CHP Genel Merkezi'nin İzmir'den milletvekili adayı gösterdiği tutuklu gazeteci Mustafa Balbay, aday gösterilmesinin ardından ilk açıklamasını Silivri Cezaevi'nden gönderdiği mektupla yaptı. Avukatı aracılığıyla CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'a ulaştırılan beş sayfalık mektupta, 13 Haziran'da yeni bir mücadele süreci başlayacağını belirten Balbay, siyaseti bir sığınma, hapisten çıkma aracı olarak görmediğini söyledi. İzmir'in gazetecilik mesleğine başladığı yer olduğunu dile getiren Balbay'ın mektubunda şu ifadeler yer alıyor: "Bana yönelik bu siyasal saldırıya hukuk ve demokrasi zemininde karşılık verme yöntemi olarak görüyorum. İzmir benim meslek heyecanımın doğduğu yer. Hiç sönmeyen o heyecanım, İzmir'i mecliste temsil etme süreciyle birlikte daha da katlandı, hiç sönmeyeceğine inandığım bir ateşe dönüştü. Ankara'da ne kadarsa yerim ben o kadar İzmir'im. Haziran'da buluşmak umuduyla, Silivri'den 'taze haber' tadında selam, sevgi, hasret ve muhabbet."

Silivri'de tutuklu bulunan Balbay'ın 5 sayfalık mektubunun dışında il örgütü ardına kendisine yazılmış sekiz sayfalık ayrı bir mektubu olduğunu da söyleyen Bayır, bu mektupta da Balbay'ın tutukluluk nedeniyle seçim çalışmalarına katılamamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdiğinden bahsettiğini belirtti.

Sayın Balbay'ın seçim çalışmalarına katılamadığını anlatan Bayır, şöyle konuştu: "Bu nedenle önümüzdeki süreçte Sayın Balbay İzmir'de gitmiş olduğu, ayak bastığı ilçelere özgü ayrıca mektuplar yazacak. Bu ilçelerde bu mektuplar okunacak. Kendisi öncelikle bize teşekkürlerini ifade ederken, CHP İl Örgütü'nün doğru bulduğu, onayladığı yöntemlerde partiye katkı koymak istediğini ve bu anlamda yapılması gerekenlerin avukat aracılığıyla kendisine ulaştırılmasını istedi. Sayın Balbay'ın Türkiye genelinde gönüllüleri, hayranları, okuyucuları oldukça fazla. Bu insanlar CHP'nin çalışmalarına katkı koymak istiyorlar. Türkiye'nin muhtelif kentlerinde Balbay'ın okuyucuları, gönüllüleri Balbay için bir şeyler yapmak istiyor. Ciddi mektuplar alıyoruz, bugünde ciddi telefonlar aldık. Bu arkadaşlara İzmir'deki çalışmalarda kendilerine yer vereceğiz. Onlar da Sayın Balbay için çalışacaklar."

ARINÇ'A JET CEVAP

Bayır'a, Devlet Bakanı Bülent Arınç'ın Bursa'daki seçim bürosu açılışında yaptığı konuşmada "Bir İzmir'i kazansalar 80 ili kaybetseler umurlarında değil" şeklindeki sözleri soruldu. Bayır da Arınç'ın sözlerine şöyle karşılık verdi: "Neden Manisa'dan aday gösterilmediğinin cevabını versin. Yıllardır Manisa'dan aday olup, seçiliyor. Şimdi neden Bursa'yı tercih etti. Türkiye İzmir, İzmir Türkiye. Biz Türkiye'yi İzmir yapmak istiyoruz. Onların zihniyeti gavur İzmir'di. Oysa 12 Haziran akşamı itibariyle bütün
Türkiye 'gavur' İzmir olmayı istiyor gibi görünmekte. Kamuoyu anketleri de bunu gösteriyor."


TUTUKLU KALMALARINA GEREKÇE YOK


Toplantıya katılan CHP'nin İzmir adayı eski AHİM Yargıcı Rıza Türmen ise, Ergenekon davasından ötürü tutuklu bulunanların milletvekili seçilseler bile tutukluluklarının devam edeceği yönündeki iddialara yanıt verdi. Türmen, tutuklu olarak yargılanan adaylar hakkında kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı olmadığını bu yüzden aday gösterildiklerini söyledi. Türmen, tutuklu adayların seçilmeleri halinde tutuklu kalmalarına bir gerekçe kalmadığını ancak asıl kararı yine de mahkeme hakiminin vereceğini sözlerine
ekledi.