TBMM Milli Eğitim Komisyonu’na dün komisyon üyesi olmayan 40 CHP’li de geldi. İlk madde görüşmelerinde 51 konuşmacı söz aldı. Önceki toplantıdan kalan 18 konuşmacı için süre belirlenmezken, CHP Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Bu yasayı gelin çekin, tartışılsın hep beraber kabul edip geçirelim” dedi. Bu önerisi kabul edilmeyen Özkoç, “Sıram gelince 12 saatlik konuşma eylemi yapacağım” dedi.

Başkan karşısında limon yedi


CHP’li Özkoç konuşmasında bir ara Komisyon Başkanı Nabi Avcı’ya dönerek, “Beni konuşturmamak için mi limon yiyorsunuz?” deyince gülüşmeler oldu. 12 saatlik konuşmasına 15:15’te başlayan Özkoç, “Ne zaman haklısınız derslerse o zaman keseceğim” dedi. 3,5 saat dolunca, CHP’li Recep Gürkan “İhtiyaç molası” istedi. Ancak Komisyon Başkanvekili AKP’li Avni Erdemir, “Hatip bitirince mola verebiliriz” dedi.

Önce ‘ihtiyaç molası yok’

CHP’li Hurşit Güneş, “Hatibin konuşmasını dinlemek istiyoruz ama biz yemek yiyemeyecek miyiz?” diye sordu. Başkan Nabi Avcı dönünce Gürkan, “Hatip 3.5 saattir konuşuyor. Hepimizin ihtiyaçları var. 15 dakika ara verilmesini talep ediyoruz” dedi. Bunun üzerine Avcı, “Yemek yemek, insani ihtiyaçlarını gidermek isteyenler ikişer üçer gidebilir” deyince Özkoç sandalyesini göstererek, “Bu arada yanlış ayıp bir şey olursa Sayın Başkanım kusura bakmayın. Bir ayıpla karşılaşsam dahi salonu terk etmem” sözleri gülüşmelere neden oldu. CHP’li Aytuğ Atıcı, Avcı’ya seslenerek, “Bir hekim olarak Sayın Başkan, Sayın Özkoç bir insani ihtiyacını resmen bildiriyor. Sayın Başkan bu ihtiyacın 5 dakika olsa karşılanamaması durumunda insan hakları suçu işleyeceğinizi hatırlatmak istiyoruz” dedi. Tartışma, Avcı’nın “Hatibin konuşması bitmeden ara verilemez” sözleri ile sona erdi. Tartışmanın ardından Özkoç konuşmasına devam etti.

Sonra ara verildi

Ancak 15 dakika sonra Başkan Avcı, toplantıya 5 dakikalık “ihtiyaç” arası verdi. Aradan sonra Özkoç konuşurken, komisyonda meyve servisi yapıldı. Bir taraftan elma yerken diğer taraftan da konuşan Özkoç, ardından teklifi incelemek için oluşturulan alt komisyona sunulan Eğitim İş Sendikası, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı ve KA-DER gibi sivil toplum örgütlerinin raporlarını okudu. Özkoç konuşurken yanlışlıkla salon ışıkları kapatılınca “Olsun ben karanlıkta da okurum” diyerek konuşmasını sürdürdü. Aynı raporu 2. kez okuyan Özkoç, “Pardon bunu okumuştum” dedi, yenisine başladı.

Özkoç’un konuşmasının 5’inci saatinde Nabi Avcı, “Sizden sonra 53 kişi var. Anlayış bekliyorum” dedi. Özkoç, “53 kişi de aynı şeyi söyleyecek. Bakan da anlayışla karşılayacaktır” dedi. Söz alan Bakan Dinçer, “Sonuna kadar dinleyeceğim. İster 24 ister 48 saat konuşun. Yapılan şey demokrasinin, konuşma hakkının istismarı” dedi. Bu sözlere Özkoç, “Anlayış yok yani. Yasama sürecini engellemek te demokratik tavırdır. Bakanların getirdikleri yasalarla ilgili kişilerin görüşünü alması gerekir” dedi.

Bakan Dinçer gitti, geri geldi

Bakan Dinçer, Özkoç’un konuşmasının 7’inci saatinde toplantıdan ayrıldı. Dinçer’in ayrılmasına Özkoç, “Hani 24 saatte 48 saatte dinlerim diyordu” diyerek tepki gösterdi ve konuşmasına devam etti. Daha sonra Bakan Dinçer yeniden salona geldi. (Vatan)