Diyarbakır HDP İl Binasında Milletvekilleri ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Selahattin Demirtaş, bugün parlamentoda Meclis Başkanının çağrısıyla yapılacak olan toplantıya, uçuşlardaki aksamalar ve Ankara'ya ulaşım zorluğu nedeniyle gidemediklerini, ancak Grup Başkan Vekili İdris Baluken'in katılacağını söyledi.

PARLAMENTOYA SALDIRI VAHŞETTİR

Ordu içindeki bir kliğin dün gece başlattığı ve halen tam olarak kontrol altına alınamayan darbe girişimine karşı partilerinin net bir karşı duruşu olduğunu dile getiren Demirtaş, "Dün akşam başlayan bu darbe de demokratik siyasetin ortak duruşu, ortak ilkesel kararlılığı sayesinde asıl başarıya ulaşmamıştır. Yine darbe girişiminin halkın ortak iradesinin temsiliyetinin gerçekleştiği parlamentoyu da en ağır şekilde hedeflemiş olması ve bombardımana tabii tutmuş olmaları bu darbe kliğinin temel hedeflerinden birinin ne olduğunu iyi gösteren vahşet örneğidir" dedi.

7 HAZİRAN'DA YAPILAN DA DARBEYDİ

Türkiye'de 7 Haziran'dan sonra yapılan şeyinde sivil bir darbe olduğuna dikkati çeken Demirtaş, "Görünen o ki, 7 Haziran'dan sonra parlamentoyu hiçe sayan darbe kliğine karşı yine bir başka darbe kiliği iktidar mücadelesi için harekete geçti" dedi.

DARBEYE KARŞI TUTUM AKP'YE DESTEK OLARAK OKUNMAMALI

Demirtaş, demokratik siyasetin ve toplumun önemli bir kesiminin darbeye karşı tutumunun AKP'nin otoriter, tekçi ve darbeci tutumuna koşulsuz destek olarak okunup yeni dönemin buna göre planlanması halinde büyük bir hata yapılacağını kaydetti.

KURTULUŞU SOKAKTA BULDULAR

Halka güvenmek gerektiğini ifade eden Demirtaş,  demokratik direnişin meşru bir hak olduğunu belirterek, "Yine sokağın meşruiyeti dün gece bir kez daha tarih karşısında teyit edilmiştir Demokrasi sokaktadır. Bugüne kadar sokağa yaptığımız çağrıları, vatana ihanet, halkın demokrasiye sahip çıkması için yaptığımız sokak çağrılarını kaos olarak niteleyenler, dün gece kurtuluşu sokakta bulmuşlardır. Demek ki doğru adres sokaktır, Saraylar değil" dedi.

IŞİD, DARBE GİRİŞİMİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR

Türkiye halklarının her türlü ihtilame karşılık hazırlıklı olması gerektiğini belirten Demirtaş, "Biz kendi geleceğimizi kendimiz kurmaz, inşaa etmez ve kendimiz birlikte yaratmazsak, IŞİD zihniyeti bu darbeci girişimi fırsat bilerek bu ülkede kendi egemenliğini adım adım kurmak isteyecektir" diye konuştu.

ÖCALAN OLACAKLARI ÖNCEDEN OKUMUŞTU

Abdullah Öcalan'ın durumuyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Demirtaş, " Bildiğimiz kadarıyla herhangi bir sıkıntı yok orada. Ama tecrit ortamında 17 yıldır Sayın Öcalan orada tutuluyor. Ve ne ilginçtir ki Türkiye'de olup bitecekleri herkesten önce okuyabilen tecrit koşullarına rağmen bölgeki hatta Ortadoğu'daki tek siyasi liderdir diyebilirim. Ve yıllardır bu uyarıyı yapıyor. Çözüm süreci biterse darbe mekaniğini devreye sokacaklar Türkiye'de darbe yapmaya çalışacaklar çözüm süreci darbenin önünde bir engeldir diye İmralı görüşme notlarında herkes okuyabilir" dedi.