CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yeni bir soru önergesi sundu. Erdoğan’ın, İstanbul’da 17 Ocak 2014 tarihinde Burhan Felek Spor Salonu’nda düzenlenen bir etkinlikte “Benim evlatlarımdan bir tanesi böyle bir yolsuzluğa karışsın, bir saniye yanımda tutmam, evlatlıktan reddederim” açıklamasını yaptığını anımsatan Umut Oran, Ali Ağaoğlu’nun da Başbakan Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ve çok sayıda akrabası ile AKP’linin yöneticisi olduğu TÜRGEV’e arsa verilmediğini öne sürdüğünü anımsattı.

Oğlunuza arazi bağış takip görevini siz mi verdiniz?

Dün gece kamuoyuna yansıyan soruşturma ve teknik takip kayıtlarını önergesine aktaran Umut Oran’ın yanıt beklediği sorular şöyle:

- Oğlunuz Bilal Erdoğan, soruşturmada yapılan teknik takip sonucunda saptanan ve bugün basına yansıyan tapelere göre, TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün’e, 30.5.2013 tarihinde Ağaoğlu’nun arazisi ile ilgili talimat vererek, “Bu Ağaoğlu’nun bize bağışlayacağı araziyi takip etmemiz gerekiyor, o zaman onu sen yap”, “Altunizade’dekinin tapusunu aldık” dediği Ergün’ün de “Öylemi tamam elhamdülillah” diye karşılık verdiği görülüyor. Oğlunuz Bilal Erdoğan’a, Ağaoğlu’nun arazi “bağışını” sağlaması görevini siz mi verdiniz?

Bilginiz dahilinde mi Ağaoğlu ile görüştüler?

- Soruşturmaya göre Ahmet Ergün’ün telefonda “Bilal’le gelmek istiyoruz” demesi üzerine Ağaoğlu’ndan “Memnuniyetle” yanıtı alması karşısında oğlunuz Bilal ile Ali Ağaoğlu 7 Mart 2013 ve 23 Nisan 2013 tarihlerinde 2 defa toplantı yaparak imar durumlarının halledilmesi karşılığında arazi bağışı konularını sizin bilginiz dahilinde mi konuştular?

“Yutkunarak” verilen arazi hangisidir?

- Polis kayıtlarındaki iddialara göre, Ağaoğlu Bilal Erdoğan ile TÜRGEV’de yaptığı toplantının ertesi gününde (24 Nisan 2013), Bilal Erdoğan’ın arkadaşı Abdülkerim Ç. ile bir inşaat firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz A. arasında bir görüşme gerçekleşti. Bu görüşmeye göre Abdülkerim Ç, “ADAMA DEMİŞLER Kİ KARDEŞİM SEN BURAYI BIRAK ADAM YUTKUNMUŞ ..ONDAN SONRA DEMİŞ Kİ ‘SİZ DEDİKTEN SONRA TABİ’” “BUNU VERİRİM AMA ONDAN SONRA BİR İŞİM OLDUĞUNDA İKİLETMEZ KİMSE” şeklinde konuştu. Oğlunuzun alınmasını istediği Ağaoğlu’nun da “yutkunarak” verdiği arazi hangisidir?

 
“Kimse ikiletmez” ifadesi rüşvetin kanıtı değil mi?

- “Araziyi veririm ama ondan sonra işim olduğunda ikiletmez kimse” ifadesi rüşvet verildiğinin kanıtı değil midir?

İkiletilmeyen işler hangileridir?

- Ali Ağaoğlu’nun sözünü ettiği biçimde daha sonra “ikiletilmeyen işleri” hangileridir, hangi arazilerinin imar durumları için devreye girdiniz?

- Rüşvet ve yolsuzluk soruşturması kapsamında gözaltına alınarak hakimlikçe bırakılan işadamı Ali Ağaoğlu’nun, 2011’de satın aldığı üzerinde fabrika ve taşınmazların bulunduğu Veliefendi Hipodromu'nun karşısındaki 70 dönümlük arazinin (İstanbul Bakırköy Kartaltepe Mahallesi 22 pafta 869 ada 19, 20, 35, 36, 88, 93 ve 112 sayılı parseller), İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin karşı çıkmasına rağmen imar planının değiştirilmesi de Ağaoğlu’nun sözünü ettiği “ikilettirilmeyen” işlerden birisi midir?

Evlatlıktan ret sözünüzün gereğini ne zaman yapacaksınız?


- “Benim evlatlarımdan bir tanesi böyle bir yolsuzluğa karışsın, bir saniye yanımda tutmam, evlatlıktan reddederim” sözünüzün gereğini ne zaman yapacaksınız?