Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yarın Diyarbakır’da Irak Bölgesel Kürt Yönetimi lideri Mesut Barzani ile yapacağı görüşme öncesinde CHP kendisine geçmişte Barzani ile ilgili yaptığı olumsuz açıklamaları anımsatarak bugün bu noktaya nasıl gelindiğinin açıklanmasını istedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

Erdoğan: Muhatabımız Barzani olamaz

Soru önergesinde CHP’li Oran, Erdoğan’ın 2007 yılında Barzani ile ilgili şu açıklamayı yaptığını anımsattı:

“Barzani'nin şunu çok açık net ortaya koyması lazım. Terör örgütüyle ilgili olarak terör örgütüne o bölgede yataklık yapar durumdalar. Olay budur. Uluslararası hukuk noktasında ne anlama geldiği de bellidir. Türkiye olarak bizim muhatabımız Barzani olamaz ki... Türkiye olarak bizim muhatabımız Irak'ın merkezi yönetimidir.”

“Türkiye nefs-i müdafa konumundadır”

Erdoğan’ın 2008 yılında ise Barzani hakkında, “Terörle arasına mesafe koyamayanların terörle mücadeleden olumsuz etkilenmesi her zaman için kaçınılmazdır. K.Irak bölgesel yönetiminin bizimle işbirliği yapması en doğru yoldur. Türkiye terör konusunda nefs-i müdafa konumundadır” açıklamasını yaptığını anımsatan Umut Oran’ın, Başbakan Erdoğan’a yönelttiği sorular şöyle:

Yardım yataklık davası açıldı mı?

- Mesut Barzani “teröre yardım ve yataklık eder” bir konumda mıdır, uluslararası hukukta bu ne anlama gelmektedir? Yaptığınız bu suç duyurusunun karşılığında ne olmuştur, açıklamanız nedeniyle açılan bir dava var mıdır, nasıl sonuçlanmıştır?

- Sözlerinizden Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Lideri’nin en az 2007 yılına kadar terör örgütüne yardım ve yataklık suçu işlediğini iddia ettiğiniz görülmektedir. Bu suçu en son hangi tarihe kadar işlemiştir,  eğer bu suç hiç işlenmemişse bu ifadede bulunma nedeniniz nedir?

Barzani’den özür dilediniz mi?

- Mesut Barzani teröre yardım ve yataklık etmiyorsa, bu ithamınız nedeniyle kendisinden diplomatik yollarla özür dilediniz mi, ilgili yazının tarihi ve kayıt numarası nedir?

- Dün “teröre yardım ve yataklık etmek” ile itham ettiğiniz bir kişiyle görüşmek Başbakanlık görev ve sorumlulukları arasında bulunmakta mıdır?

Tutarsızlığın gerekçesi nedir?

- Türkiye olarak bizim muhatabımız Barzani olur mu olamaz mı?  Dün “bizim muhatabımız olamaz” dediğiniz kişiyi yarın Diyarbakır’da ağırlayacak olmanız karşısında bu tutarsızlığın sebebi nedir?

- Dış politikada sürekli olarak ikircikli bir tavır içerisinde olmanız, dün terör suçuyla itham ettiklerinizi bugün barış elçisi olarak ağırlamanız ya da dün kardeşim dediklerinizi bugün düşman ilan etmeniz “tutarlı, haysiyetli, stratejik derinlik konseptli dış politika” anlayışınızın bir göstergesi midir?