Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe, ikili görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. İki başbakan, Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı. Başbakan Erdoğan, Japon Başbakan ile stratejik ilişkiler anlaşmasını imzaladıklarını belirterek hükümetler arasında nükleer enerji santralinin kurulmasına yönelik adımı attıklarını dile getirdi. Bu adımın çok önemli olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, "Mersin Akkuyu’da bildiğiniz gibi Rusya Federasyonu’yla yürüyen bir nükleer enerji santralimiz var. Şu anda da diğer bir adımı özellikle Japonya’nın Mitsubishi Firması ile Areva’nın da katılacağı bir adımla birlikte Türkiye-Japonya arasında bu adımı da atmış bulunuyoruz. İnanıyorum ki bu çok daha farklı bir heyecanı burada da doğuracak. Bu iki nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı atıyoruz. O da üçüncü nükleer santral için artık Türk mühendislik tecrübesinin, deneyiminin aynı zamanda ekonomik girişiminin de adımı olacak ve üçüncü nükleer enerji adımını da böylece atmış olacağız" dedi.

UÇAK DÜŞECEK DİYE UÇAĞA BİNMEYECEK MİYİZ?

Başbakan Erdoğan, Fukişima olayından sonra nükleer enerji konusunda olumsuz yaklaşımlarda bulunanların olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: "Japon teknolojisi şöyledir, böyledir' diyenler oldu ve biz bütün bunlara rağmen o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Nükleer enerji noktasında bize olumsuz yaklaşanlara karşı biz bu adımı attık. Yani 'uçak düşecek, düşebilecek diye uçağa binmeyecek miyiz?' dedik. Nükleer enerjide de bütün en ileri derecede teknolojik araçlar kullanılır ve bu yatırım buna göre yapılır. Milyonda birde olsa bir kaza payının olabileceğini her zaman her yerde düşünmek durumundayız. İnsanın emrinde olabilecek, insana en güzel hizmeti verebilecek enerjideki çeşitliliği arttırma noktasında buna ihtiyacımız olduğuna göre, kalkınan bir ülke olduğumuz bir dönemde enerji kullanımı ne kadar artarsa medeni oluşunuzun bu bir ifadesidir. Bunu teyit etmek için bu adımı atıyoruz ve biz Ruslarla bu anlaşmayı yaptık. Şimdi de bizzat Japonya’nın kendisiyle bu anlaşmayı yapıyoruz. Temenni ederim ki kısa bir süre içerisinde onu da ben Başbakan'la özellikle görüştüm. Yani süreyi 10 yıl olarak değil, bunu da kısa bir süreye çekmek suretiyle daha kısa sürede inşallah bunu bitirelim dedik. Ve 22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Böyle bir yatırımın Türkiye’ye gelmiş olması, inanıyorum ki çok çok önemli bir adım olacaktır. Tabii ki Fukişima’da ölenler hakikaten gerek Japon halkının gerekse hepimizin yüreklerini dağlamış. Ama bunlar tabiî ki olan, olabilecek, olaylardır; ama hayat devam ediyor ve şimdi daha ileri teknolojiyle bu noktada çok daha ileri, başarılı adımlar atılıyor."

TÜRKİYE-JAPONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KURULUYOR


Bugün Japonya Başbakanı Abe ile başka konuları konuşma imkânı olduğunu belirten Başbakan Erdoğan; "Türkiye-Japonya Teknik Üniversitesi'ni Türkiye’de kuruyoruz. Daha sonra da aynı şekilde Japonya’da karşıtını kurmayı hedefliyoruz. Bu da gençliğimiz arasında, öğrencilerimiz arasında çok ciddi bir iletişimin ve gerek bilişim teknolojisinin zirve yaptığı bir dönemde Japonya ile Türkiye arasında böyle bir adımın atılması da çok büyük önemi ortaya koymaktadır" dedi.

Bugün yapılan İstanbul'a 3'ncü Havalimanı ihalesini de değerlendiren Başbakan Erdoğan; "Bu ihalede artık Türkiye’nin özellikle güven çıtasının nereye yükseldiğinin bir ifadesidir. Bu ihalede 3'ncü İstanbul havalimanı ihalesi beşli bir gruba kalmış oldu. Bu Limak, Kolin, Cengiz, Mopa, Kalyon, 22 milyar 152 milyon Avro ve burada tabii müteşebbis girişimcileri şahsım, milletim adına özellikle kutluyorum. Diğer katılıp, daha sonra çekilme durumunda olan firmalara da ayrıca teşekkür ediyoruz. Şimdi bundan sonrası İstanbul Havalimanı’nın gerçekleştirilmesi sürecidir. Bunu da tabii yakından takip edicez ve İstanbul’a 100 milyon yıl kapasiteli böyle bir havalimanı, inanıyorum ki uluslararası platformda da farklı bir yere taşıyacaktır."

Başbakan Erdoğan, Japon Başbakanı Abe ile Ortadoğu'daki yaşananları ve Suriye konusu üzerinde görüştüklerini belirtti.

BAŞBAKAN ERDOĞAN: TOKYO 2020 OLİMPİYATLARI'NDAN 'ÇEKİLSİN' DEDİM

Başbakan Erdoğan, Japon Başbakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada Tokyo ile İstanbul'un 2020 Olimpiyatları için rakip şehirler olduğunu hatırlattı. Başbakan Erdoğan, Tokyo'nun daha önce olimpiyarlara evsahipliği yaptığını hatırlatarak; "Tokyo olimpiyatlarda bize rakip olarak gözüküyor. Ama ben Başbakan'a dedim ki siz bir olimpiyat yaptınız, şimdi bu olimpiyattan çekilin bunu da biz yapalım. İsabetli olur dedim. İnanıyorumki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır ve Tokyo Valisi'ne bu talimatı verirlerse isabetli olacaktır. Ondan sonra beraberde çalışırız dedik. Böyle güzel bir gelişme de inşallah olur diye düşünüyorum. Bunun yanında 2020 Expo bizim için önemli, desteklerini istedik" diye konuştu.


BAŞBAKAN'A OLUMSUZ YANIT

Japonya Başbakanı Shinto Abe, kendisinden, Tokyo'nun 2020 olimpiyatları adaylığından çekilmesini isteyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a olumsuz cevap verdi. Japonya'da olimpiyatların 1964 yılında gerçekleştirildiğini vurgulayan Abe, "Ben çocuktum o zaman. Japon toplumuna olimpiyat zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Fakat Türkiye kazanırsa ilk kutlayan olmak istiyorum. İlk kutlayacağımdan emin olun lütfen. Eğer Tokyo seçilirse sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz." ifadelerini kullandı.