Meclis'te bütçe maratonu bitiyor. Bütçe görüşmelerinin ardından Genel Kurul'un çalışmalarına 25, 26 ve 27 Aralık günlerinde ara vermesi bekleniyor. 1 Ocak Salı günün de resmi tatil olması nedeniyle böylece vekiller yaklaşık 12 gün tatil yapabilecek.
Meclis Genel Kurulu'nda 17 Aralık Pazartesi günü; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi görüşülecek ve 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 8'inci maddesine kadar oylanması yapılacak.
18 Aralık Salı günü ise 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının 15'inci maddesine kadar oylaması gerçekleştirilecek.
19 Aralık Çarşamba günü 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısının oylanmamış maddelerinin oylanması yapılacak.
Genel Kurul'un gündeminde 20 Aralık Perşembe ise bütçenin tümü üzerinde son konuşmalar yer alıyor. Ardından 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı açık oya sunulacak. Hükümet adına yapılacak konuşmada ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kürsüye çıkabileceği ifade ediliyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise bütçenin son günü konuşmayacak.
Bütçenin tümü üzerindeki son konuşmalarda kürsüye ilk olarak MHP gelecek. MHP Grubu'nda Grup başkanvekilleri Oktay Vural ile Mehmet Şandır'ın konuşma yapması bekleniyor. CHP'den İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın ve Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş konuşacak. AKP'de Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, BDP'de de Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ile Pervin Buldan konuşacak.

4,5 milyon kişiyi ilgilendiriyor

Siyasi partiler arasında uzlaşma olması halinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Genel Kurul'da bütçe görüşmeleri arasında ele alınacak. Söz konusu tasarı yaklaşık 4.5 milyon kişiyi yakından ilgilendiriyor.
Tasarıyla 27 Haziran 2012 tarihi itibarıyla İş ve Meslek Danışmanı Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olanlardan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonunda istihdam edilebilmek için ilgili mevzuatında öngörülen koşullar ile Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS (B) grubu KPSSP3 puan türünde 10/7/2010 ve 11/7/2010 tarihlerinde yapılan sınavlara girmiş ve bu sınavlardan en az 70 puan almış olma koşulunu taşıyanlardan bu maddenin yayımı tarihinden itibaren yirmi gün içinde yazılı olarak müracaat edenler, Kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde boş bulunan İş ve Meslek Danışmanı pozisyonlarına atanacak.