Esin Gençel-CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, esnaf ve iş adamları ile bir araya gelmek için geldiği İzmir'de gündeme dair açıklamalarda bulundu. İzmir İl Başkanlığı'nda geçekleşen açıklamada 1 Mayıs'ta Taksim'de yaşanan olaylara değinen Toprak, Başbakan Erdoğan'a "ikiyüzlü" dedi. Toprak, "Türkiye'de yaşanan özellikle İstanbul'da yaşanan 1 Mayıs olayları nedeniyle üzüntülerimizi belirtmek istiyorum. Diyarbakır ve diğer yerlerde Nevroz'da gösterdikleri hoşgörüyü emeğe de göstermelerini de beklerdik. 1 Mayıs meydanları sanki teröristlerin meydanıymış gibi işçilerin üzerine biber gazı sıkılmasını kınıyorum. İşçilerin elindeki tek özgürlüğü meydanlarda kutlamak ise bunu çok görmemeliyiz. Diyarbakır'da Nevroz kutlamalarında biber gazı sıkıldığını görmedim. Bu Başbakan'ın ikiyüzlülüğünü gösterir. Başbakan'ın Türkiye'deki faşizan yönetim anlayışı içinde olduğunu gösterir" diye konuştu.


Birileri talimat veriyor, Erdoğan yapıyor

İş Dünyası Dayanışma ve Diyalog Birimi oluşturduklarını belirten Toprak, "CHP ve iş dünyası arasındaki köprüleri geliştirmek, sanayici, iş adamı ve esnafın sıkıntılarını parlamento çatısı altında gidermek için bu birim oluşturuldu. İzmir'de CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam ve İl Başkanımız Ali Engin ile birlikte iş dünyası ile bir araya geleceğiz. İktidar partisi son zamanlardaki yanlış politikalardan dolayı ülke ekonomisi sıkıntıya gidiyor. Büyüme hızı gerilemeye, yüzde 2,5'a düşmeye başladı. CHP olarak bize görev düştüğü inancındayız. Milli ve ulusal sanayimize sahip çıkmalıyız. Bu ülkede milli sanayinin güçlenmesi lazım ki Türkiye kendi politikalarını uygulayan bir devlet olsun. Öyle değil. Komşularıyla savaş mertebesine gelmiş olmasının nedeni Türkiye'nin sıcak paraya teslim olması. Birileri talimat veriyor Tayyip Erdoğan şak diye yapıyor. Bunun altında yatan tek neden Türkiye'nin ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde duramayışıdır. Milli sanayimize sahip çıkmak için yola çıktık. Sanayici, esnaf, bakkalımızın önünü nasıl açarız, bu fırtınadan nasıl koruruzun gayreti içindeyiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, 30 Mayıs'ta İzmir'e gelecek


İzmir'de sektörel bir toplantı yapacaklarını söyleyen Toprak, "Bir sonraki toplantıda farklı bir sektörü ele alacağız. Susam ile birlikte ziyaretler yapıp fikir alış verişinde bulunacağız. 30 Mayıs'ta Sayın Kemal Kılıçdaroğlu gelecek. O sorunları masaya yatırıp Ankara'ya nasıl bir proje ile gideceğimiz belirlenecek. Tüm esnafları davet edeceğiz. Önce biz ziyaret edip yerinde göreceğiz, sonra akşam toplantısıyla sektör temsilcileri sorunlarını söyleyecek. Vekillerimiz aracılığıyla kanun teklifi haline getireceğiz" dedi.


Utanç merkezi

Barış süreci ile ilgili de açıklamalarda bulunan Toprak, "CHP olarak Türkiye'deki akan kanın durmasından yanayız. Bu ülkeyi yöneten Tayyip Erdoğan ana muhalefet partisi yerine İmralı ve Kandil ile çözmeye çalışıyor. Bu, Türkiye için bir utanç merkezidir. Sorunların çözüm yeri parlamentodur. Ana muhalefet partisini yok saymasını doğru bulmuyoruz. Süreci, Tayyip Erdoğan değil Kandil ve İmralı yönetiyor. Silahı ne zaman bırakacaklarını, ne zaman çekileceğini, hangi kanunun çıkarılacağını onlar karar veriyor. İktidar partisi ve hükümet Kandil'e teslim olmuş durumda. Müzakere masası kuruluyor, mektuplar gidip geliyor. Aşk mektubu değil, pazarlık mektupları. Pazarlık devletler arasında olur. Ama şu anda gördüğümüz müzakere süreci sanki devletler arası müzakere imiş gibi. Bunu yanlış buluyoruz. CHP'ye bir kısım medya, 'neden bu işin içinde olmadığını soruyor. Biz CHP olarak bu işi gündeme getiren biziz. Benim ülkemdeki vatandaşın kanı akmasın diyen biziz. Askerlerimizin, o kınalı ellerle gönderdiğimiz evlatlarımızın şehit cenazelerinin gelmemesini isteyen biziz. Ama biz hiçbir zaman Başbakan'a Kandil ve İmralı'yı kendine adres tut, git onunla çöz' demedik" diye konuştu.

Samimi ise gelsin çözelim


Toprak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Eğer Başbakan samimi ise bizim parlamentoda, o bölgedeki yaşayan vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak kanunları gündemine getirsin. Samimi ise gelsin beraber çözelim. Parlamentoyu yok saymak, bir grup terör örgütü mensubuyla bu işi götürmeyi ikiyüzlülük sayarız. Bunu söylüyoruz diye CHP'yi de ille de 'sürecin içine girmiyor' deyip kötü gösteren bir kısım medyayı da samimiyetsiz olarak görüyorum. Türkiye kötü bir sürece doğru gidiyor. Gücümüz yettiğince bunun arkasında duracağız. Türkiye'nin parçalanmasına izin vermeyeceğiz."