CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Hülya Güven, Rıza Türmen, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu'nun katılımıyla İzmir Sanat'ta düzenlenen toplantıda, Sağlık Bakanlığı'nın 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aile hekimleri aracılığıyla hastaların doğumdan itibaren tüm sağlık bilgilerini hamilelik, düşük ve kürtaj gibi mahrem kalınması istenebilecek durumları bile kayıt altına alacağı uygulamaya tepki gösterdi. 
Yüksel, Sağlık Bakanlığı'nın ülke genelinde tüm muayenehanelerden, özel sağlık kuruluşlarından kendilerine gelen her hastanın her türlü kimlik, adres, iletişim bilgileri, sağlık geçmişi, medeni hali, engellilik durumu, geliri, mesleği, alkol sigara v.b. alışkanlıkları, öğrenim durumu, hastanın öyküsü, şikayetleri, kullanılan aile planlaması yöntemi, gebelik testi sonuçları, doğum ya da düşükle sonuçlanan tüm gebelikler, son adet tarihi, babanın kan gurubu, sperm sayısı gibi bilgileri isteyeceğini belirterek, şöyle konuştu: "Dişinizden işinize her türlü kişisel bilgilerinizi istiyor. 'Big brother' istiyor. Biri bizi gözetliyor. AKP hükümetinin bu yaklaşımı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci, Anayasamızın 20'inci maddesine aykırıdır. Bu uygulama hastaların onayı alınmadan yapılamaz, yapılmamalıdır. Bu uygulama tıbbi deontoloji tüzüğünün sır saklama yükümlülüğüne aykırıdır. Hasta hakları yönetmeliğine, tıbbi etik kurallar ve yasalarla güvence altına alınmış hekim ile hasta arasındaki gizlilik ilişkisine aykırıdır. Bu uygulama kişisel haklarımıza, özel hayatımıza AKP'nin yeni bir saldırısıdır."

Hekimlere ekonomik yük

Yüksel, uygulamanın hekimlere ekonomik yük de getireceğini anlatırken hekimlere 2 bin 500 dolara bir yazılım satın almalarının dayatıldığını öne sürerken "İlgili yazılım firmasına her ay 100 dolar ödeme yapmalarıyla ilgili bir zorunluluk getiriliyor. Düştüğü yerden bir avuç kumla kalkma deyimi, AKP'yi çok iyi ifade ediyor" dedi.

Aleyhte kullanabilir

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ülkümen Rodoplu, mesleğinin doktorluk olduğunu hatırlatarak, hasta bilgilerini doktorların yıllarca kendilerinin sakladığını, bildirimi zorunlu hastalıklar dışında bilgi vermediklerini söylerken, "Bakanlık, hastanın doğumundan itibaren tüm geçmişini istiyor. Sigara kullanıp kullanmadığını evde içki içen olup olmadığını istiyor. Özel bilgiler devletin eline geçtiğinde siyasi otoritenin de eline geçiyor. Örneğin, milletvekili adayı oldunuz altı yıl önce gittiğiniz doktor size depresyon ilacı başladı ya da çocuğunuz bir sebepten dolayı kürtaj geçirdi. Tüm bu bilgiler siyasi otoritenin elinde olduğu taktirde aleyhinize kullanabilir" diye konuştu.

Merdivenaltı tedavi artacak

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, Sağlık Bakanlığı'nın bu uygulamasıyla, bilgi vermek istemeyenlerin merdiven altı tedavi yöntemlerine ve kocakarı ilaçlarına başvuracağını öne sürerek, şöyle konuştu: "Ben vatandaş olarak sağlık bilgilerimin ortalıkta gezinmesini istemem. Bilgilerinin gizli kalmasını isteyen, kayıtsız yollara başvuracak, parası olan yurtdışına gidecek. Amaç, halkın sağlığını korumak değil. Program satışından kar elde edilecek. Bilgileri ortaya çıkan vatandaş doktora kızacak bu da hekime yönelik şiddetin nedenlerinden biri olacak."

Direnme lazım

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, iktidarın bu uygulamasına hiç şaşırmadığını dile getirerek, "Bu siyasi iktidar kaç çocuk yapılacağına, çocuğun nasıl doğrulacağına, hangi okula gönderileceğine, ne öğreneceğine, nasıl bir ahlak anlayışına sahip olacağına karar veriyor. Bu insan hakları ihlalidir. Özel yaşamın gizliliği, Sağlık Bakanlığı'nın kararıyla ihlal edilmiştir. Toplum olarak direnme göstermemiz lazım" dedi.

Kimse suç işletemez

İzmir Tabip Odası Başkanı Suat Kaptaner de, "Bize hiç kimse bu suçu işletemez. Bu bir suçtur. Bu talep anayasaya aykırıdır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin kişi güvenliğinin korunmasıyla ilgili maddelerine aykırıdır. Uygun olduğu hiçbir hukuki altyapısı yoktur. Bakanlığın hukuk tanımazlık, iş bilmezlik ve tarafların görüşlerine değer vermeyip 'ben yaptım oldu' mantığının yansıması olarak görüyoruz" dedi.