Artık İzmir’i yeni trendler doğrultusunda düzenlememiz gerekiyor. Herkes çevreye önem veriyor. Biz de bu noktada çalışmalıyız. Çevre ve şehircilik dünyada öne çıktı. İnsanların çoğu şehirde yaşıyor. İzmir’de yüzde 92’lik kesim şehirlerde yaşıyor. Artık köyler şehirlere yaklaştı. Bu dönemde İzmir’i mutlaka geliştirmemiz gerekiyor” dedi.

Kentsel dönüşümde partnerlerinin belediyeler olduğunu söyleyen Bayraktar, “Bu işi belediyelerle birlikte yürütmemiz gerekiyor. Belediyelerle yeterli bütünlüğü sağlayamazsak, başka argümanlarla birlikte çalışacağız. Enerjiyi savuran binalardan kurtulacağız. Sadece dizi dizi apartmanlar değil, yeşili olan binalar yapacağız. Önümüzde yerel seçimler var. İzmir halkının tercihine önem veriyoruz. İzmir halkı kimi tercih etse başımızın üstünde yeri vardır. Ama İzmir’deki belediyeciliğe talibiz” diye konuştu.

“VATANDAŞLI EKSENLİ DÖNÜŞÜM”

Belediyelerle ortak çalışmalar çaptıklarını belirten Bayraktar “Belediyeler ile ortak çalışmamız var. Ciddi mesafe aldık. Ama part time çalışma beni tatmin etmiyor. Uygulamacı birisi olarak sakat binalar için dönüşüme fiilen başlanmasını istiyoruz. Çok ciddi mesafe aldık. Kentsel dönüşümde ana talebimiz vatandaş eksenli bir dönüşüm yapmaktır. Talep olan yerlerde vatandaşlarımızla çalışmalarımızı yapıyoruz. Millet ayaklı, vatandaş ayaklı yürütmek istiyoruz. Biz burada kesinlikle siyaset yapmıyoruz” dedi.

Kentsel dönüşümün bazı kişilerce speküle edilmek istediğini belirten Bayraktar şunları söyledi:

BELEDİYE VATANDAŞI İKNA ETMİŞSE ONAYLIYORUZ

“Sıfır tolerans vermemek için vatandaşımızdan talep gelsin, bir iki kendini bilmez çıkarsa, o mahallede kentsel dönüşümü isteyen vatandaşlar onları elimine etsin. Dönüşüm kendi cazibesi içinde oluşsun. İzmir'de bu hava oluştu. Güven ve beklenti konusunda ciddi mesafe aldık. Gönüllülük esasında ve rızaya dayalı olmasını istiyoruz. Kesinlikle siyaset yapmıyoruz. Hangi partiden olursa olsun belediye vatandaşı ikna etmişse onaylıyoruz.”

Kentsel dönüşüm için İstanbul’da ilk kazmayı vurduklarını belirten Bayraktar, İzmir’de 9 noktada çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Kentsel dönüşümde vatandaşa kolaylık sağlamak istediklerini belirten Bayraktar, yasal dayanak, imkan ve ortamın bakanlık tarafından oluşturulduğunu anlatarak şöyle konuştu:

50 BİN BİNA YIKTIK


“Afet riski taşıyan alan ve yapıların dönüştürülmesi diğer yasalara karşı yaptırım gücü daha fazla olan kanun. Hayat, yaşam, can hakkı tüm hakların üzerindedir. 1999 depreminde yaşadığı travma bizi çok derinden etkilemiştir. 45 saniye içinde ekonomimiz yüzde 10 küçüldü, 18 bin insanımızı kaybettik. İzmir'de de Seferihisar'da, Pülümür'de, Bingöl, Van, Erzincan'da depremler yaşadık. Bu yıkımlar, travmalar bize yeni bir medeniyetin, bilimin getirdiği paradigmalar, daha neler yapabilirizi önümüze koydu. İzmir birinci derece deprem kuşağında. İnsanlarımızın kendisinin kentsel dönüşüm için harekete geçmesi gerekiyor. 30'un üzerinde firmaya lisans verdik, binaların riskli olup olmadığının tespitine dair. Eğer riskli ise müteahhitle anlaşacak, yaptıracak, biz de kirasını vereceğiz, aldığı krediye destek vereceğiz. Rant mant kesildi. Muhalefetin rant sözü kesildi, tutmuyor. Kuru çamur köşeye yapışmaz. Nerede rant? Vatandaşa kira yardımı yapıyoruz, bu rant mı? Biz kimsenin yerini alıp müteahhide vermiyoruz. Şu ana kadar 50 bin bina yıktık, 200 bin bina daha yıkacağız. Deprem kuşağında bulanan 14 milyon konutun 6.5 milyonunu yenilemek istiyoruz.”

“DÖNÜŞÜMDE SAMİMİYİZ”


Kentsel dönüşüm çalışmalarını kapsamında yapılan çalışmaları iki yıl içinde vatandaşlara göstereceklerini belirten Bayraktar, “Devlet hakikaten bu işte samimidir ve bu işi başarıyor, yapıyor. Brezilya da, Meksika da yapmak istiyor ama yapamıyor, başaramıyor. Mısır daha kötü. Bize benzeyen ülkelere göre en iyi durumda olan biziz. Talep beklediğimiz gibi. Şahsi olarak başvuran sayısı 20 bine yakın. 16 bin 700 bina riskli bina olarak tespit edildi. İzmir'de de biraz daha fazla sayıda katılım sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

“BÖYLE BİRŞEY YOK”

Çeşme’de yapılacağı iddia edilen TOKİ konutları hakkında soruyu değerlediren Bakan Bayraktar, “Böyle birşey bilmiyorum. İzmir'den çıktı o haber. Gerçek olsa bile iki katlı, villa tarzında olabilir. Konut yapılacağı konusunda bir bilgim yok” dedi.

“EV YAPILDIKCA PARASINI ALACAK”

Tüketiciyi Koruma Yasası kapsamında maketten ev satmaya karşı alınan önlemler hakkında bilgi veren Bayraktar, “Yatan para bankaya yatacak, müteahhit yaptıkça para alabilecek. Konutlar sigorta edilecek, vatandaş mağdur olursa bedeli ödenecek. Banka garantör olacak, müteahhit yaptıkça parasını alacak” diye konuştu.

“AZİZ BEY’İN BAŞARILI OLMASINI İSTERİZ”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun Çevre ve Şehircilik İl Müdürü hakkında yazdığı şikayet mektubunun sorulması üzerine Bayraktar, “Bir vilayetin mülki amiri Validir. Vali hükümeti, bakanlıkları, bakanı temsil eder. Sicil amiri validir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü yasaya aykırı iş yaptığında disiplin yönetmeliklerine göre gereği yapılmalıdır. Bize intikal ettiği zaman biz de yapmalıyız. Aziz Bey benim arkadaşım. Uzaktan da hemşehrimiz sayılır, sevdiğimiz bir arkadaşım, başarılı olmasını da bekleriz. Hizmette siyaset yapmayız. Hangi parti olursa olsun yardım ederiz. Geldi EXPO planlarını birlikte yaptık. Dediklerinin yüzde 90'ını projeye yansıttık. İl müdürünün yaptığı yanlışlık varsa teftiş konusu olmalı. Görevini yapmıyorsa yine teftiş yapmalı” dedi.

İnciraltı planlarına yapılan son itirazları değerlendiren Bayraktar, “İtiraz makul olursa aslında güzel bir şey, eleştirmek, şikayet etmek. Biz on kez de yapsak yanlış olabilir. Ufak tefek düzeltmeler yapılması gerekiyorsa dikkate alacağız. Ana teması itibariyle plan oturdu. Çok güzel bir plan oldu” diye konuştu.