CHP’de 12 Haziran seçimleri için milletvekili aday adaylığı başvuruları dün sona erdi. Başvuru sayısı 4 bini bulurken, aday adayları arasında bazı isimler dikkat çekti:

YILMAZ GÜNEY’İN İKİ KARDEŞİ: Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün eski eşi Aylin Kotil, suikastta can veren DİSK kurucusu Kemal Türkler’in kızı Nilgün Türkler, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, Yılmaz Güney’in kardeşleri Güzide Sayıl ve Yaşar Pütün.

YILDIZLAR KUYRUKTA: Sanatçılar Peker Açıkalın, Berhan Şimşek, Sabahat Akkiraz, Emre Saltık, Tolga Çandar, Ali Rıza Binboğa, Necla Akben, Hilmi Yarayıcı, Seyhan Müzik’in sahibi Bülent Seyhan, İzmir Romanlar Derneği Başkanı Abdullah Cıstır da CHP’de.

HAKEM DE, İLAHİYATÇI DA:
Eski hakemSelçuk Dereli, Pakize Akbaba, din sosyoloğuMuhammet Çakmak, İhsan Özkes, eski 19Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Osman Zümrüt,Mersinli çiftçi Kemal Öncel CHP’ye başvuru yaptı.

GAZETECİ ADAY ADAYLARI: Gazeteciler Oktay Ekşi, Ali Öztunç, Veli Özdemir, Enver Aysever, İsmet Hazardağlı, İdris Akyüz, Şaban Sevinç, Osman Yazıcı da CHP’de.

YARGI VE SENDİKACILAR: Eski YARSAV Başkanı Emine Ülker Tarhan, eski HSYK başkanvekili Kadir Özbek, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, eski Deniz Harp Okulu Komutanı Tuğa. Türker Ertürk de aday adayı.

ERGENEKON SANIKLARI:
Ergenekon’dan tutuklu Prof.Mehmet Haberal, gazeteciler Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, tutuksuz sanık Sinan Aygün de başvuru yaptı. Eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, yaptırdığı İnsanlık Anıtı Başbakan Erdoğan tarafından “Ucube” olarak nitelendirilen eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu da son gün başvurdu.

GENEL BAŞKANLAR GEÇİDİ: CHP Lideri Kılıçdaroğlu İstanbul’dan adaylık başvurusu yaptı, eski Genel Başkan Deniz Baykal memleketi Antalya’yı tercih etti. SHP’nin eski Genel BaşkanıMurat Karayalçın, CHP ile SHP’nin birleşmesi döneminde bir süre genel başkanlık yapan Hikmet Çetin ve eski Genel Sekreter Önder Sav da başvuruda bulundu.

MERKEZ SAĞ’DAN ADAYLAR: ANAP’lı eski bakanlardan Yüksel Yalova, yıllarca DYP’de siyaset yapan Feyzi Septioğlu ve eski ANAPmilletvekili Biltekin Özdemir CHP’de.

TRANSSEKSÜEL ADAY ADAYI: Travestileri Transseksüelleri Gayleri Lezbiyenleri Koruma Yardımlaşma ve Kültürel Etkinlikleri Geliştirme Derneği Başkanı Öykü Özen de aday.


Baykal: ‘Düşünme oğlum’ çabası


Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, gazeteci Ahmet Şık’ın kitap taslağına el konulması kararını, “Birileri zihinlerdeki düşüncelere de otosansür koymaya çalışıyor” sözleriyle eleştirdi. Deniz Baykal, bir partilinin olayla ilgili “Bari kafasını koparsınlar’’ tepkisi üzerine “Evet oraya gider bu mantığın sonucu” dedi ve şöyle devam etti: “Birileri bir yerlerden pişman edilmek isteniyor. Bir daha kimse böyle şeyleri düşünmesin isteniyor. Bu otosansürün de otosansürüdür. (Düşünme oğlum... Sen kendine zarar verirsin. Sen perişan olursun. Aileni, seni mahvederler. Düşünme). Öyle bir şartlama, kafasını, beynini yönlendirme çabası var.’’ (Habertürk)