Aykut Polatlı-CHP İzmir eski İl Başkanı ve İzmir  Milletvekili Tacettin Bayır, çarşamba günü İl Seçim Kurulu'ndan aldığı mazmabata ile resmen milletvekili oldu. 32 yıldır siyaset sahnesinde olan Bayır emeğinin karşılığını aldığı için mutlu olduğunu belirterek, 'Ben siyasete girdiğimde 23 yaşındaydım şimdi ise 55 yaşındayım. Girdiğimde henüz çocuğum yoktu şimdi ise torunlarım var. Bu uzun emek sonucu oldu' dedi. Bayır, İzmir'de CHP ile AKP'nin arasındaki oy farkı, koalisyonla, eski isimlerin CHP'ye geri dönme isteği konularında önemli açıklamalar yaptı.

*Bu mazbatayı almak için 32 yıl beklediniz. Bunca yıl verilen emek sonucunda milletvekili olmanız ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?


Siyaset sahnesinde biraz rol model olduk. Büyük bir emekle, zorluklarla ve siyasetle geçen 32 yılın sonunda bu mazbatayı almak benim için gurur verici. Ben siyasete girdiğimde 23 yaşındaydım şimdi ise 55 yaşındayım. Siyasete girdiğimde henüz çocuğum yoktu, şimdi ise torunlarım bile var. Bu uzun emek sonucu oldu. Önseçim ile buraya gelmem, milletvekili seçilmem çok önemli ve benim için çok değerlidir.

*Peki bundan sonra ne olacak?

Sandıktan çıkan sonuç bana ve diğer tüm milletvekili arakadaşlarıma ciddi bir sorumluluk yüklemiştir.  Sonuç bizi çok ciddi bir şekilde sorumluluk altına aldı. Bu sorumluluk da diğer partiler ile görüşmeler yapılarak iyi bir hükümetin kurulmasıdır. Türkiye ekonomik olarak iyiye gitmiyor. Dış borç her geçen gün artıyor. Cari açık inanılmaz hale geldi. Türkiye'yi artık bir düzlüğe çıkarmamız lazım.


İzmir'de beklediğimizin altında oy aldık

*İzmir'de CHP ile AKP arasındaki oy farkını nasıl değerlendiriyorsunuz? AKP'nin bu kadar düşük oy almasınının nedeni neydi?

CHP milletvekili adaylarını belirlerken bir önseçim dönemi geçirdi. AKP'de ise bu karar bir kişinin iki dudağı arasında. İnsanlar, vatandaşlarımız bunu görüyor. Bizim arkamızda halk vardı. Onların arkasında ise halk olup olmadığı tartışma konusu. Ben buna rağmen beklediğimizin altında oy aldığımızı düşünüyorum. İzmir'deki iki bölgeden de eşit sayıda, 6-6, vekil çıkarmamızı da değerlendirmek lazım. Çünkü İzmir'de 2'nci bölgede 1'inci bölgeye nazaran 60 bin daha fazla seçmen bulunmakta. Milletimizin bize verdiği desteği boşa çıkarmayacağız. Milletimize, devletimize hayırlı olmaya çalışacağız.


*İzmir 2'nci Bölge CHP milletvekili adayı ve sizin gibi eski CHP İl Başkanı Ali Engin hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Biliyorsunuz kendisi yurtdışı oylarının sonucu değiştirmesi ile Meclise giremedi?

Yurtdışı oylarıyla oran değişti orada da bir takım sıkıntılar oldu. Takdir böyleymiş. Siyasette bazen şans bazen şansızlık olabiliyor.


Yüzde 60 alan muhalefet birleşmeli

*Genel seçimler sonrası koalisyon konusu gündemde. Sizce sonuç ne olur?

İlçelere yaptığımız görüşmelerde örgütün bize verdiği mesaj kesinlikle AKP ile bir koalisyon kurmayın yönünde. Burdan şu sonuç çıkmasın CHP istemezük bir anlayışa sahip değildir. CHP görevden kaçmaz gerektiğinde taşın altına elini koymayı bilir. Burada her şeye karşıymış algısı oluşmasın. Biz en iyi, en sağlıklı  olanı, ülkeyi düzlüğe çıkaracak olanı, halkın bize verdiği mesajı uygulamak istiyoruz. Sandığın verdiği mesaj ile AKP yüzde 12 gerilemiştir. Diğer yüzde 60'ı oluşturan bloğa da bir araya gelin ve bu işi kardeş kardeş götürün demiştir. 13 yıldır AKP tarafından Cumhuriyetin kazanımlarına verilen zararın telafi edilmesi gerekiyor.


*CHP'nin başta olduğu bir koalisyon kurulursa İzmir bundan nasıl etkilenir?

CHP yıllardır İzmir yerel seçimlerinde iktidar ama genele geldiğimiz zaman örneğin biz 27 veriyoruz 1 alıyoruz. Yatırım konusunda diğer iller 1 veriyor 1000 alıyor. En yüksek vergiyi ödeyen kent İzmir. İhracat ve ithalatı neredeyse eşit olan tek il. Diğer illere baktığınız zaman İzmir Türkiye ekonomisine çok büyük katkı koyuyor ama yatırım anlamında cezalandırılıyor. 13 yıldır cezalandırılıyor. Önümüzdeki zamanda bu cezalandırmanın ortadan kalkması ve tahribatın ortadan kaldırılması için yatırımlar konusunda İzmir'in önünün açılması gerekir.


Eskiler dönseler bile aday olamazlar

*Yerel seçimlerde CHP'den istifa edip diğer partilerden belediye başkanlığını açıklayan isimlerin  tekrar CHP'ye dönmesi söz konusu. Sizce eski isimler geri dönmeli mi?

İşin doğrusu konu çok sıcak. Bu partimizden ayrılan arkadaşlarımız İzmir'de CHP'ye 8 ilçeyi kaybettiren etkenlerden biriydi. Bunun çok kolay olacağını sanmıyorum. CHP'den istifa edip diğer partilerden aday olan arkadaşların geri dönüşleri olsa bile ileride CHP'den aday olmalarının önü kesilir diye düşünüyorum. CHP unutmaz. Bu partide bir disiplin olması gerekiyor. Beni aday göstermediniz diye bir  başka partiye gidip kendi öz partinize seçim kaybettirdiyseniz bunun bir cezası ve bedeli olmalı. Gelmeyin demeyiz ama geldiklerinde de sade bir üye olmaktan da öteye geçemezler.

*Ankara'ya ne zaman gideceksiniz?

Diğer milletvekillerimizle ortak bir karar alıp birlikte gitmeyi düşünüyoruz.YSK seçim sonuçlarını önceki gün açıkladı. Meclis YSK'nın açıklamasından sonraki 5. gün toplanıyor. Buna göre bir takvim belirleyeceğiz.

*Ankara mı yerleşeceksiniz yoksa İzmir'de kalmaya devam mı edeceksiniz?

Ben Ankara'da ilk etapta ev tutmayı düşünmüyorum. Bir misafirharnede kalmayı düşünüyorum. Zaten haftanın 3 günü halkın arasında olacağız. Ama ilerleyen zamanda CHP'de bana üst düzey bir görev verilirse ve sürekli kalma durumum ortaya çıkarsa belki bir ev tutabilirim.

*Son olarak eklemek istediğiniz...

Her şey güzel olacak. Umudumuzu yitirmedik. Türkiye'yi güzel günler bekliyor.