Esin Gençel- İzmir İl başkanlığında açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin, Reyhanlı'da yaşanan olaylarla ilgili, "Olayın üstündün 1 saat geçmeden hükümet 'kimin yaptığını biliyoruz' dedi. MİT'in 23 Nisan günü yaptığı bir açıklama var. MİT, devletin birimlerini Suriye'de muhaliflerin elinde olan Rakka şehrinden 3 bombalı aracın Türkiye'ye gireceği yönünde uyarmış. Bu uyarı geldiyse neden önlem alınmadı? Güvenlik zafiyeti mi var?" dedi

CHP Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Bülent Tezcan, Ege milletvekilleri ve il başkanlarının katılımıyla, CHP İzmir il başkanlığında bir basın toplantısı düzenledi. CHP Genel Başkanı Gürsel Tekin, AKP'nin politikalarını eleştirmek için miting yapma kararı aldıklarını açıkladı. İlk mitingi 18 Mayıs'ta Aydın'da düzenleyeceklerini söyleyen Tekin, "Aydın'dan başlayacak mitingler İstanbul Mersin ve Ordu'yla devam edecek" dedi.

Güvenlik zafiyeti mi var?

Konuşmasına geçtiğimiz Cumartesi günü Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde gerçekleşen saldırıya değinerek başlayan Tekin, "Reyhalı'da onlarca insan hayatını kaybetti. Türkiye'de yas var. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Ülkemizde olağanüstü dönemler yaşandı. Apoletliler gitti apoletsizler geldi. Son 3 gündür Reyhanlı'da 20 milletvekilimiz olayları inceliyor. İktidar olumsuzlukların önüne geçemedi. Olayın üstündün 1 saat geçmeden hükümet 'kimin yaptığını biliyoruz' dedi. Elleriyle koymuş gibi buldular. Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) 23 Nisan günü yaptığı bir açıklama var. MİT, devletin birimlerini Suriye'de muhaliflerin elinde olan Rakka şehrinden 3 bombalı aracın Türkiye'ye gireceği yönünde uyarmış. Bu uyarı geldiyse neden önlem alınmadı? Güvenlik zafiyeti mi var? Rakka'daki muhaliflerle ilişkilerinizin ne boyutta olduğunu açıklayın? Ekranları karartarak bu işi kapatamazsınız. Basına baskıcı anlayış var. Dünyadaki diğer gazetelere bakın Reyhanlı'yla ilgili neler yazılıyor. Çok sayıda kayıp var. Sağ mı ölü mü hiç kimse bilmiyor. Dış politikamızı yeniden gözden geçirmeliyiz. Orada sınır diye bir şey yok. Gittiğinizde sınırın olmadığını görürsünüz. Bölgedeki bütün illerde ciddi sıkıntılar var. Devlet burada sınıfta kaldı. Başbakan 'gereğini yapacağım' dedi. Başbakan bırakıp gidecekse kimse üzülmez merak etmesin" diye konuştu.


AKP'lilerin vicdanlarına sorun

Tekin, Reyhanlı'da yaşanan olaylarda 46 kişinin öldüğü bir dönemde, AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu'nun oğlunu evlendirmesi ve düğün yapması ile ilgili olarak da, "Benzer olay daha önce de olmuştu. Daha önce de olmuştu. Onu AKP'lilerin vicdanlarına sorun" dedi.

Demokrasi rafa kaldırıldı

Tekin, mitinglerin siyasal süreç değerlendirmesi olacağını ifade ederek, " CHP MYK'sı miting yapma kararı aldı. İlk mitingi Aydın'da yapacağız. Her gün demokrasi nasıl tırpanlanıyor görüyoruz. Neredeyse her şeye başbakan karar veriyor. Başkanlık sisteminin tartışıldığı bir yerde otoriter bir sistemle yönetiliyoruz. Kaç çocuk yapılacağını yargının ne karar vereceğini ne yazık ki başbakan karar veriyor. Demokrasinin rafa kaldırıldığı basına sansür uygulandığı bir dönemde demokrasi ve özgürlük hassasiyetiyle halkla buluşacağız. Ana muhalefet millet ile buluşmaya gidiyor. 4 mitingin ardından Eylül ayından yeni mitinglere devam edeceğiz" dedi. Basın toplantısının ardından Tekin ve Tezcan hem vekiller hem de il başkanlarıyla koordinasyon toplantısına geçildi.