CHP Etimesgut İlçe Başkanlığı’nda aşure dağıtan Baykal, partililerle bir araya geldi. CHP Etimesgut İlçe Başkanı’nın doldurduğu kaptan aşure yiyen Baykal, Cihan Haber Ajansı'nın sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı görev süresine ilişkin tartışmaların temennilerden kaynaklandığını dile getirdi. Ortada bir Anayasa bulunduğunu aktaran Baykal, "Ne olsun diye kendi hesabımıza düşüncelerimize göre süre belirlemek mümkün değil. Türkiye’nin Anayasa’sında boşluk mu var. Yok böyle bir şey. Anayasa ortada. Hukuk ortada. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı süreciyle ilgili anayasa problemi yok. Herkesin kendine göre hesabı çıkarı temennisi var. Hukuk bu süreyi biçmiş. Şimdi kimsenin onu eğip bükmeye hakkı yok. Cumhurbaşkanlığı süresi ve parlamento süresi belirlendi. Parlamento 4 yıl Cumhurbaşkanın görev süresi 5 yıl bitti nokta. Gerisi hep spekülasyon. Meclis’in 4 yıl olacağıyla ilgili Anayasa maddesi ile Cumhurbaşkanın 5 yıl olacağı maddesi aynı şartlar altında işliyor." değerlendirmesi yaptı.

"ADALET KOMİSYONU’NDAKİ KANUN BUNU DÜZELTMEZ"

Aynı Anayasa değişikliğiyle Meclis’in 5 yıl göreve devam etme hakkı var diyen hiçbir insanın çıkmadığını kaydeden Baykal, "Anayasa düzenlemiş 4 yıl. Cumhurbaşkanlığı da aynı şekilde. Kamu hukukunda idare hukukunda müktesap hak yoktur. Ben geldi şu kadar süre vardı ben o kadar devam edeceğim. Böyle bir şey olamaz. Türkiye’de meclis’in süresi 4 yıldır, Cumhurbaşkanlığı 5 yıldır. Ben uzatırım. O hukuk anlayışının sonucudur. Anayasa açıkca ihlal edilmiş. Adalet Komisyonundaki kanun değişikliğiyle Anayasa’nın bu hükmünü düzeltmek onun eğrisini düzeltmek 4’ü 7’ye çıkarmak olmaz. Çok açık tartışma götürmez." şeklinde konuştu.

FRANSA ÖRNEĞİ

Fransa’da olduğu Jak Şirak’ın görev süresinde de aynı sıkıntının yaşandığını aktaran Baykal, "Şırak’da süre kısaltılmıştı ama daha önceki yasaya göre gerekçe olduğu için 7 yılı tamamladı. Ama orada görevdeki Cumhurbaşkanın 7 yıl devam etmesi için partiler arasında mutabakat oluşmuştur hüküm var. Bu hüküm olduğu için Fransa’da öyle uygulandı. Anayasa’nın gerekçesinde bizde böyle bir şey yok. Meclis’teki müzakerelerde böyle hüküm yok. Geçici madde yok. Bizim hesaplarımızda böylesi uygun oluyor. Anayasa’nın hukuki saygınlığına en ağır darbeyi siz vurmuş olursunuz." dedi.

ANAYASA MAHKEMESİNE GÖTÜRME KARARI PARTİNİN

Yaşananların çok ağır bir hukuk ve Anayasa sorunu olduğunu savunan Baykal, “Anlaşılıyor yönetim tam kadro halinde bunu 7 yıl olarak uygulama noktasında görüş birliği içine girmiştir. Hayırlı olsun. Yeni bir hukuk darbesi oluşturmanın ötesinde anlam tanımaz. Anayasa bu kanunla düzeltemezsiniz.” diye konuştu. Meclis’ten geçecek düzenlemeyi Anayasa mahkemesine götürüp götürmeyeceğine ilişkin soruya Baykal, “Bu parti yönetiminin kararlaştıracağı bir şeydir.” karşılığını verdi.