Deniz Baykal, Antalya'nın doğu ilçelerinde yaptığı bayramlaşma ziyaretleri kapsamında Alanya'ya geldi. CHP İlçe Teşkilatı'nı ziyaret eden Baykal, partililerle sohbet etti. Burada gazetecilere açıklamada bulunan Baykal, Türkiye'de yeni bir siyasi dengenin kurulmasına ihtiyaç olduğunu söyledi. Şu ana kadar Türkiye'de siyasi hayatın, monopol tesis eden bir siyasi anlayışın hegemonyası altında şekillendiğini belirten Baykal, "Bunun böyle devam etmesi artık söz konusu değil. Bu hegemonyanın aşılması gerekiyor. Türkiye'de çoğulcu bir siyasi yapılanmasının ortaya çıkmasına ihtiyaç var" dedi.

'BU ADALETİN İFLASIDIR'

Türkiye'de adaletin çok ciddi bir bunalım yaşadığını dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sistematik olarak, çok açık bir biçimde Türkiye'de adaleti artık varlığı tartışmalı bir noktaya getiren bir sistem düzenlemesi ortaya çıktı. Bir süre önce çok ciddi bir adalet krizi yaşandı. Bir takım siyasi anlayışa dayalı olarak şekillenen, Türkiye'nin temel kurumlarını hedef alan büyük davalar ortaya atıldı. Bu davalar yıllarca sürdü. Karara bağlandı. Çok ağır mahkumiyetler ortaya çıktı ama bu davaların ve yargılamanın toplum vicdanında kabul görmesi sağlanamadı. Bu yargılamanın siyasi nitelikte bir yargılama olduğu, hukukun gereklerinin yerine getirilmediği ve üretilmiş delillerle, kanıtlarla, gizli tanıklarla, hazırlanmış, üretilmiş CD'lerle, kurgulanmış bir senaryoya dayalı olarak bu davaların götürüldüğü, bütün kamuoyu tarafından, bu davaya sahip çıkan ve 'ben bu davanın savcısıyım' diyen başbakan dahil olmak üzere herkes tarafından kabul edildi. Bu adaletin iflasıdır."

'BÖYLE GİTMEZ'

Bu uygulamayı gerçekleştiren insanların şu anda kendilerinin böyle bir uygulamada muhatap haline geldiğini kaydeden Baykal "Polisler, emniyet müdürleri, daha önceki yargılamayı kurgulayan merkezler, oralarda görev yapan insanlar, istihbarat daire başkanları, şimdi kendileri başlattıkları yöntemlerin kurbanı haline geldiler. Bunun altında iktidar monopolü yatıyor. Türkiye'de iktidar monopolü var. Bu böyle gitmez. Önümüzdeki dönemde Türkiye yeni çoğulcu bir siyasi yapılanmaya yönelecektir" diye konuştu.