Görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu'nun katıldığı öğrenildi.

YOL HARİTASI KIRMIZI DOSYADA

Her iki liderin de kravatlarında renk olarak kırmızı rengi tercih ettikleri görüldü. CHP heyetinin terör sorununun çözümüne yönelik 10 maddelik yol haritasını da kırmızı dosya ile getirmesi dikkatlerden kaçmadı.

GÖRÜŞME BİR SAAT SÜRDÜ

Saat 15:30'da başlayan terör zirvesi tam 1 saat sürdü. Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti saat 16:30'da Ak Parti Genel Merkezi'nden ayrıldı. CHP'lileri Ömer Çelik uğurladı.

Görüşmenin ardından Kılıçdaroğlu, saat 17.00'de partisinin MYK'sını toplayacak. Bu toplantının ardından da kamuoyuna bir açıklama yapacak.

ERDOĞAN'A ULUDERE ÖNERİSİ


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesinin olumlu geçtiğini söyledi. Loğoğlu, "Toplumsal mutabakat gereken bir konu. Biz bu konuda MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Görüşlerini de alacağız. MHP'nin katkıları önemli." dedi. Herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Loğoğlu, önemli olanın tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek olduğunu ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AK Parti Genel Merkezindeki yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Loğoğlu, Türk toplumunun, halkın beklentilerine cevap verecek bir çıkış yolu istediklerini ifade etti. "Bizim önerimizin başlığı içeriği değişmez değil. Bu konuda diğer partilerin görüşleri yaklaşımları tartışılabilir. Önemli olan tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek. Meclis gelenekleri bakımından iç tüzük ihtisas komisyonlarına izin veriyor. Teammüli komisyonlar da var. Bu üçüncünün olabilmesi için bütün siyasi partilerin buna evet demesi lazım. Görüşmenin atmosferi olumlu. Son zamanlarda artan gerginliği yumuşatma bağlamında CHP ve genel başkan özellikle özen göstermekte ve bunu sağlamak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bu bağlamda daha sağlıklı bir ortam oluşturmayı hatta Başbakan'la birlikte Uludere'ye gidebileceklerini belirtti. Biz umudumuzu muhafaza ediyoruz. Girşimin sahiplenileceğini umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz." diye konuştu.

'MHP'NİN KATKILARI ÖNEMLİ'

MHP'nin tavrının hatırlatılması üzerine ise Loğoğlu, "MHP bu konuda bu girişimin şu şekilde başlatılmasını istiyorum derse bu öneri neticede TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon noktasına varıyorsa, biz değişikliğe hazırız. Yeter ki bu işin içinde olacakları bir adım atsınlar. Toplumsal mutabakat gereken bir konu. Biz bu konuda MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Görüşlerini de alacağız. MHP'nin katkıları önemli. O bakımdan ikna süreci sadece bizim işimiz değil. Tabiki elimizden geleni yapacağız ama herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor." karşılığını verdi.

Meclis Grup toplantısında Devlet Bahçeli'nin eleştirilerinin sorulması üzerine de Loğoğlu, CHP'nin önerisinin çözüm önerisi olmadığını söyledi. İçeriğe ilişkin çözüm oluşturacak tek bir unsur bulunmadığını dile getiren Loğoğlu, "Bu bir pakettir. Bu bakımdan Bahçeli'nin görüşlerine bir itirazım yok ama birbiriyle karşılaşan iki kutup değil. Bahçeli görüşlerini ifade ediyor ve biz diyoruz ki bu görüşleri alsın Meclis çatısı altında ifade etsin. Biz de kendi görüşlerimizi ifade edelim." şeklinde konuştu.

Uludere konusunda Başbakan'ın bir tepkisi ve yorumu olmadığını anlatan Loğoğlu, biraz gelişmelere bakacaklarını belirtti. Bu konuyu ileri götürebilme yollarını tartacaklarını ifade eden Loğoğlu, görüşmeden iki siyasi parti de eğilimlerini belirttiğini ve kendi amaçlarının bu konuda sonuca ulaşmak olduğunu vurguladı.

'HALK KAN DURSUN İSTİYOR'

Bu konuda kendilerine düşeni yapacaklarının altını çizen Loğoğlu, şunları söyledi: "Bu öneri kabul edilmedi diye CHP terörün ve bu meselenin nasıl tarif edilirse edilsin çabalarından girişimlerinden vaz geçmeyecektir. Bunu B planı olarak değil çözüm planı olarak düşünmemiz lazım. Halk kan dursun istiyor. Bu konuda girişimlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Değişik ülkelerde terör bağlamında çalıştırılmış bir yöntemdir ve yararlı olmuştur. Biz de ondan etkilenerek Meclis çatısı altında akıllı insanlar olduğunu düşünerek yararlı olacağını düşünüp yaptık. Önemli olan öneri paketi içindeki bir unsura bir nedenle karşı çıkıyorlarsa bir karşı öneri bekleriz. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve terör sorunumuz var. Böyle yaklaşınca mesafe almamız mümkün olur."

"Bu gelişimden şu veya bu nedenle sonuç alamadığımız takdirde günlerden haftalardan bahsediyoruz." diyen Loğoğlu, Başbakan ile tekrar görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soruya "Şartlı bir görüş bize iletilmedi ancak bu ziyaretin önemli ve yararlı olduğunu sayın Başbakan söylediler. Gereken ölçüde gereken noktalarda CHP ve AK Parti arasında temasların sürdürüleceğini söylediler." karşılığını verdi.

'TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ, GÜNDEMİMİZDE OLMAYA DEVAM EDECEK'

Görüşmede MHP'nin tutumunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine de Loğoğlu, bu konunun gerçekleştirilmesi için MHP'nin ikna edilmesi gerektiğini vurguladı. MHP ikna edilemezse konunun hayata geçirilemeyeceğini muhattaplarının kendilerine söylediğini aktaran Loğoğlu, tutuklu milletvekillerinin kendi gündemlerinde olmaya devam edeceğini ifade etti.

Suriye'deki olaylar konusunda ise Loğoğlu, "Öneriyi CHP yaptı. Biz bunu Meclis'te de gündeme getirdik. Genel Başkan'ın ve benim ağzımdan Türkiye'nin ön ayak olacağı İran ve Rusya'nın katılacağı Suriye'nin dostları toplantısından farklı olacağını söyledik. Bir konferans düzenlenmesi şeklinde bir önerimiz oldu. Bu önerimiz kabul edilmedi. Ne olursa olsun biz Suriye'de şiddeti sona erdirecek bir girişimin arkasında oluruz." dedi.

AKP CEPHESİ'NDEN DE AÇIKLAMA GELDİ

Görüşme sonrası Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik de bir açıklama yaptı ve Erdoğan'ın "Eğer komisyon kurulmazsa AKP ile CHP arasında görüşmeler devam edebilir" önerisinde bulunduğunu da açıklamasına ekledi.

Çelik'in açıklamaları şöyle...

"CHP'nin bu proje için elini taşın altına sokması partimiz tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. CHP'nin getirdiği öneri daha çok bir yöntem önerisi. Sayın Başbakanımız bu meselenin milli bir mesele olduğunu defalarca belirtti ve bunun altını çizdi. CHP'nin önerisiyle ilgili bir çıkmaz söz konusudur. CHP'nin girişimine MHP olumsuz bakıyor. Komisyon için bütün partilerin ortak hareket etmesi lazım. Mutabık kalınırsa komisyon kurulur. Eğer komisyon hayata geçmezse, Erdoğan'ın bir önerisi de var. CHP ile AK Parti arasında, bugünkü görüşmeye katılacak heyetlerden oluşacak istişari bir komisyonun bu görüşmeleri sürdürebileceği bir mekanizma kurulabilir. Eğer CHP, MHP ile BDP'yi ikna ederse komisyonun oluşmasını da olumlu bakıyoruz."