Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin 5. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere geldiği Erzurum’da, partililere hitap etti. Kazım Karabekir Spor Salonu’nda konuşan Başbakan Davutoğlu, anamuhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yüklendi. Davutoğlu, konuşmasında sık sık Erzurum Kongresi’nde alınan ‘milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz’ kararına atıfta bulundu.

Davutoğlu,konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her halde 'devlet' diye kendini kast ediyor. Çünkü, nasıl sıra sıra vatandaşlara el öptürdüğünü biliyoruz. Buradan başbakan olarak, talimat olarak söylüyorum. Hiçbir AK Partili ve devlet memuru vatandaşa el öptürmeyecek ama gerekirse, Tunceli’de olduğu gibi 80 yaşındaki Alevi dedenin, yaşlı bir hacı amcanın elini, devlet olarak öperim. İşte aramızdaki zihniyet bu. O 'devlet' diye zihninde bir şey tasavvur ediyor. Artık millet amir, devlet hadimdir. Bu millete hadim olmak, hepimiz için şereftir” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı'na da konuşmasında yüklenen Başbakan Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu tarih ve coğrafya okumaya davet etti. Davutoğlu, Yalova’da CHP’li belediyenin kestiği ağaçlara sesini çıkaramayan Kılıçdaroğlu’nun, bu sessizliğinin arkasında milletvekillerinin istifa korkusunun yattığını iddia etti. Kılıçdaroğlu'nu liderlik vasfından uzak devlet memuru zihniyetinde olmakla itham eden Davutoğlu,"Sayın Kılıçdaroğlu memur zihniyetini kafasından çıkaramadı, bir lider olamadı" şeklinde konuştu.

Eski Türkiye anlayışının bittiğini ve yeni Türkiye anlayışının ülkede hakim olmaya başladığını anlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu,"Biz Selçuklu'dan, Osmanlı'dan gelen, asırlardan bu yana köklü devlet halkasının son halkasıyız. Birisi bu aziz devlete sahip çıkarak, millete zulmetmişse, onun karşısında da kaya gibi dururuz. Vaktinde zulüm yapılmıştır, hata yapılmıştır. Ama devlet adına o zulmü işleyenlere karşı, başımız dik dururuz. Bundan sonra eski Türkiye anlayışı bitmiştir, eski alışkanlıklara sahip çıkanlar Bahçeli gibi tarihin çöplüğünde yer alır, milletin kalbinde yer edemez." diye ifade etti.