CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin düzenlediği, akademisyen, gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren "eğitim" konulu toplantıya katıldı. Toplantı öncesi basın mensuplarını gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, eğitimde yeni düzenleme ve Danıştay üyelerinin yerlerinin değişitirilmesiyle ilgili iktidarı eleştirdi. CHP lideri 2014 yılındaki Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili açıklamalarının hatırlatılması üzerine, "Öne çıkan bir isim yok ama 2014'de CHP'nin göstereceği adayın cumhurbaşkanı seçileceğine inanıyorum. Çünkü bu ülkenin, bu yurttaşların sağduyusuna inanıyorum. Ülkesini temsil eden, demokrat düşünceyi benimseye, güçler ayrılığı ilkesine saygı duyan bir cumhurbaşkanı türkiyenin arzuladığı cumhurbaşkanıdır. Biz bu anlayışa sahip adayı göstereceğiz. Şu aşamada aday sözkonusu değil. Türkiye'nin adayı olacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Eğitim konusunun toplumda özgürce tartışılması gerektiğini savunan Kılıçdaroğlu, "Bu konuda getirilen yasalar. düzenlemeler uzun uzun komisyonlarda görüşülür. Ama bizde bu kanun teklifi bir gece yarısı verildi. Eğitim konusunda çocuklar gizli kapaklı işlerle eğitilmezler. Gizli kapaklı projelerle kanun teklifleri ile parlamento meşgul edilmez. Bu kadar önemli konuda İktidarın yapması gereken görevi CHP olarak biz yapıyoruz. Ankara'da akademisyenler, bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdik" dedi.

Tartışılan kanun teklifinin geri çekilmesini ümit ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, "Yeni baştan çocuklarımız için güzel bir kanun teklifi getirelim. Biz elimizi uzattık. 'Sayın Başbakan buyurun gelin uzlaşalım' dedik. 'Biz hangi konuda uzlaştık' diye tepkisi oldu. Sayın Başbakan'ın herhalde parlamento çalışmalarından bilgisi yok. Çok konuda uzlaşma oldu parlamentoda. AB uyum yasaları, anayasa değişiklikleri uzlaşma ile geçti. Eğitim gibi temel bir konuda da oturmamız konuşmamız görüşleri almamız gerekiyor. Çünkü okula gidecek çocuklar hepinizin çocukları ve biz onlara güzel bir gelecek hazırlamalıyız" diye konuştu. Kılıçdaroğlu, 17 Şubat'ta 3 Danıştay üyesinin yerlerinin değiştirilmesi ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi: "Sayın Başbakan sağlıklı çalışan bir demokraside olmayan bir yetkiyi aldı. O yetkinin yargı denetimine tabii olduğunu herkes biliyordu. Çünkü anayasaya göre idarenin her türlü iş ve eylemi yargı denetimine tabiidir. Önce bir yetki aldı. Sonra bu yetkinin paralelinde yargıyı kendi istediği şekilde düzenledi. Danıştay'dan 3 yargıcın görev yerinin değiştirilmesi bu süreçte büyük bir talihsizliktir. Danıştay başkanı da bu sürece alet olmuştur. Yazık günahtır bu ülkeye adalet kavramı bu kadar sorumsuzca ayaklar altına alınmamalıdır. Adalet herkes için geçerlidir şimdi o mahkemeden çıkacak kararı hepimiz göreceğiz. Adalete olan güven duygusu sarsılırsa devletin temelleri sarsılmış olur. Çünkü adalet mülkün temelidir."

Kılıçdaroğlu, "MİT mensuplarının yargılanması konusunda hükümetin tavrında bir değişiklik bekliyor musunuz?" şeklindeki soru üzerine, "Hükümetin tavrında herhangi bir değişiklik beklemiyorum. Aslında hükümet değil bir kişi var Recep Tayyip Erdoğan. Onun verdiği karara bir bakanın karşı çıkması mümkün mü? Büyük olasılıkla eğitim ile ilgili teklife bazı bakanlar 'böyle bir düzenleme altına imza atmayız' dedikleri için teklif olarak verildi. Öyle bir durumdayız ki çocuklarımızın geleceği için biz elimizi uzatıyoruz. Ama iktidar diyor ki 'benim gücüm var, ben tepeden inmeci bir zihniyet ile yasaları değiştiririm. Sen ne yaparsan yap ben bildiğimi okurum' Kusura bakmayın ama onlar henüz CHP'yi tanımadılar. Öyle herkes her istediğini okuyamaz burada hukuk var demokrasi var" ifadelerini kullandı.