Adem Sarıkaya- AKP İzmir İl Teşkilatı'nın haftalık düzenlediği ve her hafta bir AKP İzmir milletvekilinin katılarak gündeme ilişkin bilgiler aktardığı basın toplantısının bu haftaki konuğu AKP İzmir Milletvekili Aydın Şengül'dü. Basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin mali politikalarını eleştirerek, belediye şirketlerinin yanlış yönetimden dolayı zarara uğratıldığını iddia eden Şengül, şirketlerin toplam 205 milyon TL zarar ettirildiğini söyledi. Büyükşehir'in şirketler aracılığıyla gereksiz eleman istihdam ederek bir haksız nemalanma kapısına dönüştürüldüğü vurgulayan Şengül, "Belli şirketlerin zarar etmesi normal ama bazı şirketlerin de kar etmesi gerek. Mesela İzulaş'ı finanse edip vatandaşı taşıyacaksınız ama diğer şirketlerin kar etmesi şart. İstanbul'daki 23 şirketten sadece 4'ü zararda. Yıllık 452 milyon TL karları ve 6 milyar 600 milyon TL ciroları varken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait şirketlerin sadece 500 milyon ciroları var. Bu rakamlar ve edilen zarar İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aynasıdır. Aziz Kocaoğlu'nun kendisi de esnaf. Acaba kendi şirketi de zararda mı, bir bakmak lazım" dedi.

Bilgilendirme değil siyaset büroları


Toplantıda kentsel dönüşüme de değinen Şengül, CHP milletvekillerinin "İzmir'deki kentsel dönüşüm için ödenek çıkmıyor" iddialarına vurguda bulunarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ayrı bir bünyede kurulacak olmasından ve çıkarılacak yeni yasadan kaynaklı ödeneğin 6 ay geciktiğini belirtti. Bakanlığın kurulması ve yasanın çıkarılmasının ardından ödeneğin geldiğini ifade eden Şengül "CHP'lilerden cek, cak, cağız ifadelerini çok duyuyoruz. Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili somut bir yol haritaları yok. Etütler ne zaman bitecek, temel ne zaman atılacak" diye konuştu. Kentsel dönüşümü yerinde görmek için AKtepe Emrez'e gittiğini bildiren Şengül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Vatandaşlar düzgün bilgilendirilmemiş. Açılan bürolarda bilgilendirme yerine siyaset yapılıyor. Vatandaşlar korkutulup, 'AKP gelecek evleriniz yıkılacak' diyorlar. Böyle hassas bir konu siyasete alet edilmemeli."

Tek başlarına güçleri yetmez

Karabağlar'daki 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanı ile ilgili de açıklamalarda bulunan Şengül, alanın kentsel dönüşüme girecek riskli alanların en büyüğü olduğuna dikkat çekerek, "Burada 53 bin 500 kişi yaşıyor. 6 bin bina var. Alanın 110 hektarlık bölümü jeolojik sakıncalı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı herşeyi netleştirdi. Bu ay içinde ihalesi yapılacak. 2013 sonu, 2014 başında temelleri atılacak. Millet buradan hareketle neyin nasıl yapılacağını görecek. Bu bölgedeki tüm yetki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda olacak. Devletin tüm kurumları kentsel dönüşümün içinde olacak. Belediyelerin tek başına güçleri dönüşüme yetmez. Yerel ve hükümet bu işi beraber yürütmeli" dedi.

Takımlar dilenci durumunda


Örnekköy'e yapılması düşünülen stat ile Alsancak Stadı'nın geleceği hakkında da konuşan Şengül, Örnekköy'e stat yapılmasına karşı olmadığını, ancak maliyetin ciddi anlamda yüksek olduğunu dile getirdi. Harcanacak parayla şehir merkezinde daha işlevsel, daha canlı bir stat yapılabileceğini söyleyen Şengül sözlerine şu şekilde devam etti: "İzmirliler'e bir tanesi Karşıyaka'da, bir tanesi de Buca-Karabağlar tarafında iki stat sözümüz var. Biz maç dışında basketbol, tenis, yüzme, spor okulları faaliyetleri de yapılsın istiyoruz. Bizim en büyük sıkıntımız doğru düzgün takım yok. Birinci ligde bir tane bile İzmir takımı yok. Takımlar belediye başkanının eline bakan dilenci durumundalar. Bırakın bu gidişle takımlarımız 2. ligde bile kalamaz. Takımlarımızı kurumsallaştıralım. Proje geliştirelim. Balık vermek değil, takımlara balık tutmayı öğretelim. İZVAK diye bir kuruluş var. Tüm kulüpler bu işin içinde olsun. Spor okullarının gelirleri takımlara dağıtılsın. İzmir milletvekili olarak katkıyı koymaya hazırım."