Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Başbakan Erdoğan’ın partisinin son grup toplantısında müjdesini verdiği düzenlemenin detaylarını NTV’de katıldığı programda açıkladı. Şahin’in açıklamaları özetle şöyle:

NİSAN SONU:

Tasarıyı ilk Bakanlar Kurulu’nda imzaya açacağız. Bu yasa Nisan sonu itibariyle yürürlüğe girmiş olabilecek inşallah... Sivil şehitlerimiz, 2. istihdam gibi konularda ‘Ben bu kapsamın içerisindeyim’ diyerek müraacattan itibaren süreç başlar ve başladığı gün itibariyle de yasanın getirdiği haklardan istifade etmeye başlayacak.

MİLAT 1987:


(Geçmişe dönük işleyecek, milat ne olacak sorusu üzerine): Kapsama giren 70 ayrı mevzuat var, 10 tane kanunu direkt ilgilendiriyor. Her kanunun başlama tarihi var. Örneğin Terörden Doğan Zararların Ödenmesi Hakkındaki Kanun 2006-2007 gibi çıktı. Ondan önce Terörle Mücadele Yasası, 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun var. 87 itibariyle terörün başladığı süreç içerisinde mağduriyetin başladığı süreç içerisinde ben de mağdur oldum, ben şu yasalardan yararlanıyordum ama bu kanun bana yeni haklar veriyor deyip başvurulan andan itibaren süreç takip edilmeye başlanacak. Terörden doğan zararın ödenmesinde süreç şöyle çalışıyor. Terörden zarar gören Valiliğe başvuruyor, bir vali yardımcısı başkanlığında komisyon kuruluyor, gerçekten terörden dolayı zarar gördüyse komisyon onaylıyor. Şu anki sistem de o şekilde çalışmaya devam edecek.

4323 SİVİL ŞEHİT:

İlk belirlemimize göre 4323 sivil şehit, 1791 de sivil gazi gözüküyor. Söylediğimiz kesin rakam değil. Rakmalarımızı güncelleyeceğiz. Ancak yüzde 85-90 hesaplarımızın doğru olduğunu düşünüyoruz. İlgili kurumlarla 3 ay bizim uzmanlarımız çalıştı. Sonra Başbakan Yardımcımız Ali Babacan başkanlığında, 4 kez ben, İçişleri, Maliye ve Savunma Bakanımız oturduk gelir gider dengesini yaptık. Sivil şehitliğin ciddi maliyeti olacak ama biz sosyal devlet olarak can gitmiş, ateş düşmüş geriye kalanların yanında olmamız gerekiyor.

BEDELLİ PARASI:

Bedelliyle ilgili kısım 6. ayda dolacak. Şu anda başvurular yavaş gidiyor. Bu parayı engelliye, şehit ailesine kullanacağız. Bedellinin mali boyutu ortaya çıkınca, Maliye Bakanlığıyla yeniden çalışılacak bu paranın nasıl kullanılacağı.

MUMCU, AKSOY, KIŞLALI

(Uğur mumcu, Muammer Aksoy, Ahmet Taner Kışlalı, Bahriye Üçok sivil şehit olacak mı sorusu üzerine): 5233 sayılı Terör ve terörden doğan zararların karşılanması hakkındaki kanun en önemli mevzuat. Aileler eğer bu yeni durumdan istifade etmek istiyorlarsa valilik bünyesinde oluşmuş komisyona başvuracaklar. Komisyon vali yardımcısının başkanlığında o olaylarla ilgili değerlendirme yapacak. Diyecek ki bu olay terörle mücadeleden dolayı yaşanmış bir olaydır ve bu can bundan dolayı gitmiştir. Bu rapor çıktıktan sonra tüm imkanlardan istifa edebilecek şekilde süreç takip edilecek.

DİNK DE OLABİLİR:


Hrant Dink ile ilgili hukuki süreç devam ediyor. Verilen karardan dolayı kamuoyu vicdanı rahatsızlık duyunca, mahkemelerin devam ettiği bir süreç yaşanıyor. Burada şu anda ‘Bu terörden dolayı değildir’ diye çıkmış bir karar yok. Mahkeme kesinleşmemiş, bir karar verilmemiş. O zaman ailesi 5233’ten isitifade etmek için İstanbul Valiliği’ne başvuracak, komisyondan çıkacak rapora göre de mahkeme kararını beklemeden sivil şehitlikten doğan haklar kazanılmış olacak. İstanbul Valisi’ne ailenin başvurusu olup olmadığını sordum, başvurmamışlar. Muhtemelen bilmediklerinden dolayıdır. Olmazsa aile ile konuşurum, yeni durumu anlatırım. Başvurmak isterlerse süreç çalışır, gereği yapılır. (Vatan)