Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi'nin, Genel Maden İşçileri Sendikası'nda düzenlediği, 'Türk kadınının siyasetteki yeri' konulu konferansta konuşan CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, Türkiye'de kadınlarda okuma-yazma oranının erkeklere göre daha geride olduğunu söyledi. Kadınların istihdamdaki payının da çok düşük olduğunu vurgulayan Güler, 75 milyonun yarısını oluşturan kadınların nerdeyse 20 milyonunu ev kadınının oluşturduğunu kaydetti.
Yönetim ve siyasetteki kadın sayısını artırabilmek için partide 'cinsiyet kotası'nı getirdiklerini ifade eden Güler, şöyle dedi: "Kadın kotası getirmedik. Bu çok önemli. Çünkü birgün gelecek, örgütlerimizden birinde kadın sayısı o kadar fazla olacak ki erkekler için kota uygulayacağız. 'Kadın kotası' demedik bu yüzden. 'Cinsiyet kotası' dedik. Özellikle en az yüzde 33 cinsiyet kodası getirdik. Diliyoruz ki CHP'den sonra diğer bütün kurum ve kuruluşlar, partiler ile bürokrasi bunu yapar. Böyle olduğu taktirde bu acayip durum ortadan kalkacak. Acayip bir durum var ortada. Tek kanatlı bir kuş uçar mı? Kadın ve erkek bir kuşun iki kanadı. O halde kanatlardan birini niye bu kadar budadın? Budadıysan 'niye uçamıyorum?' diye ağlaşma hakkın yok. Bizim yapmak istediğimiz şey kadını erkekle eşit dereceye getirip memleketimizin uçuşunu gerçekleştirmek."

Mücadeleden geri durmayız

Türkiye'de ve dünyada kadını bir kez daha Orta Çağdaki gibi çalışmayan, yönetim ve siyasette söz hakkı olmayan varlık haline getirme çabaları olduğunu savunan Güler, şöyle devam etti: "Kadın ve erkek eşittir. Erkek giyinir, kadın da giyinir. Kadın bunun üstüne bir de örtünür diyorsanız o zaman kadın ve erkek eşitliğini ortadan kaldırmış oluyorsun. Bizim Cumhuriyet'in kuruluş zamanında buna itirazımız vardı. Şimdi Ak Parti ile gelen dini duyguları istismarla yükselen yeni uygulamalar zamanında da buna itirazımız var. Ne kişilerin tercihleriyle, ne de dini tercihlerle meselemiz olmaz. Ama dini, kişilerin tercihiymiş gibi siyasetine meze edenlere karşı mücadeleden de bir adım geri durmayız. Bizim bu çelişkiyi aşma zorunluğumuz var."
Kendi partisinde peçeli ve çarşaflı kadına rozet takıldığını hatırlatan Güler, "Son zamanlarda bu tartışma konusu oldu. Benim partimde de peçeli ve çarşaflı kadına rozet takma tartışmalarından haberdarsınız. Hepimizin aklını bulandırdı. CHP'ye tercihi ne olursa olsun tüm vatandaşlarımız oy verebilir, sahip çıkabilir. CHP'ye üye olmak ise programını, tüzüğünü benimsemekle mümkündür. CHP'ye üye olmak onurdur ve bir dünya görüşünün savunucusu olmak demektir. Kadın erkek eşittir. Erkek de, kadın da giyinir. Kadına ayrıca örtünmesini söylemek ve bunu kendi siyasetinin mezesi olarak baskı aracı haline getirmek CHP tarafından kabul edilmeyecektir. Biz kadını özgürleştirmeyi hedefleyen bir partiyiz. Bu doğruyu her zaman her ortamda hiç sesimiz titremeden gündeme getirmeye devam etmeliyiz."
CHP'de 2008'de eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın döneminde İstanbul'da çarşaflı kadınlara rozet takılmasının ardından geçen ay da İzmir'in Buca İlçesi'nde 700 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen üye kayıt töreninde sadece gözleri açıkta kalan kara çarşaflı bir kadına rozet takılmıştı.