Halide Demir- İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ihayele fesat karıştırmak ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük yapıldığı ididasıyla, İzmir'in de içinde olduğu 5 ilde gerçekleştirilen ve İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk ile Binali Yıldırım'ın akrabası olan C.H'nin de aralarında bulunduğu 25 kişinin gözaltında bulunduğu soruşturma hakkında değerlendirmede bulunan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, “Suçla mücadele edelim derken, suçu teşvik eden bir anlayışla hukuk ve hukuk devleti tesis edilemez” dedi.

Akrabası C.H'nin de adının karıştığı soruşturma hakkında değerlendirme yapan Binali Yıldırım, operasyonun seçim faaliyetini sabote etmeye yönelik bir faaliyet olarak gördüklerini belirtti.

Yıldırım, “Benim bilgim yok. Kendisiyle de görüşmedim ama böyle bir şey var mı yok mu alındı mı bilmiyorum. 24 kişi olarak gözüküyor, İzmir'de. En son gelen teyit budur. İşin gelişimi belli. Bir 2011 başında başlatılan soruşturma. 3 yıl aradan sonra bu operasyon yapılıyor. Şimdi bunun izahı ne? Anlamı ne? Bu aşikar değil mi? Açık bir seçim sürecini sabote etmeye, yanlış algı oluşturmaya yönelik bir faaliyettir. En hafifinden. Ama bizim alnımız ak yaptığımız işler konusunda” diye konuştu.

3 YIL SONRA NİÇİN DÜĞMEYE BASILDI?

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk'e destek vermek amacıyla son anda iptal edildiği halde randevusuna geldiğini belirten Binali Yıldırım, “Bu yolla kimse sonuç alamaz. İnsanları soruşturmadan, yargılamadan, toplum nezdinde mahkum etmenin hukuk olmadığını, hukuku katletmek olduğunu söylemek zorundayız. Bu hazırlık soruşturması. İnsanların adresleri, konumları belli. İşte DTO nereye gidecek? Altıda evine gidip almanın ne alemi var. özellikle bu randevuya geldim. Destek vermek için geldim. Böyle Bir şey kime yapılırsa yapılsın kabul edilemez. 3 yıl oturacaksınız. 3 yıl sonra düğmeye basacaksınız” diye konuştu.


AÇIK BİR SEÇİM SÜRECİNİ SABOTE ETMEYE YÖNELİK FAALİYET

Soruşturmanın detayları ile ilgili bir bilgisi olmadığını belirten Binali Yıldırım, soruşturulan konu için neden 3 yıl beklendiğini sorarak, zamanlamaya dikkat çekti ve anlamlı bulduğunu söyledi.

Yıldırım, aynı şeyin 2011 seçimlerine 20 gün kala gerçekleştiğini anımsatarak, “Geçmiş olsun diyorum. Aslında geçmiş olsun diyecek birşey yok. Henüz işin detayını, içeriğini bilmiyoruz. Konunun özenle değerlendirilmesi gerektiğini de not ediyoruz. Bu konuyla ilgili sınırlı bilgimiz var. olay taze. Ben de bu ziyaretlere gelirken haberim oldu. 2011'in başlarında bir şikayet üzerine İzmir limanındaki yükleme ve boşaltma işi üzerine başlatılan bir soruşturma. 2014'ün başında böyle bir operasyon kararı veriliyor ve uygulanıyor. Ben bunu halkımızın takdirine sunuyorum ve bunu anlamlı buluyorum zamanlaması yönünden. Her sefer söylüyorum. Yine söylüyorum. 11 yıldır muktesabatımız var. 150 milyar altyapı yatırımı yaptık. Yap işlet devret ile 268 milyarlık bütçeye hükmettik. Hesabını da verdik, vermeye de devam ederiz. Bir tereddüdümüz yok. Bu filmi 2011 seçimlerine 20 gün kala da gördük. İzmir'de belediyede operasyon yapıldı. Bunun bize maliyeti oldu. Aynı şeyler tekrarlanıyor. Bunlar artık bana göre geçerli şeyler değil” değerlendirmesini yaptı.


YARGI MENSUPLARI 3 YIL SUÇ İŞLENMESİNE NEDEN GÖZ YUMDU?

“Bir yerde usulsüzlük ve yanlışlık varsa ortaya çıkması hepimizin ortak arzusu. Ama bunları ortaya çıkarmak için 3 yıl niye beklendi?” diye soran Binali Yıldırım, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Neden seçimin hemen başlangıcında yapıldı. Eğer suçu önlemekse yargı mensuplarının görevi 3 yıl suç işlenmesine neden göz yumdular. Bunun da kamuoyuna açıklanması gerektiğine inanıyorum. Son zamanlarda bu iş farklı bir boyuta bindi. Merasimle, davulla zurnayla insanlar evlerinden toplanıyor. Daha neyle suçlandıklarını bilmeden toplum nezdinde mahkum ediliyor. Bunu yapmaya devam edersek ülkede kamu adına iş örenleri teker teker kaybederiz. Kimse sorumluluk almaz, iş yapmaz. Hakim ve savcıların oturduğu binaların ihalesini bile yapmazlar. Çünkü yapılan her işte mutlaka bir şey bulmak için çalışırsanız bulursunuz. Temizlikçi çağırın temizletin 40 tane kusur bulursunuz. Kusur bulmak en kolay iş.”