Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP Genel Merkezi'nde görüştü.Kılıçdaroğlu, son derece verimli bir toplantı yaptıklarını belirtirken, "OHAL uygulamasıyla ilgili Bakanlar Kurulunca yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakan'a aktardık" dedi. Başbakan Yıldırım "OHAL uygulamasının başladığı andan itibaren hükümetimizce çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin detayları hakkında kendisini bilgilendirdim ve bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz gerek bundan sonraki uygulamalar bakımından gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız" dedi.

Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu'nu CHP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Başbakan Yıldırım'ı Genel Merkez girişinde Kemal Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç karşıladı. Başbakan Yıldırım ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. İki lider, görüşmenin ardından CHP Genel Merkezi önünde ortak açıklama yaptı. CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım'a OHAL uygulamasıyla ilgili düşüncelerini ve endişelerini aktardığını belirterek, "Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. OHAL uygulamasıyla ilgili Bakanlar Kurulunca yayımlanan kanun hükmünde kararnamelerle ilgili düşüncelerimizi ve endişelerimizi Sayın Başbakan'a aktardık. Sayın Başbakan not ettiler. Sanıyorum önümüzdeki süreç içerisinde temaslarımız devam edecek" ifadelerini kullandı.

YILDIRIM: GÖRÜŞMELERİMİZ BU ÇERÇEVEDE DEVAM EDECEK

Başbakan Yıldırım da Kılıçdaroğlu'nun hassasiyetlerinin dikkate alınacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun da ifade ettiği gibi OHAL uygulamasının başladığı andan itibaren hükümetimizce çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin detayları hakkında kendisini bilgilendirdim ve bu konudaki bazı hassasiyetleri, düşüncelerini, endişelerini bizimle paylaştı. Bu konuyu tekrar hem Sayın Genel Başkan hem de biz gerek bundan sonraki uygulamalar bakımından gerekse bugüne kadar yapılanlar açısından dikkate alacağız ve görüşmelerimiz bu çerçevede devam edecek. Önemli olan süratle olağanüstü hale sebep olan şartların ortadan kaldırılması, ülkemizde darbe girişimlerinin asla ve asla yakında bir tehdit olmaktan çıkarılması; bu konuda ortak bir iradenin dünden bugün itibariyle daha fazla olduğunu görmekten memnuniyet duydum."

"BU KONUYU GÜNDEME GETİRECEĞİZ"

İki lider, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Başbakan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Daha önce sayın Cumhurbaşkanımız'ın daveti üzerine parti başkanları olarak bir araya gelmiştik. Orada bu konuda iki şekilde gündeme gelmişti. Bir, kapsamlı yeni bir Anayasa'nın yapılması, bu çalışmaların yine siyasi partilerin bir araya gelerek devam ettirmesi yönünde bir prensip ve görüş birliği ortaya çıkmıştı. Bir de acil ihtiyaçlara binaen daha az maddeden oluşan ve yine partilerin mutabakatının sağlandığı bir çalışma konusu da benimsenmişti. Bu konuyu bugün ele aldık Sayın Genel Başkan'la ve biraz sonra da MHP'yi ziyaretimizde yine bu konuyu gündeme getireceğiz. Burada gerek AK Parti olarak biz gerek CHP gerekse MHP, birer arkadaşı görevlendirecek. Onlar kapsamı, sayısı hakkında bir çalışma yapıp genel başkanlara rapor edecekler."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKTİREN BİR KONUDUR"

Genelkurmay Başkanlığı'nın Cumhurbaşkanlığı'na bağlanmasıyla ilgili yöneltilen bir soru için Başbakan Yıldırım, "Bu konuda Sayın Genel Başkan'ın zaten kamuoyuna yansıyan beyanatları var. Kaldı ki bu konu Anayasa değişikliği gerektiren bir konudur" dedi.


BAHÇELİ İLE DE GÖRÜŞTÜ

Başbakan Binali Yıldırım, "OHAL'e dayanılarak çıkarılan KHK'larda amaç, darbe teşebbüsüne yönelik risklerin bertaraf edilmesi ve siyasetin normalleştirilmesi, bu anlamda siyaset dışı girişimlerin ortadan kaldırılmasıdır." dedi.

Başbakan Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Bahçeli'nin Meclisteki makamında yaklaşık 45 dakika görüştü.

Yıldırım, 15 Temmuz gecesi Türkiye'nin büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü belirterek, darbe teşebbüsünün milletin siyasi iradeye, demokrasiye sahip çıkması; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hükümet, MHP ve CHP genel başkanlarının milli irade yanında kararlı şekilde yer almalarıyla önlendiğini bildirdi.



"Tehlike bitmiştir denemez, bu yapı düşünüldüğünden çok daha derin bir yapıdır. Tamamen riskin ortadan kalkması biraz zaman alacaktır." diyen Başbakan Yıldırım, MHP'nin olağanüstü hal uygulamasında gösterdiği olumlu yaklaşım ve destekten dolayı da Bahçeli'ye teşekkür etti.

OHAL'a dayalı olarak kanun hükmündeki kararnamelerde amacın, darbe teşebbüsüne yönelik risklerin bertaraf edilmesi ve siyasetin normalleşmesi olduğunu ve siyaset dışı girişimlerin ortadan kaldırılması olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bunlarla ilgili çıkarılan ve bundan sonra yapılmasını düşündüğümüz çalışmalarla ilgili Sayın Genel Başkana bilgi sundum. Kendisi de bu konulardaki düşüncelerini bizimle paylaştı. Dikkat edilmesi gereken hususları ifade etti. Çok verimli, güzel bir ziyaret oldu." ifadesini kullandı.

Başbakan Yıldırım, muhalefet partilerine yönelik görüşmelerin gelecekte de devamının Türkiye'nin birliği, terörle mücadelenin başarıya ulaşması ve milletin birbiriyle kucaklaşması için önemli bir fırsat oluşturacağının bir kez daha görüldüğünü kaydetti.

Yıldırım, kabulleri dolayısıyla MHP Genel Başkanı Bahçeli ve arkadaşlarına teşekkür etti.

"İdam konusunu görüşmedik"

Başbakan Yıldırım, "idam konusunun görüşmede gündeme gelip gelmediğinin" sorulması üzerine, "Hayır, bu konuları görüşmedik. Anayasa değişikliği konusunda partilerimiz, görevlendireceğimiz arkadaşlar marifetiyle çalışmalarını sürdürecekler. CHP bir arkadaş, AK Parti bir arkadaş, MHP'den de bir arkadaş görevlendirilecek ve bunlar çalışmalarını yapıp genel başkanlara arzedecekler." diye konuştu.

"Bu çalışmada bir zamanlama öngördünüz mü?" sorusuna Yıldırım, "Bunun için zaman başlamış durumdadır." yanıtını verdi.

Başbakan Yıldırım, "Tehlikenin bitmediğini söylediniz. Tehlikeden kasıt burada ordu içindeki birtakım unsurlar mıdır, aktif unsurlar mı vardır?" sorusuna yanıtı verirken ise "Yaşadığımız 15 gün bize şunu gösterdi. Bu yapı, darbe teşebbüsüne katılanlarla sınırlı değil. Daha derinlere gidiyor, çok daha büyük potansiyeli içeriyor. Onun için mutlaka bu konudaki çalışmalarımızı rehavete kapılmadan devam ettirme ihtiyaçı var. Bunun için biz bu kararnameleri, KHK'ları çıkarıyoruz. Bununla ilgili muhtemel riskleri kontrol altına almayı hedefliyoruz." dedi.

"OHAL uygulaması inşallah başarıyla devam edecek"

Devlet Bahçeli ise Başbakan Yıldırım ile Çankaya Köşkü davetinden sonra bugün de görüşme imkanının ortaya çıktığına işaret etti.

Başbakan Yıldırım'ın, 15 Temmuz'dan bugüne kadar geçen süre içinde özellikle OHAL uygulamaları ve ona paralel olarak yapılan kanun hükmündeki kararnameler üzerinde görüşlerini aldığını, kendisinin bilgi verdiğini aktaran Bahçeli, "Çok verimli bir görüşme oldu. OHAL uygulaması inşallah başarıyla devam edecek ve Türkiye her türlü darbe tehdidinden kısa süre içerisinde kurtulacaktır. Buna inanıyoruz. Kendilerine başarılar diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bahçeli, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, size yönelik olanların da içinde bulunduğu bazı davaları geri çekmesini nasıl karşılıyorsunuz?" sorusu üzerine, "Sayın Cumhurbaşkanımızın dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla açılmış olan davaları çekmesi, 15 Temmuz sonrasında Türkiye'de yaşanan gelişmeleri de göz önüne alarak normalleşme sürecine ve partiler arasındaki birlik, beraberlik, dayanışmaya katkı sağlayabilecek olumlu, güzel bir yaklaşım olmuştur. Kendisine teşekkür ediyorum." dedi.

Bahçeli, "7 Ağustos Yenikapı buluşmasına katılacak mısınız?" sorusuna,  "Daha yedi gün var ona." karşılığını verdi.