CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için “Hitler döneminde 'Führer’e doğru çalışma' diye bir tabir vardı. Hitler bir şey söyler herkes onu konuşurdu” sözlerinin yankısı sürerken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de Başbakan’ın barış sürecindeki tutumunu eleştirerek, “Erdoğan’ın izlediği yöntem Roma barışıdır” dedi.

CHP’nin örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, partisinin Kürt kökenli vatandaşlara kültürel hakların tanınmasını ve çözüm sürecinin yaşanmasını savunduğunu belirterek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çözüm için sarf ettiği “Kredi açıyorum” sözüne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Sen krediye muhtaçsın. Bana ne kredisi açıyorsun” yanıtıyla karşılık verdiğini hatırlattı.

“DİREKSİYONDA KENDİSİ, BİZE 'ARABAYA BİNİN' DİYOR”


“Bize 'destek olun' diyorlar, neye destek olalım? Nasıl bir çözüm üretiliyor, formül nedir? Erdoğan ve siyasi kadrosu federasyona 'peki' mi diyor. Nasıl bir barış süreci başlatılıyor” diye soran Keskin şöyle konuştu:

“AKP’nin bir hazırlığı yok. Tam tersine barış süreci denen süreç, Kandil, Öcalan ve BDP’nin çizdiği rota üzerinden yürütülüyor. Başbakan, CHP’nin katkısını istiyor ama demokrasilerde işleyen bir yöntemi devreye sokmuyor. Bizi AKP’nin dış kapısının mandalı konumuna getirmeye çalışıyor. Direksiyonda kendisi, bana 'arabaya binin' diyor. Peki bu araba nereye gidecek? Hangi yolu izleyecek? 'Bana güvenin' diyor. Güven sabıkası bu kadar çoğalmış birine CHP neden güvenecek? Terk edenleri kim kontrol edecek? İstihbaratçıların elinde kimin nerede konuşlandığına dair bir bilgi var mı? Türkiye’de olduğu söylenen yaklaşık 2 bin PKK militanı hangi coğrafyaya yerleşti. Türkiye’yi terk edip etmediğini nasıl tespit edeceğiz. Karanlığa kürek sallamamız isteniyor.”

“ŞEREFSİZLİK YAFTASI KİMİN BOĞAZINDA ASILI KALDI”

Keskin, şimdi “barış kahramanı” kesildiğini söylediği Başbakan Erdoğan’ın, altı ay önce PKK’lılar için 'Zerdüşt bunlar' dediğini, PKK militanları ile BDP’li milletvekilleri kucaklaştığında "Ben bunların dokunulmazlıklarını kaldıracağım. Mecliste PKK iradesini temsil ediyorlar' diye tepki gösterdiğini hatırlatarak, “Bu kadar ağır suçlamalar yapıyordu. Oslo görüşmelerinden sonra muhalefetin 'bu görüşme yapıldı mı' diye hesap sorması üzerine Erdoğan, 'bunları diyenler şerefsizdir' demişti. Şimdi, şerefsizlik yaftası kimin boğazında asılı kaldı? Oslo sürecinin tutanakları yansıdı. O süreçte muhalefete bilgi vermeyen adama, CHP neden güvensin” dedi.

ROMA BARIŞI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Keskin, barış sürecinde halkın üniter yapı konusunda endişeli olduğunu, Hükümetten bu endişeleri giderecek açıklama gelmediğini öne sürerek, süreçte Erdoğan’ın izlediği yöntemi, Roma barışına benzetti. Keskin, “Barış olmalı ama bu Roma barışı olmamalı. Erdoğan’ın izlediği yöntem, Roma barışıdır. Yani, bir yönetimin egemenliğine dayalı bir barıştır. Başbakan, şark kurnazlığı yapıyor. Yapılanlar, fırtınalı havada denizde yelken açmaya benziyor. Herkes tedirgin. Hiçbir anne baba dağda militan da olsa evladının öldürülmesini istemez. Herkes barışı istiyor. Bu yöntem devam ederse sonucu kavgadır” dedi.