Baydemir Erdoğan'ı kapıda karşılarken, görüşme yaklaşık yarım saat sürdü. Baydemir, aralarında hoş bir sohbet geçtiğini belirterek, "Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yanında eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile özel 'Ana' uçağıyla saat 11.30'da Diyarbakır'a geldi. Erdoğan'ı havalimanıda İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, yöresel kıyafet giyen Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve diğer yetkililer karşıladı.

YOL BOYUNCA BÜYÜK İLGİ


Erdoğan, havalimanından çıkışta yol kenarında bekleyen vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılandı. Vatandaşların bazıları Erdoğan'ın bulunduğu otobüsün önüne atlarken, zaman zaman izdiham yaşandı. Osmanlı Ocakları adlı bir grup Erdoğan'ı 3 hilalli bayraklarla karşıladı. Erdoğan, zaman zaman konvoyu dururarak vatandaşları dinledi.

Başbakan'ın gelişi nedeniyle Diyarbakır'da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Binaların çatılarına keskin nişancılar yerleştirirken, havadan helikopterler keşif uçuşu yaptı.

BAŞBAKAN BAYDEMİR'İ ZİYARET ETTİ


Başbakan Erdoğan, havalimanından Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na geçti. Belediyeye girerken, ziyarette Emine Erdoğan'ın poşu taktığı görüldü. Başbakanlığı döneminde ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Erdoğan'ı kapıda Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, milletvekilleri Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Altan Tan, Leyla Zana, Esat Canan ile diğer yetkililer karşıladı.

Başbakan Erdoğan, Baydemir ile makamında yaklaşık 30 dakika görüştü. Görüşmeye gazeteciler alınmadı.

'BEN GİDERAYAK SİZ GELDİNİZ BAŞBAKANIM DEDİM'

Başbakan Erdoğan'ın ayrılmasının ardından Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilere yaptığı açıklamada, aralarında hoş bir sohbet geçtiğini söyledi. Baydemir, "Milletvekillerimiz ile birlikte karşıladık. İçeride son derece verimli hoş, esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin acil ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. 'Ben giderayak siz geldiniz sayın Başbakanım' dedim. 'Daha önce gelseydiniz birkaç proje alırdık sizden' dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk" dedi.