Bakan Taner Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, enerji alanında işbirliği ile ilgili anlaşmanın imza töreninin ardından Yeşilköy’deki İstanbul Fuar Merkezi’ne geçerek, ‘Solarex Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı’nın açılışını yaptı. Bu sırada, Bakan Yıldız'ın telefonu çaldı ve Yıldız, ağzını kapatarak yaklaşık 3 dakika süren ayaküstü konuşma yaptı.  Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan gelen bu telefon konuşması DHA mikrofonuna yansıdı. Bakan Yıldız, kısık sesle yaptığı konuşmalarda "Talimat verdiğiniz gibi teknik olarak bütün tedbirleri aldığımızı, rahatlıkla bana bu talimatı verdiğinizde... TEİAŞ Genel Müdürü  bir tasarruf hatasında bulunduğu için istifa etti...  Bakım ve yeni enerji santrallerinin devreye girmesiyle alakalı bir durum Sayın Başbakanım" sözleri takıldı.  Konuşma sürerken Bakan'ın konuşmasına mikrofon uzatıldığını gören korumalar, basın mensuplarını biraz ileriye uzaklaştırdı.

Açılış öncesi bir konuşma yapan Bakan Yıldız, Türkiye’nin bir değişim, dönüşüm ve ilerlemenin içerisinde olduğunu belirterek, “Büyüyen Türkiye’nin küçülen enerji sektörü olmaz. Hele hele yenilenebilir enerji kaynaklarımızdan su gibi, rüzgar gibi, güneş gibi, jeotermal kaynaklar gibi birçok kaynağımızı daha fazla ilerletmek durumundayız. Dünyadaki eğilim, özellikle kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza daha temiz, daha iklimlendirilmiş bir dünya bırakmaktır” dedi.

ÜRETMEDİĞİMİZ RÜZGAR VE GÜNEŞİN YERİNİ İTHAL DOĞALGAZ KAYNAKLARI ALIYOR

Güneşten enerji üretiminde Çin’in 54 bin megavatlık üretimle başı çektiğini söyleyen Yıldız, “Türkiye, ürettiği elektriğin içerisindeki yenilenebilir enerji kaynaklarının payını dörtte birlerden üçte birlere doğru çıkarmaktadır. Her üretmediğimiz rüzgarın ve güneşin yerine ithal doğalgaz kaynaklarının olduğunu bilmeliyiz” diye konuştu.

ANTİ DAMPİNGLE İLGİLİ GİRİŞİMLERE DESTEK VERİYORUZ

Bu alanda, yatırımcıları teşvik ve korumak için gerekli tedbirleri aldıklarını belirten Bakan Yıldız, şunları söyledi:

“Şu anda bu alanda yerli üretim yapan 17 yatırımcımızı korumak ve bundan sonra yatırım yapacakları daha da teşvik etmek açısından anti dampingle ilgili girişime destek veriyoruz. Biz özellikle uluslararası arenada Türkiye’deki yerli yatırımcının rekabetini bozacak olan herhangi bir girişime karşıyız. Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), bu tür hakları o ülkenin yatırımcılarına vermiş bulunmaktadır. O yüzden biz, bin megavatlara ulaşacak olan yerli üretimin desteklenmesi için anti damping soruşturması ile alakalı pozitif tutumumuzu yerli yatırımcılarımız için kullanmaya devam edeceğiz.”

YATIRIMLAR, YERLİ KAYNAKLARDAN VE YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINDAN YAPILMALIDIR

Bakan Yıldız, Türkiye’nin 2002 yılına kadar 100 yılda yaptığı yatırımlardan daha fazlasını son 12 yılda yaptığını ifade ederek, “2023 hedefleri çerçevesinde bir bu kadar daha yatırım yapılacaktır. Ama en önemlisi, bu yapacaklarını yerli kaynaklardan ve yenilenebilir enerji kaynaklarından yapmalıdır. Hedefimiz, stratejimiz, politikamız budur” dedi.

Bakan Yıldız görüşmenin ardındın fuar alanından ayrıldı.