Erzincan’da “İrtica ile Mücadele Eylem Planı”nı uygulamaya koydukları iddia edilen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk’in de aralarında bulunduğu 11 sanığın, “Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan yargılanmasına Yargıtay’da devam edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu Salonu'nda yapılan duruşmaya İlhan Cihaner katılmadı. Daire Başkanı Hüseyin Eken, savunmasının alınması amacıyla çeşitli kerelyer usulüne uygun davetiye tebliğine rağmen duruşmalara gelmeyen İlhan Cİhaner’in CMK’nın 199. Maddesi uyarınca getirilmesine karar verildiğini açıkladı.


Vural'dan Cihaner yorumu


Oktay Vural, Yargıtay 11. Ceza Dairesi’nin CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner hakkında verdiği 'zorla mahkemeye getirilme' kararını değerlendirdi. Vural, “Bundan önceki dönem içinde özellikle BDP’lilerin ifade vermemesi üzerine mahkemelerin talepleri olmuştu. O zaman Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin’di.
AK Parti, bu tip görüntülerin oluşmasına izin vermek mümkün değil demişti. Milletvekillerinin hapiste olduğu AKP döneminde milletvekillerinin fezleke yolu ile zorla ifade almaya götürülmek istenmesi ve AKP’nin susması son derece manidar. Anlaşılan o ki AKP, bu yönü ile bakıldığı zaman, bu milletvekillerini cezaevinde tutan iradeye sahip çıkan AKP, anlaşılıyor ki milletvekillerinin zorla ifadeye götürülmesi sürecinde de sessiz kalarak, bu konunun gelişmesini temin ediyor. Değerli milletvekilinin, bu eksende hukuka bir saygının gereği olarak ifade vermesi, ancak polis zoru ile milletvekilinin götürülmemesi konusunda Meclis Başkanı'nın gerekli girişimlerde bulunmasını temin etmeli.” diye konuştu.

Hamzaçebi'nin Cihaner yorumu

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Yargıtay’ın CHP Milletvekili İlhan Cihaner hakkında zorla mahkemeye getirilmesi yönündeki kararını değerlendirdi. Hamzaçebi, “Sayın İlhan Cihaner hakkındaki dava siyasi bir davadır. Bir hukuk devleti olsa idi, hukuk devletinin kuralları geçerli olmuş olsaydı Sayın Cihaner hakkında böyle bir dava açılmayacaktı. Sayın Cihaner’in kendisi hukukçudur. Hukuku iyi bilen bir arkadaşımızdır. Hukukçu bir insanın, milletvekili olsa dahi yargı kararlarına uymaması diye bir şey söz konusu değildir. Ancak daha önce Barış ve Demokrasi Partisi’ne mensup bazı milletvekilleri hakkında verilen kararların hiçbiri infaz edilmedi. Böyle bir gerçek ortada iken, Sayın Cihaner’e yönelik zorla getirilme kararını hukuk devletinde yorumlamakta zorlanıyorum. Bir hukuk devletinde böyle bir kararın olamayacağını düşünüyorum ama Türkiye hukuk devleti değil.” diye konuştu.