Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde devam eden Bütçe görüşmelerinde 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı’nın devlet borçlarını konuşmak üzere şahsı adına söz alan CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, “2011 yılından devlet borcu olarak 542 milyar 380 milyon 420 bin yani eski parayla 542 katrilyon 380 trilyon 420 milyar lira devredildiğini görüyoruz. Peki, devletin yurttaşlarına maddi ve manevi borçları  ne kadardır, hesaplandı mı?”diye sordu. 

122 LİRA KİME YETER?

“AKP Hükümetinin, vatandaşa borçlarını ödeyemediği dile getirildiğinde kızdığını görüyoruz” diyen Güven, bu borçlardan birkaç örnek verdi: “Sayın Başbakanımız, ilk gün konuşmasında, altmış beş yaş aylığının 2012 Aralık ayında 122 liraya yükseltildiğini söyledi. Hatırlarsınız, üç dört yıl önce, Sayın Başbakanımız, 17 yaşında simit satan bir çocuğa 100 lira bahşiş vermişti. 17 yaşındaki çocuğun simit satmak yerine okulda olması gerekmiyor muydu? Aile neden zor durumda? Neden çocuklarının, eve ekmek getirsin diye simit satmasını istiyor? Hiç düşündünüz mü? Yine, yaşlılara verilen aylık 122 lira, bir bahşiş kadar. Bir yaşlıya ayda 122 lira nasıl yetecek? Kira veriyorsa, muayene ve tedavide katkı payı da veriyorsa, peki ne yiyecek, ne içecek? O parayla siz kaç gün idare edersiniz? Hiç düşündünüz mü?

 
23 YAŞ ENGELLİLERİN EĞİTİM SORUNU

AKP’nin yurttaşına borcunun bu kadar da olmadığını belirten Prof. Dr. Hülya Güven, “2012 yılında, engelli-engelsiz, kız-erkek tüm çocuklara ilköğretimden liseye kadar okullarına gidebilmeleri için ücretsiz servis sağlanamadı. Bugün, engelli öğrencilerimizin eğitim hakkı ellerinden alındı, geçiştirmelerle idare ediliyor. Bu çocuklar, 2013 yılında ve daha sonra kesintisiz olarak okullarına gidebilecekler mi? Servisleri sağlanabilecek mi? Bugün anneler her türlü engellemeler karşısında mücadele ile günlerini geçiriyorlar. Yine, 18 yaş ile ilgili olarak da engellilerin aylığını keserek geriye dönük borç çıkardınız. Annelere de çok borcunuz var” dedi.

HARÇ NEDEN KALKTI?

Üniversitelerin sorunlarına da değinen Güven şunları söyledi: “Sayın Başbakanımız, 142 yıldır üniversitelerden harç alındığını, bu yıl kendilerinin harcı kaldırdığını söylemişti. Aslında, Sayın Başbakanımıza yanlış bilgi verilmiş, 1975 ile 1981 yılları arasında da harç alınmıyordu. Öğrenciler soruyorlar: “10 yıllık iktidarınız süresince neden kaldırılmadı? Şimdi neden kaldırılıyor? Ya da tekrar ne zaman yine bu harcı almaya başlayacaksınız, seçimlerden sonra mı?” Aslında, ikinci öğretimdeki harçların da kaldırılması gerekiyordu çünkü YÖK Yasası’na ve Anayasa’ya aykırı olarak alınıyor bu harçlar. Eğitimde de yurttaşlara çok borcunuz var.”

KADINA ŞİDDET ARTTI

Son 10 yıldır giderek kadına şiddetin de arttığını ve bunu kınadıklarını belirten Güven,  “Kadınlarımız, çocuklarının gözü önünde öldürülüyorlar, dövülüyorlar ve kadın, erkek pek çok kişi tecavüze uğruyor. Hatta şiddetin farklı bir şeklinin de Meclise kadar geldiğini gördük. Bir kadın milletvekilimize psikolojik şiddet uygulandı. Onaylayan kadın, erkek AKP’li milletvekillerimiz olabilir ama biz Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri olarak, kadınlara psikolojik şiddet uygulayan ve onaylayanları kınıyoruz” dedi.

EKONOMİDE KAÇINCI SIRADAYIZ

Ekonomideki durumu da örneklerle değerlendiren Güven şunları söyledi: “Sayın milletvekilleri, AKP Denizli Milletvekili, Cumhuriyet Halk Partisi'nin “topraklar yabancılara satılacak” diyerek yalan söylediğini iddia etmişti. Halbuki Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı “Son 6 ayda yabancı şirketlere bağ, bahçe, zeytinlik gibi 3 milyon 900 bin metrekare tarım arazisinin satıldığını” söyledi. Sayın milletvekilimiz duymadı herhalde. Sayın milletvekilleri, “Dünyanın en büyük 20’nci ekonomisindeyiz” deniliyor ama işsizlikte 36 ülkede 36’ncı sıradayız. AKP Hükümetinin yurttaşa borcu çok. Artık Türkiye iyi ve sağlıklı yönetilemiyor. 2013 bütçesinin AKP Hükümetine hayırlı olmasını diliyor, saygılarımı sunuyorum.”