Heyet adına konuşan Menemen - Seyrek Eski Belediye Başkanı Nurgül Uçar, kadınların siyasete katılmasının ve belediye başkanı olmasının araştırılması üzerine yapılan bir çalışmadan yola çıkılarak kadın belediye başkanları tarihine ulaştığını ifade ederek sözlerine başladı. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar 17 yerel yönetim seçimi yapıldığını ve seçilen 30 bin belediye başkanından yalnızca 79’nun kadın olduğunu belirten Uçar, "83 yıllık seçme ve seçilme dönemi içinde 43 ilimizde hiçbir kadın belediye başkanı seçilememiştir” dedi.

“Üzüntü verici ve düşündürücü”


İzmir Büyükşehir Belediye Başkan A. Adayı ve İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler kadın belediye başkanlarını Meclis'te konuk etmekten mutlu olduğunu belirterek sözlerine başladı. Kadın belediye başkanlarının, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı A. Adaylı sürecinde kendisini ziyaret etmelerinden büyük bir güç aldığını ifade eden Güler, ziyaretin kadın dayanışması anlamında da büyük bir öneme sahip olduğunu söyledi. Seçilmiş ve görev yapmış belediye başkanlarının çok önemli birikimlere ve deneyimlere sahip olduğunu, bunların değerlendirmeye muhtaç olduğunu belirten Güler, "Ulu Önder Atatürk'ün Türk kadınına 83 yıl önce sağladığı bu olanağın uygulamada yok derecesinde olması üzüntü verici ve düşündürücü" dedi.
 
“Kadın bugünü gelecekle birlikte düşünür, çocuğunu düşündüğü gibi”


Kadının olduğu yerde üretim ve başarının olduğunu belirten Güler sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kadın ruhu rantçı değildir. Hak edilmemiş kazanç, hele toplumun zenginliklerine el koyarak elde edilen kazanç, kadının varoluşuna aykırıdır. Daha çok kadın yönetici, belediyelerde rant arsızlığının panzehiridir. Kadın ruhu planlamacıdır. Bugünü gelecekle birlikte düşünür. Aynı çocuğunu düşündüğü gibi. Rantçılığı reddeden planlamacı anlayış, kadınla yükselir. Bu toplumun, hepimizin kazancıdır.”