Aykut Polatlı-CHP İl Başkanı Bedri Serter, Genel Başkan Kılıçdaroğlu ile biraraya geliyor. Kontenjan adayları ile ilgili görüşmede Serter, 2'inci Bölgede önseçimden 1. Çıkan Kılıçdaroğlu'na, mazbatasını da verecek. Toplam 26 ismin yazılacak İzmir listesinde daha önce alınan Parti Meclisi (PM) kararı gereği birinci ve ikinci bölgelerde 1, 3 ve 5. sıralar kontenjan adaylara ayrıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Merkez Yürütme Kurulu (MYK) yapmadan doğrudan PM'ye getireceği liste öncesi çalışmalar hızlandı. Birinci ve ikinci bölgede ayrılan altı kontenjan sıralaması için başta başvuru yapanlar olmak üzere çok sayıda kişinin ismi gündeme geldi.  Genel seçim öncesinde milletvekili adaylarını belirlemek için İzmir'de önseçim yapan CHP Genel Merkezi'nde 7 Nisan'da Yüksek Seçim Kurulu'na sunulacak kesin listelerin hazırlıkları sürüyor.  Milletvekili adaylık başvurularının son gününde İzmir'den milletvekili olmak için kontenjan başvurusu yapan 22 isim yer almış ve bazı isimler doğrudan genel merkezde il belirtmeden kontejan isteğini belirtmişti.

İlk sıra kadınların

Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre 2011 genel seçim sonuçları dikkate alındığında seçilebilecek yerlerde bulunan altı kontenjan için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

Daha önce Kılıçdaroğlu'nun söz verdiği şekilde birinci sıralara kadın adaylar konulacak. Muhtemel isimlerden başında ise İzmir'i TBMM'de temsil eden Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu bulunuyor.. Mumcu, birinci bölgeden kontenjan adaylığı için başvuru yaparken İzmir ziyaretlerini de sıklaştırdı.
Kontenjan sıralamasında yer alabilecek isimler arasında Saniye Nazik Işık da bulunuyor. Başvurusunu genel merkezdeki 'kontenjan havuzuna' yapan fakat İzmir'de çalışmalarını sürdüren Işık, parti eğitmeni kimliği ile ön plana çıkıyor. 2011 genel seçimlerinde aday listesinde yer alan isimler arasında bulunan Işık'ın kadın kontenjanından listeye girebileceği konuşuluyor.Son yapılan kurultayda Parti Meclisi'ne giren isimler arasında bulunan İzmirli PM Üyesi Elfin Tataroğlu da kontenjanda şans verilen kişilerden. DSP eski İzmir Milletvekili Güler Aslan'ın kızı olan Tataroğlu, 2011 genel seçimlerinde ikinci bölge 9. sıra milletvekili adaylığı bulunuyordu. Partinin kadın kollarında genel merkez yöneticiliği de yapan Tataroğlu'nun kadın kontenjanından listede yer alabileceği ifade ediliyor. PM eski Üyesi Berrin Gürçay Dilekçi, İZSİAD eski Yönetim Kurulu Üyesi Nesrin Serin Onkardeşler, Buca Belediyesi eski Meclis Üyesi Zekiye Seda Sönmez gibi isimler de kadın kontenjanında bulunan isimlerden. Kontejanda yer alabilecek isimler arasında dışarıdan gelebileceği ifade edilenler adaylar da yer alıyor. Bunların başında CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke bulunuyor.

Susam'ın kozu esnaf

2011 genel seçiminde ikinci bölge, üçüncü sıradan TBMM'ye giren ve iki dönemdir mecliste görev yapan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da kontenjan bekleyenler arasında. Hafta içersinde esnaf teşkilatının temsilcisi olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na mesaj gönderen Susam'ın, TBMM Bilim-Ticaret ve Sanayi Komisyonu'ndaki çalışmaları ve hipermarket yasası konusundaki çıkışları ile dikkat çekiyor.
Mevcut milletvekilleri arasında yer alan ve bu dönem içinde kontenjan talebinde bulunan isimler arasında Rahmi Aşkın Türeli yer alıyor. Kılıçdaroğlu'nun, 'Ankara'da yasama görevinde aktif çalışma yapacak kişiler lazım. Milletvekili asfalt dökmez, parke taşı döşemez' sözleri ile ismi gündeme gelen Türeli, CHP'nin kritik komisyonlarından olan Plan ve Bütçe Komisyonu'nun yetkili ismi olarak çalışıyor. Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kökenli olması nedeniyle özellikle mali ve ekonomik konularda Kılıçdaroğlu'nun sık sık görüştüğü isimler arasında yer alıyor. Geçen dönem meclise ikinci bölge beşinci sıradan giden Dr. Aytun Çıray'a Menderes ve Bakırçay Havzaları'ndaki oyların gitmemesi için şans verilebileceği ifade ediliyor. Demokrat Parti'de Genel Başkan Yardımcılığı görevinde de bulunan Çıray son olarak CHP'de STK'lardan sorumlu genel başkan yardımcısı olarak görev yapmıştı.

Gençliği temsil edecek

Genel merkeze 'kontenjan' başvurusu yapan fakat il belirtmeyen isimler arasında Gençlik Kolları Genel Başkanı İrfan İnanç Yıldız da bulunuyor. Yıldız'ın İzmir'den adaylık beklediği partinin genç kotasından yararlanmak için çalışmaları sürdürdüğü ifade ediliyor. Partide, kontenjan adaylığı bekleyenler arasında Gazeteci PM Üyesi Tuncay Özkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır, Sanatçı Yolcu Bilginç, Fahri Alem Günaydın, Romanların temsilcisi olarak geçen dönem aday listesine giren Özcan Purçu, Şehir Plancıları Odası eski Genel Başkanı Necati Uyar, Volkan Bağcı, Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Selahattin Balta, Metin Ateş, Hasan Kadir Uğur Bostancıoğlu, Metin Erten ve Ragıp Sevinç gibi isimler yer alıyor.  Bu dönem ne önseçime giren ne de kontenjan başvurusu yapmayan Milletvekili Alaattin Yüksel'in Kocaoğlu tarafından genel başkana önerilebileceği dile getiriliyor. Yakın ekibine "aday olmam söz konusu değil" diyen Yüksel'in sürpriz bir şekilde kontenjan listesinden çıkabileceği konuşuluyor.

Türmen İzmir dışından da aday olabilir

Eski AİHM Yargıcı olan Prof. Rıza Türmen kontenjan başvurusunu genel merkeze yaparken İzmir dışında Ankara ve İstanbul'u da istediği ifade ediliyor. Partinin son dönemdeki seçmen ve sandık konularındaki yaptığı teknik çalışmada en yetkili isim olan Erdal Aksünger'e de şans veriliyor. Aksünger, yasa dışı dinleme ve teknik takip konuları başta olmak üzere 17-25 Aralık sürecinde de yaptığı çıkışlar ile gündeme geldi.